Κάσος: Μήνυμα του Δημάρχου για την 196η επέτειο του ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλη Ερωτοκρίτου για την 196η επέτειο του ολοκαυτώματος

Τιμούμε φέτος, κατά την 196η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου, τη θυσία ενός ολόκληρου νησιού και του συνόλου του πληθυσμού του στο βωμό της Ελευθερίας της Ελληνικής πατρίδας.

Μια θυσία που μαζί με άλλες ισάξιες πατριωτικές προσφορές εδραίωσε τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια του λαού μας στο πλαίσιο του ανεξάρτητου κράτους μας, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικά, με όλες του τις αντιφάσεις, το μόνο ασφαλές καταφύγιο του Ελληνικού Έθνους.

Υπήρξε ευτύχημα το ότι πρόσφατα, η Ελληνική πολιτεία συνειδητοποιώντας τις ιστορικές υποχρεώσεις της απέναντι στους Κασιώτες ονόμασε επίσημα τον Δήμο μας “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου” σε αναγνώριση των αγώνων, των κόπων και των θυσιών των προγόνων μας στην υπόθεση της Ελληνικής Ελευθερίας, έστω κι αφού πέρασαν περισσότερα από 190 χρόνια από τα σχετικά γεγονότα.

Για τους ίδιους άλλωστε λόγους θα πρέπει η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχτεί το από καιρού κατατεθέν έγγραφο αίτημά μας και να συμπεριλάβει στο διευθύνον τους επετειακούς εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 σχήμα, τους εντεταλμένουςεκπροσώπους των τεσσάρων (4) τιμημένων Δήμων της Χώρας, δηλ. των Δήμων: α. “Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου”, β. Ηρωικής Πόλεως Ναούσης, γ. Ηρωικής Νήσου Κάσου και δ. Ηρωικής Νήσου Ψαρών.

Σήμερα που η διάδοχη κρατική οντότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -η κατ΄ ευφημισμόν ονομαζόμενη “Τουρκική Δημοκρατία”- και οι αμετανόητοι επίγονοι των δυναστών του λαού μας σηκώνουν και πάλι με θράσος κεφάλι απειλώντας την εθνική μας ακεραιότητα και απαιτώντας την εκχώρηση απαράγραπτων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι ανάγκη να σταθούμε στο ύψος τωνπαρακαταθηκών των αγωνιστών προγόνων μας του 1821.Η ποιότητα, οι σχεδιασμοί και η επιμονή της επεκτατικής τους πολιτικής πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση στην Ελληνική πολιτική ηγεσία και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η χώρα να προπαρασκευαστεί με τον ενδεδειγμένο εκείνο τρόπο που θα ατσαλώσει το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας και θα του δείξει το δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της μάνας πατρίδας.

Επιβάλλεται να διατρανώσουμε σε κάθε κατεύθυνση και να πείσουμε στην πράξη για την αποφασιστικότητά μας να μην παραχωρήσουμε ούτε χιλιοστό εδάφους, θάλασσας ή εναέριου χώρου στους θρασύδειλους μικροϊμπεριαλιστές της γεωγραφικής περιφέρειάς μας, στους προαιώνιους σφετεριστές Ελληνικών πατρίδων. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο νέος αυτός επιβεβλημένος αγώνας που διαγράφεται ήδη στο βάθος του ορίζοντα του τόπου μας

θα αποτελέσει, όπως και να ’ναι, μια τεράστια συνεισφορά στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας όχι μόνο του δικού μας λαού και των αδελφών μας Κυπρίων, αλλά και όλων εκείνων των λαών που διέφυγαν ιστορικά της μάχαιρας των Τούρκων γενοκτόνων. Με τη σκέψη στραμένη στους αθάνατους Κασιώτες αγωνιστές του 1821 και στους υπέρ πατρίδος θυσιασθέντες συμπατριώτες μας, κλίνω ευλαβικά το γόνυ στην αδιάλειπτη μνήμη τους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις