Ναυάγιο Σάμινα: Ρυπαίνει με πίσσα και μαζούτ 20 χρόνια μετά

Το ζήτημα της πρόσφατης διαρροής καυσίμου από το κουφάρι του ναυαγισμένου προ 20ετίας πλοίου Σάμινα στις Πόρτες της Πάρου, δρομολόγησε την άμεση συνάντηση του δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στην Αθήνα σήμερα και στόχος της συνάντησης είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το ναυάγιο.

Πρωταρχικός σκοπός της συνάντησης είναι η αναγκαία άμεση ενέργεια της απάντλησης του καυσίμου του ναυαγισμένου πλοίου αλλά και η ανέλκυσή του σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Έχει ήδη καταρτιστεί από τον δήμο Πάρου, όπως αναφέρει ο parianostypos, ολοκληρωμένο, ακριβές σχέδιο για την εξεύρεση των πόρων αλλά και την όλη διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο και θα παρουσιαστεί στον Υπουργό κατά τη συνάντηση.

Σημειώνεται επίσης, ότι μετά από πρόσφατη ποιοτική ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή του κόλπου της Παροικίας, πιστοποιήθηκε η καθαρότητα και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο.

Ήδη στην περιοχή του ναυαγίου, βρίσκονται 3 αντιρρυπαντικά σκάφη, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και ένα φουσκωτό και έχει επίσης τοποθετηθεί φράχτης αντιρρύπανσης.

Σε βίντεο που δημοσίευσε χθες το protothema.gr  φαίνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας διαρροών καυσίμων από το ναυάγιο. Πετρελαιοκηλίδες στο νερό και πίσσα στα βράχια της παραλίας, δείχνουν ότι 20 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα, το «Εξπρές Σάμινα» μολύνει ακόμη την Πάρο. Στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα μαζούτ.

Καύσιμα όμως βρίσκονται μέσα στα ντεπόζιτα των οχημάτων που μετέφερε το «Εξπρές Σάμινα». Μετά από 20 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, η φθορά των μετάλλων μπορεί να τα απελευθερώσει ανά πάσα στιγμή στο περιβάλλον.

Εκτός του «Αιγίς Ι», στο χώρο του ναυαγίου επιχειρεί και σκάφος του Λιμενικού Σώματος με δύτες να έχουν καταδυθεί στο ναυάγιο ώστε να διενεργήσουν αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς στο «Εξπρές Σάμινα» και τα σημεία διαρροής.

Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει μεν την ευθύνη, όμως, το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πάρου είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την, επώδυνη και πολλαπλώς επιζήμια για το νησί, υπόθεση.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει το ζήτημα υπόψιν της Βουλής των Ελλήνων, καταθέτοντας ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Το μέτρο του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με το «Εξπρές Σάμινα» δίνει η απόφαση του Λιμενάρχη Πάρου, ο οποίος στις 16 Ιουνίου απαγόρευσε τις καταδύσεις αναψυχής, καθώς και κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

Ήδη από τις 23 Ιουνίου ο Δήμος Πάρου έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποίαν αποτυπώνεται, κατά το δυνατόν ολοκληρωμένα, το πρόβλημα:«Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς.Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος.Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας -καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον και αιτήθηκε εκ νέου την ανέλκυση του πλοίου ως οριστική λύση, ενώ ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου.Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον απαιτηθεί, οι εργασίες περιορισμού των πετρελαιοειδών ρύπων και καθαρισμού στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους».

Πηγή: Protothema

Περισσότερα σε Ειδήσεις