Μάρκος Κωβαίος: «Κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι την τελική δικαίωση»

Συνέντευξη στην «kedenews» παραχωρεί ο δήμαρχος Πάρου, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το επόμενο βήμα του νησιού στη μετά Covid εποχή εν όψει της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, δίνει απαντήσεις στο ζήτημα αδειοδότησης των αιολικών πάρκων και αναφέρεται στις παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών και στην προσβασιμότητα στο νησί, που αποτελούν τα επόμενα σχέδια της δημοτικής αρχής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΠΑΡΟΥ

στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΑΔΗ

-Η Πάρος είναι το πρώτο νησί που απέκτησε και λειτουργεί δικό του μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό, που είναι σε θέση εντός 45 λεπτών να εντοπίζει πιθανά κρούσματα. Ακόμη στο νησί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Ποια άλλα μέτρα έχετε λάβει για την αποτροπή της εξάπλωση του ιού και την προστασία των δημοτών;

Τους τελευταίους μήνες στον Δήμο Πάρου υλοποιήσαμε οργανωμένα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγειονομικών δράσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα, εργαστήκαμε εγκαίρως και συντονισμένα για να εξοπλίσουμε το νησί μας με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή ώστε να το θωρακίσουμε απέναντι στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ενισχύσαμε τόσο το Κέντρο Υγείας του όσο και το Περιφερειακό Ιατρείο Αντιπάρου με ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Εκτός από το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στο Κέντρο Υγείας, με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού πιθανού κρούσματος εντός 45 λεπτών, ο Δήμος Πάρου, μέσω του Λιμενικού Ταμείου, ολοκληρώνει την κατασκευή κεντρικής μονάδας παραγωγής οξυγόνου, ενώ πρόκειται να δωρίσει στο ΕΚΑΒ δύο κάψουλες/φορεία για την αεροστεγώς ασφαλή αερομεταφορά τυχόν ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό.

Συγκεντρώσαμε, επίσης, χορηγίες από ιδιώτες συνολικής αξίας 287.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τους οποίους ευχαριστήσαμε θερμά για την κίνησή τους αυτή.

Το πρόγραμμα υγειονομικής προστασίας του Δήμου Πάρου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εβδομαδιαίες απολυμάνσεις του Κέντρου Υγείας με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρου για την ασφαλή υποδοχή ασθενών που έχουν προσβληθεί, συστηματική απολύμανση δημόσιων χώρων και πλατειών, εγκατάσταση isobox που θα λειτουργήσει ως χώρος προληπτικής εξέτασης, προμήθεια 3D μασκών, ηλεκτρονικών θερμομέτρων, καθώς και ένα ψηφιακό λαρυγγοσκόπιο, δωρεά της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Λίλλυ, και ενός μηχανικού συστήματος δημιουργίας αρνητικής πίεσης για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία ασθενών, το οποίο είναι δωρεά του Συνδέσμου Προμηθευτών Χαρτοπωλείων. Ακόμη, ο εξοπλισμός καθαρισμού του Δήμου Πάρου ενισχύθηκε με ένα μηχάνημα απολύμανσης με ατμό και ένα μηχάνημα ψεκασμού επιφανειών.

-Ο τουρισμός στην Πάρο βασίζεται κυρίως σε Έλληνες, όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων. Πόσο αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες του νησιού για το φετινό καλοκαίρι;

Η Πάρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας. Μόλις πέρσι ανακηρύχθηκε, από διεθνές τουριστικό site, ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης και μέσα στα δέκα καλύτερα στον κόσμο. Ακόμα και σε άλλες τουριστικές ιστοσελίδες, η Πάρος βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις ταξιδιωτικές επιλογές.

Παρά τις όποιες δυσκολίες άφησαν πίσω του ο εγκλεισμός και η απομόνωση λόγω κορονοϊού, η Πάρος σήμερα είναι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταλύματα οικογενειακού τύπου ανοίγουν, ενώ είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε να υποδεχθούμε τουρίστες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Με τα μέτρα που πήραμε διασφαλίζουμε, στον βαθμό του δυνατού, τους επαγγελματίες του νησιού ότι θα υπάρχει μια ομαλή τουριστική σεζόν, χωρίς λειτουργικές δυσκολίες.

-Ο Δήμος Πάρου από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί. Επιθυμείτε την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου και είστε κατά της έγκρισης για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των αιολικών πάρκων;

Η βιωσιμότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην κυκλαδίτικη κουλτούρα. Οπότε, εκ φύσεως καθίσταται αδύνατον να είμαστε απέναντι στις ΑΠΕ. Πρώτοι εμείς, εξάλλου, προτείναμε τη λύση της κυματικής αλλαγής, την οποία συμπεριλάβαμε και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Είμαστε, ωστόσο, αντίθετοι στην εκμετάλλευση και στην ασυδοσία. Τα έργα ΑΠΕ, όταν δεν υλοποιούνται με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και εντός ενός πλαισίου βιωσιμότητας, έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ευαγγελίζονται. Συνεπώς, είναι αναγκαία μια παν-κυκλαδική συμμαχία απέναντι σε κάθε παρέμβαση που δεν έχει βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Από την πρώτη στιγμή που το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, από κοινού με τους προαναφερθέντες δήμους και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συστάθηκε συντονιστικό όργανο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου -στο οποίο είμαι επικεφαλής- και στραφήκαμε στη Δικαιοσύνη επιδιώκοντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, μετά τη διαπίστωση ότι η προσβληθείσα με αίτηση ακύρωσης απόφασή του στερείτο νόμιμης υπόστασης, την ανακάλεσε και εξέδωσε νέα απόφαση, όμοια σε περιεχόμενο, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, την ακυρότητα της οποίας ζητούμε εκ νέου οι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πλέον, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τελικά την 1η Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, ψηφίστηκε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στις 7 Μαΐου, με fast track διαδικασίες, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού. Ακολούθως, και η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, στις 25 Μαΐου. Χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, χωρίς συναίνεση, επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων.

Σε απάντηση, διοργανώσαμε την Κυριακή 31 Μαΐου κοινή συντονισμένη διαμαρτυρία σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Αμοργό, Σαντορίνη. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι την τελική δικαίωση.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της δημοτικής αρχής;

Μετά την περιπέτεια της πανδημίας του κορονοϊού, είμαστε στη διαδικασία επαναξιολογόγησης της κατάστασης και του επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων. Γι’ αυτόν τον λόγο ενεργούμε γρήγορα και αποφασιστικά, με σκοπό να υλοποιήσουμε όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Έτσι, προωθούμε παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, στην προσβασιμότητα στο νησί, καθώς και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του. Τέλος, πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, το οποίο άλλωστε βρίσκεται στις προεκλογικές μας εξαγγελίες.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις