Πάτμος: Πώς από «Covid-Free» γέμισε κρούσματα

Δεκάδες είναι οι κάτοικοι της Πάτμου που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 κατά την διενέργεια rapid τεστ στο νησί. 

Ενώ η Πάτμος ήταν ένα νησί «Covid-Free», τα δεδομένα άλλαξαν τα τελευταία 24ωρα, αφού από τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, έχουν εντοπιστεί ήδη 23 κρούσματα.

Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε άτομα νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μαθητές, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο της Ρόδου νοσηλεύονται σήμερα δύο ασθενείς με Covid-19 από την Πάτμο.

«Κανένας έλεγχος στο λιμάνι μέχρι χθες»

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάτμου, Ιάκωβος Κουτλάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση διότι «όλο αυτό το διάστημα μπορούσε όποιος ήθελε να επισκεφθεί το νησί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κάνει πριν το τεστ για τον κορονοϊό, ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στο λιμάνι».

«Όλα ξεκίνησαν από μια κοπέλα από την Θεσσαλονίκη»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα ξεκίνησαν στις 28 Οκτωβρίου, όταν μια κοπέλα από την Θεσσαλονίκη ήρθε να δει τον φίλο της εκπαιδευτικό, τον κόλλησε και στην συνέχεια αυτός μετέδωσε τον ιό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Γι' αυτό 21 από τα κρούσματα είναι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μαθητές και δύο γονείς».

Ο κ. Κουτλάκης πρόσθεσε, επίσης, ότι «στο νησί έχουμε πολλούς συνταξιούχους από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που ήρθαν να ξεχειμωνιάσουνε και αυτό σημαίνει ότι το νησί είναι ασφαλές».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάτμου επεσήμανε ότι «για το καλό του τουρισμού, το πρώτο μέλημά μας είναι να ελέγξουμε την πανδημία μέχρι τον Μάρτιο, γιατί τότε γίνονται οι κρατήσεις, δεύτερον να περιοριστούν οι μετακινήσεις των μεταναστών μέσα στο νησί και τρίτο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα».

«Βρίσκονται και ντόπιοι ανάμεσα στα κρούσματα»

Τις δηλώσεις του κ. Ιάκωβου Κουτλάκη ήρθε να επιβεβαιώσει λιμενικός του νησιού που επέλεξε την ανωνυμία, ο οποίος, μιλώντας στο kedenews ανέφερε ότι «εκτός από τα κρούσματα που ήταν στον κύκλο των εκπαιδευτικών, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα. Τα μέτρα τηρούνται και ελέγχονται. Οι πολίτες έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους».

Στην συνέχεια δήλωσε ότι ανάμεσα στα κρούσματα βρίσκονται και ντόπιοι, οι οποίοι ήταν εμπύρετοι και παρουσίασαν συμπτώματα.

Όσο για τους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ρόδο, ο λιμενικός είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί αν νοσούν όντως από κορονοϊό ή αν μεταφέρθηκαν προκειμένου να γίνει δεύτερος έλεγχος, ενώ αποκάλυψε ότι πρόκειται για έναν ντόπιο και έναν εκπαιδευτικό.

Περισσότερα σε Ειδήσεις