Πάτμος: Λ. Πέντες: «Ο μεγάλος αριθμός παραλιών και οι ποικίλες επιλογές ευνοούν την ασφάλεια»

Το νησί της Πάτμου είναι ένας τόπος ευλογημένος, με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά. Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν στο «νησί της Αποκάλυψης» ή «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» όπως αποκαλείται, θα αισθανθούν τη μυστηριακή αύρα του νησιού και θα βιώσουν μία μοναδική εμπειρία στο Μοναστήρι, το Ιερό Σπήλαιο και τις εκατοντάδες εκκλησίες! Η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ωστόσο φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το νησί έχει έρθει αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω της πανδημίας. Αν και η Πάτμος είναι από τα λίγα Covid free νησιά στην Ελλάδα, ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες, μιλώντας αποκλειστικά στην kedenews.

της Ιωάννας Τζανή

Η Πάτμος είναι επαρκώς εξοπλισμένη να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία; 

Η νέα πραγματικότητα την οποία έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη, πράγμα το οποίο γίνεται αντιληπτό από όλους μας. Σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού βίου, παρατηρείται μια έντονη αλλαγή κυρίως κοινωνική και οικονομική. Ωστόσο, η κοινωνία της Πάτμου και ειδικά το τοπικό επιχειρείν, επέδειξε μεγάλο σθένος μπροστά στα νέα δεδομένα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια υγειονομική μάχη και να αναδειχθεί νικήτρια, κερδίζοντας το έπαθλο του Covid free. To γεγονός αυτό καθιστά την Πάτμο ασφαλή προορισμό, σε συνδυασμό με το ότι εστίες συνωστισμού δεν παρατηρούνται εύκολα σε τοπική βάση. Ο μεγάλος αριθμός παραλιών, οι ποικίλες επιλογές, το ανάγλυφο της Πάτμου εν γένει, ευνοεί τη διατήρηση της ασφάλειας αυτής για τον επισκέπτη.

Ποια είναι η δική σας σύσταση σε όσους θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο νησί σας ενόψει καλοκαιριού;

Η προτροπή και η σύστασή μου ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής δεν διαφοροποιείται από ό,τι επιτάσσει η επιστημονική κοινότητα. Μένουμε ασφαλείς χωρίς αναγκαστικά να μένουμε σπίτι. Ταξιδεύουμε μεν, πλην όμως είμαστε προσεκτικοί. Η προσωπική υγιεινή, η λήψη ατομικών κατάλληλων μέτρων προστασίας, η καθημερινή φροντίδα και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξασφαλίζουν την προστασία όλων μας. Προτρέπω τους επισκέπτες, να τηρήσουν μεν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά να έχουν ταυτόχρονα και ένα όμορφο και χαλαρωτικό καλοκαίρι. Ιδανικά, η Πάτμος συνδυάζει και τα δύο χαρακτηριστικά, ασφάλεια και ηρεμία.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού έχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να ανταποκριθεί στις τυχόν έκτακτες ανάγκες;

Το Κέντρο Υγείας Πάτμου, ως υγειονομική μονάδα, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια εμπράκτως ότι ακόμα και δυσκόλως αντιμετωπίσιμες υγειονομικές καταστάσεις, δύνανται να διαχειριστούν καταλλήλως. Η συγκεκριμένη μονάδα υγείας απαρτίζεται από άρτιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, από ανθρώπους με κατάρτιση, εμπειρία και κυρίως με το αίσθημα της ευθύνης και της προσφοράς. Σαφώς, όπως και κάθε σύγχρονη μονάδα υγείας, το Κέντρο Υγείας Πάτμου χρειάζεται ενίσχυση.

Αν είναι κάτι που μας δίδαξε η πανδημία του COVID , αυτό είναι μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους συναρμόδιους φορείς αφενός για τη διαχείριση κρίσεων αφετέρου για τη δυναμική αξιοποίηση αλλά και για την ενίσχυση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού καθώς και του εξοπλισμού. Ακόμη και έκτακτα περιστατικά είναι τις περισσότερες φορές αντιμετωπίσιμα από τη μονάδα του Κέντρου Υγείας Πάτμου, επομένως στην περίπτωση που προκύψει περιστατικό έκτακτης ανάγκης, η περίπτωση αυτή δε θα πρέπει ιδιαιτέρως να μας ανησυχήσει ούτε να μας πανικοβάλει.

Πάτμος

Έχετε καταφέρει να τονώσετε την τοπική αγορά με τις νέες συνθήκες που έχουν

δημιουργηθεί; Και αν ναι, με ποιους τρόπους; 

Το νησί της Πάτμου αποτελεί ένα ισχυρό brand name, δημοφιλές και αναγνωρίσιμο σε παγκόσμια εμβέλεια. Οι δύσκολοι όμως καιροί που διανύουμε , θα πρέπει να μας εφοδιάζουν με υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα. Καταφέραμε μέσα στην κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο, να δελεάσουμε και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον Ελλήνων τουριστών και όχι μόνο, αξιοποιώντας την τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ευρύτερα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη παρουσία της Πάτμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέβαλε επίσης στην προβολή και στην ανάδειξη της.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού βρισκόμαστε στο στάδιο διαμόρφωσης ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος που θα εγείρει το ενδιαφέρον κάθε υποψήφιου ακόμα και απαιτητικού επισκέπτη.

Τέλος, στα πλαίσια μιας συντονισμένης προσπάθειας με έτερες δημοτικές αρχές της νησιωτικής Ελλάδας, υπήρξαν πρωτοβουλίες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού. Αιτηθήκαμε τη λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να επιτραπεί ο κατάπλους σκαφών αναψυχής προς το λιμάνι της Πάτμου καθότι μέχρι σήμερα η Πάτμος παραμένει υγιής προορισμός και ως αυτή τη στιγμή επομένως δύναται να φιλοξενήσει επισκέπτες. Καθίσταται σαφές, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός στα νησιά αποτελεί όχι μόνο οικονομική κινητήριος δύναμη για τους κατοίκους αλλά την κατ’ εξοχήν συνθήκη ανάδειξης και αναγνώρισης της Ελλάδας στην ολότητά της.

Μέχρι στιγμής υπάρχει τουρισμός στο νησί; Τα ξενοδοχεία έχουν κρατήσεις; 

Η φετινή τουριστική περίοδος δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Το έτος 2020, αποτελεί άλλωστε και όχι αδίκως ,μια χρονιά ανατροπής και μετάβασης στη διαφορετικότητα, μια περίοδο αλλαγής σε οτιδήποτε μέχρι τώρα θεωρούσαμε κεκτημένο και δεδομένο. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μας αφοπλίζει. Ο εσωτερικός τουρισμός ήδη έχει αρχίσει να κινείται και η Πάτμος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Καθημερινά καταφθάνουν στην Πάτμο επισκέπτες, όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν έρχονται για πρώτη φορά, επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι επί σειρά ετών.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές κρατήσεις υπήρξε ένα μεγάλο κύμα ακυρώσεων τον Ιούνιο που πλέον έχει κοπάσει και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι ατενίζοντας τον Αύγουστο που έρχεται. Οι επιχειρηματίες της Πάτμου και αυτό είναι προς τιμήν τους, απέδειξαν ότι παραμένουν ενεργοί και ακέραιοι παρά τον επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν πτοήθηκαν από την αδράνεια προκάλεσε ο κορονοϊός. Κατόρθωσαν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών (σχεδόν όλων) να είναι σήμερα ανοικτές. Η ετοιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και της τοπικής κοινωνίας ευελπιστώ ότι θα θέσει νέα δεδομένα για την ανάκαμψη του τουρισμού το 2021.

Πάτμος

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις