Βυζαντινή χορωδία ιδρύει το Πνευματικό Κέντρο

Στα πλαίσια εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πάτμου αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του πνευματικού κέντρου Δήμου Πάτμου η σύσταση Πατμιακής Βυζαντινής Χορωδίας που, θα απαρτίζεται από Ιερείς, Ιεροψάλτες, μαθητές της Πατμιάδος εκκλησιαστικής Σχολής και ταλαντούχους νέους που ασκούνται στη Βυζαντινή Μουσική και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Χορωδίας.

Η χορωδία θα επενδύσει με βυζαντινά μέλη, κατά τρόπο πρότυπο και σύμφωνα με τις αρχές της λειτουργικής παράδοσης, για να ανταποκρίνεται σε τελετές (Ιερός Νιπτήρας) επετειακές εορτές καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που προβάλλουν την Βυζαντινή μουσική .

Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου κ. Νικόλαος Κουτούζος, η εκκλησιαστική Μουσική ή αλλιώς βυζαντινή μουσική, συγκαταλέγεται στους βασικούς άξονες που στηρίζεται η Πατμιακή παράδοση και οι ήχοι της βυζαντινής μουσικής συνόδευαν και συνοδεύουν τον λαό του νησιού σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. κάλεσαν σε συνάντηση ιεροψάλτες και απλούς ψάλτες που δραστηριοποιούνται στους ναούς και τις ενορίες του νησιού μας, ώστε να συζητήσουν την συμμετοχή τους σε αυτή την Χορωδία.

Να θυμίσουμε ότι η ανάγκη δημιουργίας Πατμιακής Βυζαντινής χορωδίας δημιουργήθηκε από την αρχή του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ώστε να συμμετέχει μεταξύ των σχημάτων του Φεστιβάλ Πατμιακή Βυζαντινή χορωδία και μάλιστα να ανοίγει το Φεστιβάλ. Επετεύχθη κάποιες χρονιές, αλλά δυστυχώς δεν διατηρήθηκε για διάφορους λόγους.

Μεταξύ των ιεροψαλτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Κουτούζου ήταν και κάποιοι που είχαν συμμετάσχει σε κείνη τη χορωδία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη συνάντηση υπήρξαν διάφορες αντεγκλήσεις και διαφωνίες μεταξύ των ιεροψαλτών.

Κατέληξαν κάποιοι να αρνηθούν τη συμμετοχή τους και οι υπόλοιποι περί τους 15 να ξαναβρεθούν για να συζητηθεί ποιος θα είναι ο χοράρχης, που ακούστηκε ότι μπορεί να γίνει και με ψηφοφορία, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί.

Πηγή: patmostimes.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις