Λέρος: Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή νέας δομής προσφύγων - μεταναστών

Κάλεσμα σε πανλεριακή κινητοποίηση αναμένεται να ανακοινώσει ο Δήμος Λέρου 

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου πραγματοποιήθηκε εχθές 4/11 με κύριο θέμα την κατασκευή νέας μεγαλύτερης δομής προσφύγων - μεταναστών στο νησί, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να προβούν σε κάλεσμα του Λεριακού λαού για κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

Σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα:

«Να πραγματοποιηθεί κάλεσμα του Λεριακού λαού, είτε στο λιμάνι, είτε στο χώρο εγκατάστασης των μηχανημάτων κατασκευής της νέας δομής για την αποτροπή οποιασδήποτε τέτοια ενέργειας με τη χρήση μέσων του δήμου ή ιδιωτών και με την παρουσία όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Δήμαρχος Λέρου ενημερώνει τους πολίτες του νησιού ότι εντός των επόμενων ωρών θα ακολουθήσει κάλεσμα για πανλεριακή κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση για την κατασκευή νέας μεγαλύτερης δομής σε χώρο περίπου 65 στρεμμάτων, πλησίον της ναυτικής βάσης (ΥΝΤΕΛ) και με άμεση περιβαλλοντική καταστροφή, όταν τη δεδομένη χρονική στιγμή ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών αφορά περίπου 700 άτομα.

1. ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Συγκεκριμένα: 1α.

Έγγραφο στον Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τόσο για τον υπερπληθυσμό της δομής του Κ.Υ.Τ. Λέρου, το οποίο αντί για 800 άτομα αριθμεί περίπου 3.500 άτομα, όσο και για τη χωροθέτηση της νέας κλειστού τύπου δομής η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί σε χώρο που διαβιούν ψυχικά ασθενείς.

Επίσης να διερευνηθούν ειδικότερα από 4 τον κ. Εισαγγελέα οι συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων ψυχασθενών, στο χώρο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου στα Λέπιδα.Υπενθυμίζουμε ότι η ανωτέρω απόφαση βασίζεται στην υπ' αριθ,2/2020 απόφαση του Δ.Σ. Λέρου η οποία σχετικά με το θέμα αναφέρει τα εξής:

2. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και σε συντονισμό με τους Δήμους Κω, Λέσβου, Χίου και Σάμου. 2α. Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 κλείσιμο όλων των δημοσίων υπηρεσιών και καταστημάτων σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και πολίτες.

Επίσης την ίδια ημέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Μέγαρο και έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

2β. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 23-1-2020 μετάβαση στην Αθήνα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δημάρχους των τεσσάρων νησιών για την επίδοση στο αρμόδιο υπουργείο του σχετικού ψηφίσματος, καθώς και της παρούσας απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

2γ. Διαρκής εγρήγορση, συντονισμός και συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων για την αποτροπή επέκτασης και κατασκευής νέας δομής, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

2δ. Παύση αποκομιδής απορριμμάτων λόγω υποστελέχωσης.

2ε. Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων λογαριασμών ύδρευσης.

2στ. Σύσταση δημοτικής επιτροπής τα μέλη της οποίας θα συμμετέχουν στο συντονισμό και την υλοποίησή των ανωτέρω, αποτελούμενης από τον κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, ή από δημοτικό σύμβουλο αντί του επικεφαλής, ο οποίος θα οριστεί με σχετική δήλωση της παράταξής του.

3. ΑΙΤΗΜΑΤΑ

3α. Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, στο οποίο αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 3.500 προσφύγων/μεταναστών ενώ η δυναμικότητα του είναι για 800 άτομα και πλήρης διαφωνία του Δήμου Λέρου και της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή ή επέκταση οιασδήποτε νέας δομής, σε οποιονδήποτε γεωγραφικό χώρο του νησιού μας.

3β. Μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνάντηση με τον Πρόεδρο αυτής καθώς και τον Έλληνα Επίτροπο, πάντα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δημάρχους Κω, Λέσβου, Χίου και Σάμου, για να τους γνωστοποιήσουν εκ νέου, όπως είχαν κάνει και κατά το παρελθόν, το πρόβλημα.

3γ. Άμεση στελέχωση υπηρεσιών.

3δ. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους διαμένουν προσωρινά στο νησί μας.

3ε. Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3στ. Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών καταγραφής, ταυτοποίησης και διαδικασίας ασύλου.

3ζ. Μεταφορά στη Λέρο ΜΟΝΟ όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).

3η. Μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών στην ενδοχώρα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες από την άφιξή τους στη Λέρο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

3θ. Ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

3ι. Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στα δίκαια αιτήματα του Δήμου μας.

3ια. Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

3ιβ. Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

3ιγ. Απαιτούμε την άμεση έκδοση επιστολής συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Δήμου Λέρου από τους βουλευτές Δωδεκανήσου και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Σε διαφορετική περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, πρόκειται να κηρύξει ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ όσους δεν υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματά μας.

3ιδ. Έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

Ο Δήμος Λέρου για πολλοστή φορά επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή για επέκταση των υφισταμένων δομών στο νησί.

Εμμένει δε στο πάγιο αίτημά του για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και περιορισμό των εκάστοτε φιλοξενούμενων ατόμων στον αριθμό που προβλέπει η δυναμικότητα του Κ.Υ.Τ Λέρου.

Καλεί την Κυβέρνηση να μεριμνήσει για δίκαιη επιτέλους κατανομή των μεταναστευτικών ροών εντός των ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε εθνική εμβέλεια, με διάχυση των φιλοξενούμενων και σε άλλα νησιά και πόλεις, ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό εκάστου.

Τέλος, ο Δήμος Λέρου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεση του, προκειμένου να μην επιτρέψει εργασίες κατασκευής νέας δομής ή επέκταση των υφιστάμενων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις