Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας

Δέσμη μέτρων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητά με επείγουσα επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας.

Ζητά ειδικές στολές για το ιατρικό προσωπικό και αποστολή στειλεών για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς, ενώ παράλληλα ζητά να συσταθεί ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Τα νησιά μας, τα μικρά νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα αυτά τα οποία βρίσκονται μακριά από το κέντρο έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου Κοροναϊού, επειδή δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ειδική πρόνοια για αυτά.

Άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ληφθούν είναι:

1. Προμήθεια ειδικών στολών στο ιατρικό προσωπικό.

2. Αποστολή στειλεών για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς.

3. Να δοθούν οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνονται τα δείγματα από το ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν είναι πάντα ειδικευμένο.

4. Τα συλλεγόμενα δείγματα πρέπει να μπορούν να συντηρηθούν και να αποστέλλονται ταχύτατα (αυθημερόν) στα πιστοποιημένα εργαστήρια.

5. Να συσταθεί άμεσα ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων με στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν σε καθορισμένα σημεία ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα όλα τα νησιά.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία ανταπόκρισης από το στρατό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιδιωτικά ελικόπτερα ή ακόμα και τα μικρά αεροπλάνα των εταιριών που εξυπηρετούν ήδη τα νησιά μας.

6. Να ελεγχθεί η μετακίνηση επιβατών προς τα νησιά μας, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής μετακίνησης ανθρώπων που πιθανά να είναι φορείς με οδυνηρά αποτελέσματα για τους μόνιμους κατοίκους. Η μετακίνηση να γίνεται μόνο και κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας ή για όσους επιβάλλεται για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες.

Οι αφικνούμενοι καλό θα είναι να παραμένουν σε οικειοθελή παραμονή στο σπίτι τους για το προβλεπόμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω υποδεικνυόμενα μέτρα σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός σχεδίου που ήδη εκπονεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ ν. Αιγαίου».

Πηγή: ert.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις