ΑΔΜΗΕ: Σχεδιασμός πιλοτικής εφαρμογής στην αποθήκευση ενέργειας

Στη φάση της εκπόνησης μελετών για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ.

Η εταιρία περνά στη φάση των έργων αφού οι προθέσεις της διοίκησης του Διαχειριστή έχουν αναγγελθεί ποικιλοτρόπως

Σύμφωνα με το energypress.gr, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναγκαίες μελέτες κόστους – ωφέλειας, ενώ ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει καταλήξει και σε ποιες περιοχές του διασυνδεδεμένου συστήματος θα τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων. Οι μπαταρίες θα εγκατασταθούν στις Κυκλάδες, των οποίων ολοκληρώνονται οι δύο φάσεις των διασυνδέσεων με το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Κύριος στόχος των συγκεκριμένων επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 30 με 40 εκ. ευρώ, είναι η παροχή εφεδρείας σε περιπτώσεις βλαβών των γραμμών μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε 14ημερη καραντίνα το πρώτο κρούσμα στην Πάρο

Μετά τα συμπεράσματα από τη λειτουργία των συστημάτων αποθήκευσης ο ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει το θέμα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αποζημίωση της υπηρεσίας.

Ο Διαχειριστής με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί την πολυετή εμπειρία διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, για στοχευμένες εφαρμογές αποθήκευσης με σκοπό την αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας του δικτύου μεταφοράς, την παροχή υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς και τη συμβολή στην επάρκεια και την εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται. Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ δεν εξετάζει μόνο τη διαχείριση τέτοιων εφαρμογών, καθώς ενδιαφέρεται επίσης και για την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.