fbpx
Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ενεργειακά «έξυπνα» νησιά: Τι πραγματικά ισχύει

Ενεργειακά «έξυπνα» νησιά: Τι πραγματικά ισχύει

Αυξάνονται τα «πράσινα» νησιά στην Ελλάδα; ‒ Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Μεγαλώνει η λίστα των ελληνικών νησιών που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών δικτύων, τις μεταφορές, τη θέρμανση κ.λπ.

Καθώς προχωρούν οι διασυνδέσεις στο Αιγαίο που επιτρέπουν τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο δρόμος για την «πράσινη ανάπτυξη» των νησιών διευκολύνεται, ενώ και σε εκείνα που θα παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα προκρίνονται λύσεις αξιοποίησης της «πράσινης» ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση.

«Tilos Project»

Η Τήλος, αυτό το πολύ μικρό, αλλά πρωτοπόρο νησί των Δωδεκανήσων, έδωσε το παράδειγμα, καθώς έγινε ένα «πράσινο» ενεργειακά νησί, με πηγές τον αέρα και τον ήλιο. H δήµαρχος Μαρία Καµµά – Αλιφέρη, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «kedenews», μίλησε για το «Tilos Project», το οποίο μετέτρεψε την Τήλο στο πρώτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που έχει εθνική ταυτότητα, µε συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά, µε εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρεία Eunice, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ∆Ε∆∆ΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια µε τη συµµετοχή 13 εταίρων από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο πλαίσιο του “Tilos Project” περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθµού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές, µε τη βοήθεια µιας µεσαίας ισχύος ανεµογεννήτριας 800kW και ενός φωτοβολταϊκού σταθµού 160kW, ενώ η αποθηκευτική ικανότητα των µπαταριών είναι 2,4mWh. Επίσης, προβλέπεται, σε περίπτωση που καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού και υπάρχει περίσσευµα, να εξάγεται ενέργεια στην Κω και τη Νίσυρο», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καμμά-Αλιφέρη.

Τήλος

Τα νέα «έξυπνα», πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα νησιά

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις ιστοσελίδων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε τις αιτήσεις του για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς (ΥΒΣ) στις νήσους Ανάφη, Δονούσα, Λέρο ‒Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου‒ και στους Φούρνους Κορσεών‒Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικής εγγυημένης ισχύος 2,5 MW.

Ίδιες πληροφορίες θέλουν ο όμιλος Eunice, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο αυτόνομο νησί της Τήλου,να έχει στόχο την ένταξη των νησιών αυτών σε νέα «έξυπνα», πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία υποστηρίζει πως σε αυτά θα εφαρμοστεί πλήρως το τεχνολογικό μοντέλο που χρηματοδότησε, ανέπτυξε και εγκατέστησε ο όμιλος Eunice Energy Group (EEG) στο νησί της Τήλου, το μόνο σε λειτουργία έργο το οποίο έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και έχει καθιερωθεί στην τεχνολογική πρωτοπορία παραγωγής καθαρής ενέργειας, από τον αέρα και τον ήλιο.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι των τεσσάρων νησιών δεν επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα αυτά. Η «kedenews» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ανάφης Ιάκωβο Ρούσσο και τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, που τόνισαν πως ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους επίσημα έγγραφα. Ό,τι πληροφορίες γνωρίζουν είναι από τα δημοσιεύματα.

Wallpaper Γη

Τεχνολογική καινοτομία

Το τεχνολογικό μοντέλο του πρώτου Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής σε λειτουργία στο νησί της Τήλου ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα S4S (Storage For Sustainability, Smart Grid, Solutions, Security), το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο όμιλος EEG για την ψηφιακή αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και έξυπνη διαχείριση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η τεχνολογική καινοτομία S4S μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές πηγές ενέργειας ΑΠΕ, με αποθήκευση. Επιπλέον, εφαρμόζει μετεωρολογικά, τεχνικά, δεδομένα φόρτισης, αποθήκευσης και λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει αδιάλειπτη τροφοδοσία ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Με τις επενδύσεις για την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών ο όμιλος EEG συμβάλλει έμπρακτα και καθοριστικά στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, υλοποιώντας ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, που περιλαμβάνουν τη μείωση της καύσης υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας, τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση του δυναμικού και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως επίσης τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ