Πορεία διαμαρτυρίας από υγειονομικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται αυτή την ώρα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης από μέλη της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ειδικότερα, κρατώντας πανό με τα αιτήματά τους, πλακάτ, μαύρα μπαλόνια και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων οι οποίοι ξεκίνησαν την πορεία τους από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, επισημαίνουν πως η Δημόσια Υγεία υποφέρει από τις χρόνιες παθογένειες της υποχρηματόδοτησης και της υποστελέχωσης αλλά και ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Οι Υγειονομικές Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών κορoνοϊού. Δεκάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει. Υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψη μοριακών αναλυτών, καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό», τονίζουν.

Image removed.

Επιπλέον κάνουν λόγο για μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία λόγω αναστολής χειρουργείων για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω έλλειψης προσωπικού που κρατάνε κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Επισημαίνουν δε, πως είναι καθημερινά τα φαινόμενα βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού, κλοπές, βανδαλισμούς κ.α. Λόγω έλλειψης προσωπικού υπάρχει εργασιακή εξουθένωση, αλλότρια καθήκοντα, μετακινήσεις από Νοσοκομεία στις ΥΠΕ και σε Κέντρα Υγείας.

Image removed.

Image removed.

Τα αιτήματα
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Νομιμοποίηση έκτακτων
  • Αυξήσεις μισθών
  • Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού
  • Ισχυρή δημόσια υγεία
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Η ΔΕΘ εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση όμως με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναπτύξουν το κοινωνικοοικονομικό τους πρόγραμμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό όπως κάθε χρόνο με κινητοποιήσεις τηρώντας όμως τους κανόνες ασφαλείας.

Με την εμφάνιση της πανδημίας έχουν όλοι αντιληφθεί τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κλπ). Η κυβέρνηση που προπαγάνδιζε την είσοδο ιδιωτών στο σύστημα, μετέτρεψε το Νοσοκομείο Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, σύστησε νέα ανώνυμη εταιρεία για την αξιολόγηση του συστήματος έβαλε ιδιώτες γιατρούς στο σύστημα. Θα πρέπει να αναθεωρήσει τις ιδέες της για την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα. Θα την αναγκάσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι παθογένειες του συστήματος υγείας είναι δεδομένες.

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ.

Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δις ευρώ παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες Υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους Επικουρικούς υπαλλήλους. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων τέλος Απρίλη ήταν 1 δις ευρώ.

Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000. Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία.

Με βάση την απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούνιο 2019 στο Υπουργείο Υγείας και τους Φορείς του υπηρετούσαν 79.177 μόνιμοι και Αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Τον Ιούνιο του 2020 ήταν 77.308. Το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας σε ένα χρόνο λιγόστεψε κατά 1869 υπαλλήλους.

Το Επικουρικό προσωπικό που υπηρετούσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ) ήταν τον Ιούνιο 2019 3.620 και τον Ιούλιο του 2020 8.553 σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας. Αύξηση 4913 υπάλληλοι οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:

Το Μόνιμο προσωπικό (πλην ιατρών) σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπούς φορείς) τον Ιούνιο 2019 ήταν 63703 και τον Ιούνιο 2020 ήταν 62301. Το μόνιμο προσωπικό λιγόστεψε κατά 1402.

Οι Συμβασιούχοι στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν τους 15.000 (Επικουρικοί. ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.α.). Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει πέραν της επιβεβλημένης άμεσης παράτασης των συμβάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος να μετατραπούν οι Συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Από τέλος Σεπτεμβρίου λήγουν Συμβάσεις Επικουρικών υπαλλήλων και έως τον Μάρτη 2021 λήγουν οι Συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στα Νοσοκομεία με αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας μαζί με την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και άλλες παθήσεις.

Παρατείνονται οι Συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 30/6/2021 των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης με Νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όμως σε αρκετά Νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται εργολάβοι. Όχι μόνο δεν απομακρύνονται αλλά επιστρέφουν σε Νοσοκομεία καθότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στα Νοσοκομεία που λήγουν οι Συμβάσεις να προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς. Οι εργολάβοι καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες και πρέπει πάραυτα να απομακρυνθούν από όλα τα Νοσοκομεία. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις υγειονομικές και προνοιακές μονάδες να διενεργούν διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ με περαιτέρω αύξηση της μοριοδότησης.

Δεν είναι δυνατόν επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί πάνω από πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία, προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ που υπηρετεί τέταρτο χρόνο να κινδυνεύουν με απόλυση. Βρίσκονται σε ομηρία και το σύστημα τους χρειάζεται. Προκηρύχτηκαν 2.100 θέσεις για προσλήψεις μόνιμων που θα έρθουν στα Νοσοκομεία μετά από ένα χρόνο το νωρίτερο. Τα Νοσοκομεία χρειάζονται πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων 3.000 υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται συνταξιοδοτήσεις και σταδιακά οι κενές οργανικές θέσεις.

Θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού όπως το χειμώνα.

Να σταματήσουν δηλαδή την λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για την παρακολούθηση της πανδημίας θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες.

Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια. Να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στην κοινότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά περιστατικά.

Να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ και όχι σε 4 ημέρες όπως σήμερα. Να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορωνοϊού από τον ΕΟΠΥΥ.

Να υπάρξει διαχωρισμός των κλινικών νοσηλείας στα Νοσοκομεία ύποπτων και θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού με όλες τις προδιαγραφές.

Να γίνονται τακτικά τεστ στο Υγειονομικό προσωπικό. 600 συνάδελφοι νόσησαν, ένας πέθανε, 50 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση. ΦΤΑΝΕΙ!!!

Μετά το πλήθος χειροκροτημάτων είναι η ώρα της αποτίμησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση.

Η ένταξή μας στα ΒΑΕ βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο Επιτροπής. Ζητάμε την ένταξή μας, με την αναγνώριση όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία αύξηση των εισφορών. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.

Διεκδικούμε Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα στο Νοσηλευτικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων παθήσεων.

Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στα νυκτερινά και τις αργίες.

Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Ζητάμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη».

Περισσότερα σε Ειδήσεις