Ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος»: Από τον Άννα στον Καϊάφα οι εμβολιασμοί των παιδιών με αναπηρία

Από αναβολή σε αναβολή, και τελικά στην ακύρωση, οι εμβολιασμοί των παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλουν οι γονείς

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος», Ολυμπία Κορδά. Όπως η ίδια δήλωσε στο kedenews, οι γονείς είχαν αρχικά ενημερωθεί πως τα παιδιά τους θα εμβολιαστούν στις 22-26 Μαρτίου, ωστόσο την τελευταία στιγμή η διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και διευθύντρια του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» δήλωσε στην κ. Κορδά πως με απόφαση του υπουργείου Υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν άλλοι εμβολιασμοί από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε ΑμΕΑ, όπως και στα γηροκομεία όλης της χώρας.

Ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε αυτή την εντολή στην κ. Κορδά, με το υπουργείο Υγείας λίγη ώρα αργότερα να το διαψεύδει και να την παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς να δίνονται ούτε καν διευκρινίσεις για την απόφαση να αναβληθούν άλλη μία φορά οι εμβολιασμοί των παιδιών με αναπηρία.

Αλαλούμ με την ενημέρωση των εμβολιασμών

Πάντως, στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών, με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2021 και τίτλο «Σειρά προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά της Covid-19», αναγράφεται ρητά η προτεραιότητα σε εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, προσωπικoύ και μαθητών ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.

Ο γολγοθάς των γονιών στο συγκεκριμένο κέντρο συνεχίζεται, καθώς εμπόδια συναντούν ακόμη και στην πρωτοβουλία τους να εμβολιαστούν τα παιδιά τους με δικές τους ενέργειες, αφού ‒όπως κατήγγειλε η κ. Κορδά‒ πολλοί δεν βρίσκουν καν τα στοιχεία τους εγγεγραμμένα στην ψηφιακή πλατφόρμα. Δεδομένης της κατάστασης, η κ. Κορδά διερωτάται ποια θα είναι η τύχη των παιδιών που δεν έχουν γονείς και ποιος θα μεριμνήσει για τον δικό τους εμβολιασμό.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους εμβολιασμούς εκτός σειράς

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παρατυπίες στην διαδικασία εμβολιασμού στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμων». Σύμφωνα με τις καταγγελίες εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα, 12 σε καθένα εξ αυτών, με τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού τη 16η Φεβρουαρίου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τα άτομα αυτά είχαν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους του ιδρύματος. Μάλιστα, ανάμεσα στα άτομα αυτά υπήρξαν και δύο πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών.

Η διεύθυνση του κέντρου δικαιολόγησε τους παράτυπους εμβολιασμούς, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στον ΕΟΔΥ, κάνοντας λόγο για αδιάθετες δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους εμβολιασμούς στα δύο ιδρύματα.

Κοντοζαμάνης: «Δεν υπάρχει εντολή για ακύρωση εμβολιασμών»

Με το ζήτημα να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες περί ακύρωσης του εμβολιασμού κατόπιν εντολής του υπουργείου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία εντολή για ακύρωση εμβολιασμών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό», ενώ τόνισε πως «όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν». Παρ’ όλα αυτά, η κ. Κορδά μάς ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση για τον επαναπρογραμματισμό των εμβολιασμών για τα ΑμΕΑ του ιδρύματος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις