Μένουμε Θεσσαλονίκη: Να καθαριστεί το Ρέμα Ορτανσίας - Παραλίγο να υπερχειλίσει

Την ανάγκη για τακτικό καθαρισμό στο ρέμα Ορτανσίας επισημαίνει η Δημοτική Παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», περιγράφοντας τις εικόνες που παρατηρούνται στην περιοχή κάθε φορά που βρέχει, τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στο ρέμα.

Η ανακοίνωση - «Μένουμε Θεσσαλονίκη»:

«Στην καταιγίδα που έπληξε την Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Ιουνίου, συνέβησαν πολλές πλημμύρες σε διάφορα σημεία της πόλης. Το ρέμα Κωνσταντινίδη ή ρέμα Ορτανσίας, στην συμβολή της οδού Θεαγένους Χαρίση με την Άνω Τζουμαγιάς, δέχθηκε τόσο μεγάλο όγκο όμβριων, που λίγο έλλειψε να υπερχειλίσει.

Tο ρέμα αυτό είναι υπογειοποιημένο, έχει γίνει διαμόρφωση χώρου πρασίνου με συντριβάνι κλπ, από την Τρανδρία μέχρι την συμβολή στο ύψος της οδού Διογένους, ενώ μέχρι την οδ. Παπάφη συνεχίζει υπόγειος αγωγός, και ο χώρος παραμένει ανοικτός, με το κλειστό γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας κατασκευασμένο ακριβώς πάνω στην φυσική κοίτη, καθώς και από μία φυσική πηγή που το νερό τρέχει συνέχεια, και ο χώρος είναι επίσης ανοικτός.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη άσκηση στην Αλεξανδρούπολη με συμμετοχή αρμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων

Από εκεί και πέρα, δηλαδή από το παλιό εργοστάσιο της Υφανέτ μέχρι την γέφυρα της οδού Θεαγένους Χαρίση, η ροή παραμένει ελεύθερη, όπου υπάρχει προστατευτική μεταλλική σχάρα ώστε να συλλέγονται τα φερτά υλικά για να μην φράξει στην συνέχεια ο αγωγός. Μετά, το ρέμα υπογειοποιείται και οικοπεδοποιείται μέχρι την εκβολή του στην Νέα Παραλία στο ύψος της Σχολής Τυφλών.

Είναι φανερό πως όταν συμβαίνουν ισχυρές καταιγίδες λόγω της κλίσης των δρόμων αλλά και με δεδομένη την έλλειψη δικτύου απαγωγής όμβριων, το ρέμα λειτουργεί σαν ταμιευτήρας λειτουργώντας προστατευτικά από επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα, στις παρακάτω μεγάλες οδικές αρτηρίες της Λ. Καραμανλή και της Αλ. Παπαναστασίου.

Το ρέμα καθαρίζεται σε αραιά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά υλικά στην κοίτη και να μην μπορεί να λειτουργεί σωστά η μεταλλική σχάρα, ενώ τα νερά λιμνάζουν δημιουργώντας προβλήματα στην περιοχή (κουνούπια κλπ).

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων ότι εκτονώνονται πολλές φορές τα αποχετευτικά λύματα από το υπερκείμενο φρεάτιο της Διογένους, και έχει παρατηρηθεί ότι διέρχεται μεγάλος όγκος ακάθαρτου νερού με δυσοσμία, χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή.

Παρά το γεγονός ότι καθαρίστηκε από την Περιφέρεια στην αρχή του χρόνου, τώρα, ενώ παροχετεύθηκε ο μεγαλύτερος όγκος του νερού της βροχής, παραμένουν υλικά στην μεταλλική σχάρα κάτω από την γέφυρα της Θ. Χαρίση, και υπάρχει ο κίνδυνος σε επόμενη ισχυρή καταιγίδα να φράξει ο αγωγός και το ρέμα να υπερχειλίσει. Θα πρέπει να φροντίσουν οι αρμόδιοι να καθαριστεί ξανά.»

Πηγή: thestival.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις