Αντιδράσεις επιχειρηματιών για τα λουκέτα στα καταστήματα εστίασης

Η αναστολή λειτουργίας σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια ήταν μια απόφαση που περίμεναν από μέρα σε μέρα οι επιχειρηματίες, αλλά όσο και να προετοιμάστηκαν δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Πρόκειται για μια ακόμα πληγή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά και την δοκιμασία που είχαν με τον αντικαπνιστικό νόμο στα τέλη του 2019. Προφανώς, αυτή την φορά κατανοούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και δηλώνουν πως θα εναρμονιστούν με την πολιτική του υπουργείου Υγείας, αλλά σύντομα θα αναζητήσουν οικονομικές ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση.

«Το πρώτο πλήγμα το βιώσαμε με την αύξηση του Φ.Π.Α. στο 24% επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά ήρθε ο αντικαπνιστικός και τώρα ο κορονοϊός. Σαφώς όλοι αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πώς θ’ ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Το πάγωμα των δανείων, απαλλαγή ή μείωση Φ.Π.Α. για όσο διαρκέσει η κρίσιμη περίοδος, αναστολή οφειλών προς το δημόσιο και μείωση ενοικίων» είναι κάποια μέτρα που σκέφτονται να αιτηθούν οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα.

Προετοίμαζαν τα λουκέτα

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας το απόγευμα της Πέμπτης, είχε τονίσει πως τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, σε πολλούς επιχειρηματίες προκλήθηκε έντονη ανησυχία και αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους με δική τους πρωτοβουλία, πριν τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. «Πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση, είχαμε αποφασίσει να κλείσουμε το μαγαζί προληπτικά, για τουλάχιστον δυο εβδομάδες» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Γαλανίδης, ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου-μπαρ στα Λαδάδικα.

«Προετοιμαζόμασταν εδώ και μέρες για την αναστολή λειτουργίας. Ενημερώσαμε το προσωπικό, ελέγξαμε τις τροφοδοσίες και ρυθμίσαμε οφειλές» δηλώνει ο Μαρίνος Σαμαρίτης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Πολλούς επιχειρηματίες τους βρήκε απροετοίμαστους και τα λουκέτα ίσως τους γονατίσουν» εκτιμά.

Το μεγαλύτερο αγκάθι ίσως είναι το προσωπικό κάθε καταστήματος, που θα μείνει άνεργο για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. «Θα μείνουν πολλά άτομα χωρίς δουλειά, όμως όλοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα και δεν μπορούμε να μην τηρήσουμε τα μέτρα» αναφέρει ο Βασίλης Βόγιας, υπεύθυνος σε καφέ – εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση στους τζίρους άγγιξε το 60% την τελευταία εβδομάδα. «Έτσι και αλλιώς, μετά το απόγευμα δεν κινούταν τίποτα στους δρόμους. Ο κόσμος είχε φοβηθεί» τονίζει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό είχαν υποστεί τα εστιατόρια. «Πολλοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση, διότι δεν άντεχαν οικονομικά» δηλώνει.

«Θεωρώ πως θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την ρευστότητα στα τέλη του μήνα. Πολλά μαγαζιά ίσως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα που τρέχουν» προβλέπει ο Δημήτρης Γαλανίδης, ενώ ο Μαρίνος Σαμαρίτης αναφέρει πως «και εμείς και το προσωπικό βγάζει τα προς το ζην από το εστιατόριο, αλλά αναγκαστικά πρέπει να συμμορφωθούμε στα νέα μέτρα. Είναι θέμα ατομικής και ομαδικής ευθύνης».

Ο συνωστισμός στις καφετέριες έφερε τα νέα μέτρα

Παρά την καμπάνια «μένουμε σπίτι» και τις οδηγίες των ειδικών να αποφεύγουν οι πολίτες μέρη με συνωστισμό, πολλές καφετέριες και μπαρ παρέμεναν γεμάτα την περασμένη εβδομάδα. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν ανησυχία σε λοιμωξιολόγους για την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας σε όλα τα καταστήματα εστίασης και η διατήρηση μόνο των υπηρεσιών delivery και take away, όπως στην Κίνα και την Ιταλία.

«Παραδόξως είδαμε να υπάρχει άνοδος επισκεψιμότητας την τελευταία εβδομάδα στην καφετέρια. Βέβαια, οι περισσότεροι επέλεγαν να κάθονται στα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στην λεωφόρο Νίκης. «Παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό, το μαγαζί μετά το μεσημέρι ήταν γεμάτο. Μας επισκέπτονταν περισσότεροι νέοι και ιδιαίτερα μαθητές μετά το κλείσιμο των σχολείων» λέει από την πλευρά του ο Σωκράτης Βαρσάμης, ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου στο κέντρο της πόλης.

Η εικόνα στην παραλιακή δεν αντικατόπτρισε το γενικό σύνολο, σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα. «Δεν είναι μόνο η λεωφόρος Νίκης ο νομός Θεσσαλονίκης. Εκεί πήγαιναν νεαροί που έχουν ανθεκτικό οργανισμό. Συνήθως τις δικές μας επιχειρήσεις κρατούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που πλέον δεν κυκλοφορούν» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ.

Η αρχή από τα νυχτερινά κέντρα

Τον δρόμο για τα λουκέτα, έδειξαν αρχικά τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα που ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας τους επ’ αόριστον, πριν την σχετική απόφαση. Προτάσσοντας τη δημόσια υγεία, γνωστοί καλλιτέχνες αποφάσισαν να διακόψουν τις εμφανίσεις τους και προγραμματισμένες πρεμιέρες αναβλήθηκαν. «Το μαγαζί θα άνοιγε με γνωστό τραγουδιστή, αλλά το αναβάλαμε σίγουρα για μετά το Πάσχα» αναφέρει ο Βασίλης Βόγιας, μετρ σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης.

Ανακούφιση ίσως προκαλεί η απόφαση και για τους ιδιοκτήτες κλαμπ, καθώς τα περισσότερα είχαν πτώση τουλάχιστον 30%. «Όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο κόσμος απέφευγε τις βραδινές εξόδους, γι’ αυτό δουλεύαμε με προσωπικό ασφαλείας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης κλαμπ στα Λαδάδικα.

Πηγή: makthes.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις