Ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής του αγωγού της Αραβησσού

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες επισκευής – ενίσχυσης του αγωγού της Αραβησσού, που υδροδοτεί μαζί με τον Αλιάκμονα το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν έναν χρόνο, πραγματοποιούνται εξαρχής σε τμήμα 600 μέτρων του αγωγού στο οποίο εντοπίστηκαν οι περισσότερες βλάβες από το 1986 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, όποτε η πόλη έμεινε χωρίς νερό για αρκετές ημέρες.

Οι εργασίες γίνονται με τον αγωγό εν λειτουργία, με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Πενέλη.

Στο σημείο της έναρξης των εργασιών βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμο Αμανατίδη, και τον πρόεδρο της εταιρείας, Άγι Παπαδόπουλο.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη παύει να υπάρχει, Με την αποκατάσταση του συγκεκριμένου αγωγού που φέρνει το νερό από την Αραβησσό δεν θα ξαναδιψάσει πλέον ποτέ η Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Για μία σημαντική μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μας η σημερινή. Ένα μεγάλο έργο υποδομής θέλει στην πραγματικότητα σε συνεχή βάση συντήρηση. Το διαπιστώσαμε με επώδυνο τρόπο το 2018 με τη θραύση. Είναι ένα δύσκολο έργο γιατί γίνεται με τον αγωγό σε λειτουργία κι ευχαριστώ όσους εργάζονται για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο ίδιος.

«Σε περίπτωση που προκύψει κάποια αστοχία, δεν θα μείνει η πόλη χωρίς νερό» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

«Θα γίνει επισκευή στον αγωγό στα πρώτα 600 μέτρα εκεί όπου έχουμε το 80% των αστοχιών του παρελθόντος. Ξεκινήσαμε τώρα γιατί έχει γίνει η διασύνδεση των υδραγωγείων Αραβησσού και Αλιάκμονα οπότε υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης της πόλης και σε περίπτωση που προκύψει κάποια αστοχία, δεν θα μείνει η πόλη χωρίς νερό», υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.

Στον αγωγό της Αραβησσού, μήκους 51 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκε πρόβλημα στα 6,5 χιλιόμετρα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης λόγω των νερών που τον διαπερνούν από την βιομηχανική περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Πενέλη, τα νερά αυτά «προκαλούν βλάβες στον χάλυβα του αγωγού, συνεπεία της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χλωριόντα».

Πηγή: thestival.gr