Οι δράσεις του δήμου για τις ευπαθείς ομάδες εν μέσω κορονοϊού

Ποικίλες δράσεις για την παροχή φροντίδας και μέριμνας προς τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πραγματοποίησε ο δήμος Λαγκαδά καθ’ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από την έναρξη της εφαρμογής των κυβερνητικών και υγειονομικών μέτρων και στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Δήμος Λαγκαδά κινητοποίησε και ενίσχυσε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του και ανέλαβε πρωτοβουλίες με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα διευρύνοντας την «ομπρέλα» προστασίας για την ένταξη όλων των πολιτών που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, συνεχάρη τους υπαλλήλους και το προσωπικό όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου οι οποίοι, παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του Covid-19, ανταποκρίθηκαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα καθήκοντά τους –και συνεχίζουν να το πράττουν- για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Απολογισμός Κοινωνικών Δράσεων:
  • Από την αρχή της πανδημίας δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για την καταγραφή των ζητημάτων που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, διασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πλήρη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών:
  • Το προσωπικό της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού & Παιδείας (Υ.Κ.Π.Α.Α.Π.), με τη συνδρομή των υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διανέμει σε καθημερινή βάση γεύματα αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, τα οποία παρασκευάζονται από τους μάγειρες της ΥΚΠΑΑΠ, σε 60 δημότες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
  • Με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα για την προστασία από τη νόσο το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διανέμει καθημερινά 977 έτοιμα γεύματα, που αποτελούνται από μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, στους δικαιούχους του προγράμματος σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου Λαγκαδά και σε δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη (Πρόγραμμα ΠΚΜ/ΠΕΔ).
  • Εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθεί στους ωφελούμενους του ίδιου προγράμματος αλλά και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διανομή δεμάτων που περιέχουν προϊόντα βασικής διατροφής. Η διανομή των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και κατ’ οίκον από τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι».

Στο διάστημα από 8/4/2020 έως 14/04/2020 πραγματοποιήθηκε σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λαγκαδά διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους του Κ.Ε.Α (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και αυτόματα αποδέκτες του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΤΕΒΑ FEAD).

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών η διανομή πραγματοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο και με τη συνδρομή των υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

  • Με τον ίδιο τρόπο διανεμήθηκαν και τα 350 δέματα τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη ιερέα π. Αθανάσιο Γραμμένο σε ευπαθείς ομάδες όλων των Δ.Ε. του δήμου.
  • Ταυτόχρονα, συνεχίζεται, καθ’ όλη την περίοδο, η παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως και η ψυχολογική υποστήριξη και η διεκπεραίωση αιτημάτων και αναγκών που προκύπτουν καθημερινά από τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και για να μη μείνει κανείς πολίτης εκτός κοινωνικών παροχών ο Δήμος Λαγκαδά κινητοποίησε το μηχανισμό του ώστε να εξασφαλίσει ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας:

  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαγκαδά, ενισχύθηκε με μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προσφορά μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιωτών αλλά και συλλόγων.
  • Επιπρόσθετα, δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν οι έκτακτες τηλεφωνικές γραμμές που δημιούργησε ο Δήμος Λαγκαδά για την υποστήριξη των πολιτών λόγω της πανδημίας. (Γραμμή Αλληλεγγύης, Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης). Το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου, εξυπηρέτησε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως εάν ήταν ωφελούμενοι του προγράμματος.

Από τα καταγεγραμμένα αιτήματα τα περισσότερα αφορούσαν νοσηλευτικές φροντίδες (συνταγογράφηση-αγορά-παράδοση φαρμάκων, ενεσοθεραπεία), αγορά και παράδοση τροφίμων, εξόφληση λογαριασμών, αίτηση για εγγραφή στο πρόγραμμα, κ.α. υπηρεσίες.

Πηγή: thestival.gr