Ευρωπαϊκό βραβείο για πάρκο με ξυλοκατασκευές στις Σέρρες

Διάκριση στο διαγωνισμό του Κέντρου για τη δημιουργική Οικονομία της Ν.Α. Ευρώπης (Zavod Big) με έδρα τη Λιουμπλιάνα της Κροατίας, έλαβαν οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν πριν από δύο χρόνια 17 αρχιτέκτονες, από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα εγκαταλειμμένο πάρκο στις Σέρρες.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με βασικό στοιχείο το ξύλο, που υλοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών στο Νέο Πετρίτσι του δήμου Σιντικής, στο βόρειο τμήμα των Σερρών, σε ένα -έως τότε- εγκαταλειμμένο δημοτικό πάρκο και σε μια γραφική τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια.

Κατά την παραμονή τους, οι 17 ξένοι αρχιτέκτονες -που έχουν ειδικευτεί στο ξύλο- κατασκεύασαν τρία έργα τα οποία στόχο έχουν ν’ αναβαθμίσουν το πάρκο και να το κάνουν και πάλι φιλικό προς ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη δράση κατασκεύασαν:
  • μια πολυχρηστική εξέδρα, που μπορεί να φιλοξενήσει από μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο κ.ά.) μέχρι οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις για πικ νικ κ.ά.
  • έναν τραπεζο-πάγκο, με τη μια πλευρά του να έχει θέα στο ρέμα της Σουλτανίτσας, δίπλα σε μια πέτρινη εστία για μπάρμπεκιου ή και παρεϊστικες μαζώξεις στις κρύες μέρες του χειμώνα.
  • ένα ξύλινο μπαλκόνι θέας και ξεκούρασης προς το ρέμα, που στήθηκε πάνω στο «πέλμα» μιας παλιάς πέτρινης γέφυρας που έχει καταρρεύσει, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και
  • στα κατεστραμμένα παγκάκια του Πάρκου.

Το project απέσπασε βραβεία, στις κατηγορίες «Αρχιτεκτονικής» και «Design ξύλου» στο διαγωνισμό «BigSEE» του «Zavod Big», στον οποίον έλαβαν μέρος δεκάδες αρχιτεκτονικές προτάσεις από 19 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Μέσω των βραβείων BigSEE, το «Zavod Big» στοχεύει να διερευνήσει συστηματικά το δημιουργικό και επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας την αριστεία του στον τομέα της αρχιτεκτονικής, του εσωτερικού, του σχεδιασμού προϊόντων και μόδας, του ξύλου και του δημιουργικού τουρισμού.

Image removed.

Αποτέλεσμα εθελοντισμού

Όλοι οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες στη δράση, αποφοίτησαν από κοινού από το σχετικό μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Ούμεο της Σουηδίας. Από το 2015 ίδρυσαν την «Ομάδα Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης», με στόχο την πραγματοποίηση δράσεων σχετικών με το επάγγελμά τους, που όμως βοηθούν και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η ιδέα ανήκε στην Ελληνίδα αρχιτέκτονα Ιουλία Ελευθεριάδου από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, η οποία ζει και εργάζεται στο Όσλο της Νορβηγίας, και γρήγορα αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους πρώην συμφοιτητές της, αλλά και από τον καθηγητή τους στο μεταπτυχιακό τμήμα, Ισπανό Αlberto Altes Arlandis, που επέβλεψε το project.

Η πρωτοβουλία πρόσκλησης της ομάδας των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων ανήκει στην Εθελοντική Περιβαλλοντική Κίνηση Κοιλάδας Λόντζας Νέου Πετριτσίου, που αποτελείται από κάτοικους του χωριού και όχι μόνο, και τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Image removed.

Υποστήριξη

Οι κατασκευές έχουν αναβαθμίσει αισθητά το δημοτικό Πάρκο της Λόντζας, που έχει γίνει σημείο αναφοράς ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο η Εθελοντική Περιβαλλοντική Κίνηση Κοιλάδας Λόντζας Νέου Πετριτσίου, προχώρησε στον καθαρισμό και στη σήμανση παλαιών μονοπατιών στον ορεινό όγκο της οροσειράς του Μπέλλες γύρω από το Νέο Πετρίτσι.

«Τόσο οι δράσεις των ξένων αρχιτεκτόνων στο Πάρκο της Λόντζας, όσο ο καθαρισμός και η σήμανση των παλαιών μονοπατιών στο Μπέλλες, είναι καθαρό αποτέλεσμα της εθελοντικής πρωτοβουλίας μιας ομάδας κατοίκων του Νέου Πετριτσίου, που διέθεσαν χρόνο και χρήμα και στοχεύοντας σε δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας προορισμό εναλλακτικού τουρισμού», λέει το μέλος της Εθελοντικής Κίνησης Αρχοντία Παρασκευαίδου, ζητώντας την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημόσιων φορέων, προκειμένου να συνεχιστούν οι ανάλογες δράσεις.

«Ο εθελοντισμός μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχουν βασικές υποδομές που μπορούν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα σε όλο αυτό το δίκτυο με σημείο εκκίνησης το Πάρκο της Λόντζας» επεσήμανε η ίδια.

Περισσότερα σε Ειδήσεις