Υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση τηλεχειρισμού του πόσιμου νερού

Υπογράφτηκε στο Δημαρχείο Σκύδρας, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, η σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού του πόσιμου νερού στο Δήμο Σκύδρας. Τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά του Δήμου Σκύδρας και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σκύδρας (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) αντίστοιχα: η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νικόλαος Χατζηιωαννίδης κι από την πλευρά της συμβαλλόμενης εταιρείας Energy Systems ο εκπρόσωπός της Νικόλαος Μπακαλίδης.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συμβατικό τίμημα της πράξης ανέρχεται στα 1.134.166,00 € από τα οποία τα 914.650,00€ τα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα 219.516,00€ η Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας από ίδιους πόρους. Η χρονική υλοποίηση της πράξης ορίζεται σε 12 μήνες.

Αντικειμενικοί στόχοι της πράξης αποτελούν η παρακολούθηση και ο έλεγχος, σε πραγματικό χρόνο, της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και η αυτοματοποίηση αυτής, η παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητας του διακινούμενου πόσιμου νερού και η έγκαιρη διάγνωση και επισκευή βλαβών του δικτύου. Με την εφαρμογή του Συστήματος Τηλεελέγχου, Τηλεχειρισμού και Διαχείρισης Δικτύων και Εγκαταστάσεων Ύδρευσης στο Δήμο Σκύδρας αναμένονται μακροπρόθεσμα τ΄ ακόλουθα:

Η διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με βέλτιστο τρόπο.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης των υδατικών αποθεμάτων.

Η κατάρτιση ισοζυγίων νερού με απώτερο στόχο τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών και δικτύων.

Η ιεραρχημένη αναβάθμιση των δικτύων ώστε να επιτευχθεί μείωση των διαρροών.

Η διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας παρεχόμενου νερού στην κατανάλωση, ανεξάρτητα από εποχικές διακυμάνσεις και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν.

Η ευαισθητοποίηση του πολίτη – καταναλωτή και η ενεργός συμμετοχή στη διασφάλιση της αειφορίας του συστήματος.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής: Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που ένα ακόμη σημαντικό έργο ξεκινάει στο Δήμο μας. Με την υλοποίησή του αξιοποιούμε και θέτουμε τη σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία μας προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και ορθολογικότερο τρόπο το πολύτιμο κι αναντικατάστατο αγαθό για τον άνθρωπο και τον πλανήτη, δηλαδή το νερό. Αυτό που επίσης είναι αξιοσημείωτο και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε ή να το παραμελούμε είναι ότι η προστασία της ποιότητας και η διασφάλιση της ποσότητας και της εξοικονόμησης του νερού σχετίζεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην κλιματική αλλαγή κι ότι σ΄αυτό το επίπεδο όλοι μας θα πρέπει να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί.

Πηγή: pellanews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις