Το ΕΜΠ αναλαμβάνει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ε.Μ.Π. (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

 

 

Η ερευνητική πρόταση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για την μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της περιοχής – με αφετηρία τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- και αρχικό στόχο της έρευνας την περιοχή του Τετραχωρίου (Τ.Κ. Σαμονίδας).

Στο πλαίσιο της πρότασης προβλέπεται η διατύπωση μέτρων/ δράσεων γα τη δημιουργίας μιας βιώσιμης κοινότητας, η συγκρότηση ενός δικτύου παρεμβάσεων με ένα ενιαίο και σύγχρονο τρόπο, η οργάνωση ενός δικτύου διαδρομών, η ψηφιακή ανάδειξη του χώρου του Τετραχωρίου και η διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, η Ήπειρος έχει υποχρέωση να θέσει ως αφετηρία της περιοχή του Σουλίου.

«Επικοινώνησε με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το ΜΕΚΔΕ και τον κ. Γ. Σμύρη από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να διαμορφωθεί μια ερευνητική πρόταση που θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.. Στο τέλος αυτού του εγχειρήματος θα έχουμε προμελέτες για να ετοιμάσουμε και αποδώσουμε το Σούλι όπως πρέπει».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Στ. Μπραΐμη – Μπότση τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάδειξη της περιοχής η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα σε Ειδήσεις