Ηγουμενίτσα: Καταγγελίες για απρόκλητη αστυνομική βία προς ομάδα νέων (βίντεο)

Αφορμή του περιστατικού στάθηκε η παρουσία μιας ομάδας νέων στη θέση του παλιού παρκ απέναντι από την μεγάλη παιδική χαρά της Ηγουμενίτσας να πίνει μπύρες λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 8/5, μια παρέα νέων αποφάσισε να πιεί τις μπύρες του λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ στη θέση του παλιού παρκ απέναντι από την μεγάλη παιδική χαρά της Ηγουμενίτσας, όταν «ξαφνικά ένα τζιπ της Ο.Π.Κ.Ε. και ένα περιπολικό, αφού σταματάνε αιφνιδιαστικά αρχίζουν να τρέχουν και να κυνηγούν όποιον βρισκόταν στο σημείο εκείνη την στιγμή, με αποτέλεσμα να πιάσουν ένα άτομο ακινητοποιώντας τον βίαια, κάνοντάς του λαβή, γυρίζοντάς του τα χέρια πισθάγκωνα και ρίχνοντάς τον στο έδαφος, σε συνδυασμό με φωνές και ουρλιαχτά, χωρίς ο ίδιος να προβάλλει καμία απολύτως αντίσταση ως προς αυτούς».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο σημείο έφτασαν και περαιτέρω αστυνομικές δυνάμεις προσπαθώντας να απομακρύνουν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για το περιστατικό απειλώντας τον με πρόστιμα και προσπαθώντας να αποσπάσουν με τη βία τα κινητά όσων επιδίωξαν να καταγράψουν το γεγονός.

Η καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Στη θέση του παλιού παρκ απέναντι από την μεγάλη παιδική χαρά της Ηγουμενίτσας κι ενώ μια ομάδα νεολαίων της πόλης έκανε το "έγκλημα" να κάτσει να πιει μια μπύρα λίγο μετά τις 11, οι περισσότεροι αφού έχουν τελειώσει από την εργασία τους, ξαφνικά ένα τζιπ της Ο.Π.Κ.Ε. και ένα περιπολικό, αφού σταματάνε αιφνιδιαστικά αρχίζουν να τρέχουν και να κυνηγούν όποιον βρισκόταν στο σημείο εκείνη την στιγμή, με αποτέλεσμα να πιάσουν ένα άτομο ακινητοποιώντας τον βίαια, κάνοντάς του λαβή, γυρίζοντάς του τα χέρια πισθάγκωνα και ρίχνοντάς τον στο έδαφος, σε συνδυασμό με φωνές και ουρλιαχτά, χωρίς ο ίδιος να προβάλλει καμία απολύτως αντίσταση ως προς αυτούς.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται κι από το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό. Στο άτομο αυτό, καθώς και σε άλλο ένα που διαμαρτυρήθηκε βεβαιώθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ατόμου για τον λόγο που δέχθηκε αυτή την αντιμετώπιση η απάντηση από την αντίθετη πλευρά ήταν χλευαστική, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και παραπέμποντας τον να αναφέρει το γεγονός στο τοπικό Α.Τ. Στη συνέχεια, έσπευσαν στο σημείο άλλα δύο περιπολικά, καθώς και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ απομακρύνοντας τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για το περιστατικό απειλώντας τον με πρόστιμα και προσπαθώντας να αποσπάσουν με τη βία τα κινητά όσων επιδίωξαν να καταγράψουν το γεγονός.

Οι εικόνες πάνοπλων αστυνομικών της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. να κυνηγούν νεολαίους της πόλης, να ασκούν υπέρμετρη βία απέναντι τους με πρόσχημα τα μέτρα απαγόρευσης δε θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανέναν και είναι ενδεικτικά της δυστοπικής συνθήκης που θέλουν να επιβάλλουν σε κάθε γειτονιά ακόμα και μετά της άρση του λοκντάουν. Ο ιός COVID-19 έχει αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κράτος, ώστε να θέσει σε εφαρμογή τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η προσχηματική ανάγκη για επιτήρηση και έλεγχο των δημοσίων χώρων εισάγεται ως βασική πολιτική αρχή, εδραιώνοντας το δόγμα της μηδενικής ανοχής.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχθούμε κανένα νέο περιστατικό τύπου Νέας Σμύρνης στην πόλη μας.

''Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες''.»

Μ. Κάτσης: «Η κυβέρνηση μισεί και φοβάται τη νέα γενιά»

Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης κάνοντας λόγο για μίσος και φόβο της κυβέρνησης προς τη νέα γενιά. Ειδικότερα, ο κ. Κάτσης ανέφερε πως

πρόκειται για «πρωτοφανείς εικόνες για την Ηγουμενίτσα, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το προφίλ μιας ήσυχης πόλης που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε έναν νεαρό δεμένο πισθάγκωνα, πεσμένο κάτω και περικυκλωμένο από δεκάδες άνδρες των ΟΠΚΕ».

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα πως «από πότε η πανδημία ελέγχεται με την αστυνομία, και ανακόπτεται με νέους δεμένους πισθάγκωνα λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου; Από πότε ένας διοικητικός έλεγχος γίνεται κατασταλτικό σόου και μάλιστα όταν οι ειδικοί και η κυβέρνηση προέτρεπαν τους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα να βγουν έξω γιατί ο ιός διαδίδεται στους κλειστούς χώρους; Από τότε φυσικά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επικεφαλής στη διαχείριση της πανδημίας τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στήνοντας ένα «αστυνομικό κράτος» με επιλεκτική αντιμετώπιση και ουκ ολίγα περιστατικά αυθαιρεσίας που έχουν καταγγελθεί ομόθυμα.

Η κυβέρνηση επέλεξε τις απαγορεύσεις, την καταστολή, τα σκληρά και σε πολλές περιπτώσεις βλακώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και όταν αυτά απέτυχαν παταγωδώς με τραγικά αποτελέσματα, άρχισε να στοχοποιεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα λάθη της, να απολογηθεί, και να τα διορθώσει. Οι «ανεύθυνοι» νέοι λοιπόν ευθύνονται για τη διασπορά του ιού (οι ίδιοι που έσπευσαν να εμβολιαστούν μαζικά), οι οποίοι δε λένε να συνετιστούν από τους «υπεύθυνους» της Πάρνηθας, της Ικαρίας και των «έξυπνων» μέτρων».

Περισσότερα σε Ειδήσεις