Ο δήμος Ζηρού λέει «όχι» στις ανεμογεννήτριες

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής τάχθηκε ο δήμος Ζηρού κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου

Με καυστική διάθεση σχολίασε ο δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, για τις διαδικασίες χορήγησης των δύο «βεβαιώσεων παραγωγού’», από τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας, ενώ δήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεσή του σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και τα βουνά της Λάκκας Σουλίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής ανέφερε

«Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας, στα οποία υπάρχει δραστηριότητα. Πέρα από το ότι διαφωνούμε με τις διαδικασίες έκδοσης των δύο βεβαιώσεων όπου δεν ρωτήθηκε η γνώμη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή. Θα μειωθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και κατ’ επέκταση η κτηνοτροφία του τόπου μας η οποία είναι αρκετά αναπτυγμένη, θα διαταραχθούν η μελισσοκομία, η βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και πανίδα αλλά και το κυνήγι, όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος κυνηγών. Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφές χωροταξικό πλαίσιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναρωτιέμαι πως μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δίνει άναρχα άδειες;»

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής δήλωσε την κατά πλειοψηφία αντίθεση του με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι αντίθετος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όταν αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και εφόσον έχει ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των περιοχών στις οποίες θα επιτρέπεται η ανάπτυξή τους».

Ωστόσο, αναφορικά με την συγκεκριμένη εγκατάσταση το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι

  • Η εγκατάστασή τους θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει την φυσική ομορφιά της περιοχής.
  • Η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η γεωργία, η βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα θα υποστούν πιέσεις και αλλοιώσεις.
  • Η περιοχή και οι περιουσίες των ανθρώπων θα υποβαθμιστούν λόγω της οπτικής και ηχητικής όχλησης που θα είναι μεγάλη.
  • Η ταυτότητα του τόπου θα μεταβληθεί από περιοχή φυσικού κάλους, γεωργοκτηνοτροφική και πολιτιστικής παράδοσης σε βιομηχανική περιοχή.
  • Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αλλά και ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, ιστορικά, παραδοσιακά μονοπάτια και ιστορικοί τόποι θα πληγούν ή θα αλλοιωθούν.
  • Οι αναπτυξιακές προοπτικές στον τουριστικό αθλητισμό, αλλά όχι μόνο, θα περιοριστούν.
  • Η καταστροφή στο δάσος, στο ανάγλυφο και στη μορφολογία του εδάφους, από την κοπή χιλιάδων δέντρων θα είναι τεράστια.
  • Η αλλοίωση των υδατοκρίτων με την αλλαγή των κλίσεων, λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων θα είναι καταστροφική.
  • Η κατασκευή βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε πως σε συνεργασία με τον δήμαρχο, την επιτροπή αγώνα, τους συλλόγους, φορείς και κατοίκους θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή και ακύρωση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις