Αποστολή της kedenews: Από τους ασφαλέστερους προορισμούς της Ευρώπης η Πρέβεζα

Δύο μέρες στην Πρέβεζα ήταν αρκετές για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μαγευτικό είναι αυτό το μέρος και πόσες επιλογές μπορεί να σου προσφέρει για να ζήσεις αλλιώτικες διακοπές με ασφάλεια. Ο Δήμος Πρέβεζας πρωταγωνιστεί στον επιλεκτικό τουρισμό, διαθέτει την ασφαλέστερη παραλία της Ευρώπης και αποτελεί τον πέμπτο ασφαλέστερο προορισμό στην ήπειρό μας. Μετά την ευρωπαϊκή διάκριση, η δημοσιογραφική ομάδα της «kedenews» βρέθηκε και ξεναγήθηκε στην πόλη από τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Λεωνίδα Αργυρό.

της Κατερίνας Θανάση - Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

Ο δήμαρχος, Νικόλαος Γεωργάκος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα και μίλησε για τις ατελείωτες παραλίες της περιοχής, για τα τοπικά προϊόντα, τα αρχαία μνημεία που κοσμούν την Πρέβεζα, αλλά και για τις μελλοντικές συνεργασίες που χτίζονται στο πλαίσιο εξωστρέφειας, όπως με τους δήμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, το δίκτυο των δήμων Πάφου, καθώς και με δήμους από Ισραήλ, Σερβία, Βουλγαρία, Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία.

«Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες κινούνται προς τον επιλεκτικό τουρισμό με δύο βασικές διαδρομές. Ένας είναι ο περιηγητικός, που είναι πάρα πολύ σημαντικός, και ο άλλος ο τουρισμός περιπέτειας. Η μεγαλύτερη άνοδος ετησίως σημειώνεται στον περιηγητικό τουρισμό. Οι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τα πάντα, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των γειτονικών περιοχών» επισήμανε στην «kedenews» ο Λεωνίδας Αργυρός.

Το κέντρο της πόλης, μια μικρογραφία νησιού

«Ο παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Έχει γίνει πεζόδρομος τα τελευταία 25 χρόνια. Οι μαρίνες της πόλης ελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να αφήνουν τα σκάφη τους εδώ και να επιστρέφουν στον τόπο τους με το αεροπλάνο» δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Λεωνίδας Αργυρός, ο οποίος μας ξενάγησε στη μαγευτική περιοχή.

Το αεροδρόμιο είναι εξυπηρετικό και πολύ ασφαλές, ενώ μάλιστα δεν κλείνει, καθώς δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο παραλιακός πεζόδρομος της πόλης είναι γεμάτος καταστήματα (ταβέρνες και καφετέριες), ενώ αυτόν στολίζει και η «Άκτια Γοργόνα», η Πρεβεζάνα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής, η οποία είναι ευγενική προσφορά του Μπάμπη Στόκα.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει πάρα πολλές επιρροές από Βενετούς και Γάλλους. Η Πρέβεζα είχε πολύ μικρή οθωμανική κατοχή απ’ ό,τι είχε ενετική. Ξαναπέρασε στην τουρκική κατοχή μέσω του Αλή Πασά, και όταν καταλήφθηκε το κρατίδιο και πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν το πιο δυτικό λιμάνι, ενώ διέθετε πέντε διαφορετικά προξενεία (αυστριακό, γαλλικό, γερμανικό, αγγλικό και ιταλικό).

Η αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου με τα στενά τα σοκάκια αποτελεί μια μικρογραφία νησιού, ενώ εξερευνώντας τα θα οδηγηθείς στο ενετικό ρολόι, στον Άγιο Χαράλαμπο.

Περιήγηση στην Αρχαία Νικόπολη

Φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, μυρίζεις στην ατμόσφαιρα το χαμομήλι. Η κοινότητα της Νικόπολης (Σμυρτούλα) απέχει από την Πρέβεζα περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως και είναι κτισμένη στους πρόποδες του ομώνυμου λόφου. Η Νικόπολις -πόλις της Νίκης- ιδρύθηκε το 31 π.χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο προς τιμήν της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου και τα σωζόμενα μνημεία που είναι διάσπαρτα εκτείνονται σε μια έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων.

Στον αρχαιολογικό χώρο μάς ξενάγησε ο Λ. Αργυρός, ο οποίος μας αφηγήθηκε το ιστορικό πλαίσιο της περιοχής.

Στα αρχαία μνημεία έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη μελέτη προκειμένου να γίνει συντήρηση. Αυτή πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Η μία αφορά την είσοδο και η άλλη το Ρωμαϊκό Ωδείο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, τέτοιου είδους μελέτες γίνονται μία φορά την εικοσαετία.

«Για παράδειγμα, στο Θέατρο της Νικόπολης η αυτούσια πέτρα δεν υπάρχει, αλλάζει συνεχώς κάθε χρόνο. Ξεκινάνε από τη μια μεριά μέχρι να φτάσουν στην άλλη, η προηγούμενη έχει καεί από τη βροχή, άρα κρατάνε μόνο την αρχιτεκτονική» δηλώνει μεταξύ άλλων.

Τα ψηφιδωτά δάπεδα της Βασιλικής Α της Νικόπολης αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα αντίστοιχων δαπέδων της παλαιοχριστινιακής περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Διακρίνονται για τον εικονογραφικό πλούτο και τη χρωματική ποικιλία τους.

Να σημειωθεί πως φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν ορισμένες εκδηλώσεις, τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα με μηδενικό αντίτιμο. Παράλληλα, το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι από τα ελάχιστα που διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση.

Be safe, be free…

Λόγω της μεγάλης ακτογραμμής στο Κανάλι, οι ξαπλώστρες στα beach bars έχουν τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ τους. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στις παραλίες με αυστηρά πρωτόκολλα, ο ιδιοκτήτης ενός beach bar Γιώργος Ζιώρης μιλάει για τις νέες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει λόγω κορονοϊού στην επιχείρησή του.

«Ζητάμε από τον κόσμο να είναι τυπικός, αλλά κυρίως θέλουμε να περνά ευχάριστα. Η επιχείρησή μας απασχολεί 40 εργαζομένους και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, ώστε να κρατηθεί βιώσιμη αυτή η επιχείρηση, γιατί στηριζόμαστε πραγματικά από τις τοπικές αρχές» δηλώνει μεταξύ άλλων.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα μετά από αυτό που περάσαμε, έχει πληγεί πολύ η εστίαση. Προσέχουμε τον πελάτη, είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν έχω μειώσει τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, αφού έτσι κι αλλιώς ήταν τοποθετημένα αραιά μεταξύ τους, γιατί οι πελάτες θέλω να είναι άνετοι και να έχουν τον χώρο τους. Παράλληλα, έχει οικονομικά προσιτό φαγητό» δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πόλη της Πρέβεζας Δημήτρης Κατσάνος.

Παραλία 22 χιλιομέτρων

Ατελείωτες αμμώδεις παραλίες υπόσχονται τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των τουριστών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η παραλία του Μονολιθίου, μήκους 22 χιλιομέτρων, που βραβεύτηκε στην Ευρώπη ως η ασφαλέστερη.

Παράλληλα, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο βρίσκεται η Κυανή Ακτή, η οποία συστήνεται κυρίως για οικογένειες, ενώ εξίσου μαγευτικές είναι οι παραλίες της Καστροσυκιάς και της Λυγιάς.

Νικόλαος Γεωργάκος:

«Η Πρέβεζα προσφέρει μια πολυδιάστατη διαμονή των επισκεπτών όλο τον χρόνο»

Ο δήμαρχος της ηπειρωτικής πόλης, Νικόλαος Γεωργάκος, μίλησε για την πολυδιάστατη Πρέβεζα και τις ποικίλες επιλογές που μπορεί να παρέχει σε έναν επισκέπτη. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα τοπικά προϊόντα της περιοχής με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για την τουριστική ανάδειξη του δήμου;

Στην εποχή της πανδημίας και της καραντίνας είχαμε ιδιαίτερα επιτυχείς άμεσες αντιδράσεις για μια ad hoc αντιμετώπιση της κρίσης και της μετατροπής της σε ευκαιρία, ώστε να ενισχύσουμε και τον γενικό μας στρατηγικό σχεδιασμό.

Αναλυτικά, ως νέα δημοτική αρχή, στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η ένταξη του δήμου σε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο που θα εισαγάγει την Πρέβεζα ως επιλεκτικό τουριστικό προορισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στον ετήσιο πολυθεματικό βιωματικό τουρισμό, στις αυθεντικές φυσικές απολαύσεις και στον πολιτισμό, αλλά και στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σε αυτό τον τομέα θα έχουμε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τον ΕΟΤ, όπως προέκυψε στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με την πρόεδρο του οργανισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά τέθηκε, «υιοθέτησε» το project «Πρέβεζα».

Η άμεση αντίδραση, προ της άρσης του lockdown, να δώσω την εντολή στους συνεργάτες μου να δημιουργηθεί μια καμπάνια που θα παρουσίαζε τον συνδυασμό που εγγυάται η Πρέβεζα της ασφάλειας και της ελευθερίας, τον οποίο μπορεί να προσφέρει αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι χάρη στον απλωμένο της, μη συγχρωτισμένο τουριστικό ιστό, της ήπιας οικογενειακής ανάπτυξης, καθώς και τις μοναδικές της φυσικές ομορφιές και βεβαίως τη μεγαλύτερη και πλέον ασφαλέστερη παραλία αμμουδιάς στην Ευρώπη μήκους 25 χλμ. (η οποία βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πρέβεζας στο Ιόνιο Πέλαγος άνω των 40 χλμ.), δικαιώθηκε και απέδωσε στο έπακρο.

Έτσι, αναπτύξαμε την καμπάνια του δήμου, η οποία δημιουργήθηκε από εμάς τους ίδιους, με το κεντρικό μήνυμα «Πρέβεζα 2020 Η ασφάλεια της ελευθερίας».

#Preveza2020_BeSafe_BeFree!, η οποία έτρεξε σε όλα τα εθνικά ΜΜΕ κανάλια, έντυπα και sites. Από την αποστολή του δελτίου Τύπου της καμπάνιας στα μεγάλα ξένα ΜΜΕ επήλθε και η διπλή διεθνής διάκριση από το European Best Destination, δηλαδή την υπηρεσία «Βέλτιστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί» (EBD), η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικτύου EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί») ως πρώτη ασφαλέστερη παραλία στην Ευρώπη και πέμπτος ασφαλέστερος προορισμός για την τουριστική περίοδο 2020.

Η προβολή του Δήμου Πρέβεζας ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστια, με τετραπλή αναφορά σε «Forbes», «Mirror», «Daily Mail», «Le Soir», «El Mundo», «Metro», Yahoo Fr, Rus Tourism News κ.ά., με εκατοντάδες εκατομμύρια views.

Οπωσδήποτε η Πρέβεζα, αν και προχωράει σε απόλυτη εναρμόνιση ενισχύοντας την εθνική στρατηγική στον τουρισμό, τοποθετώντας την Ελλάδα ως πρόταση του ασφαλέστερου προορισμού, όπως τόνισε από τη Σαντορίνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη διπλή διάκρισή της (για την οποία λάβαμε τα εύσημα από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη), δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά είναι κυρίως απόλυτα προσιτή οικονομικά και οδικά αλλά και πολυδιάστατα επαρκής με ποικίλες προτάσεις για κάθε γούστο!

Προσιτή από το οδικό δίκτυο μόλις τρεις με τέσσερις ώρες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να φτάσεις στο «νησί της Ηπείρου», καθώς και από κάθε σημείο της υφηλίου με το ασφαλές και πλήρως ανακαινισμένο της αεροδρόμιο από τη Fraport στο Άκτιο.

Αυτός είναι ο άμεσος σχεδιασμός μας, να κεφαλαιοποιήσουμε στο έπακρο τη φετινή προβολή που πετύχαμε χάρη στη στρατηγική μας, ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι δυναμικές μας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος σταδιακά σε βάθος τριετίας σε όλο τον χρόνο μέσα από τον βιώσιμο και βιωματικό τουρισμό.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεχή επικοινωνιακή στρατηγική κάθε περίοδο, αλλά και με στρατηγικές συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο, όπως ξεκινήσαμε με το Ισραήλ διαμέσου της πρεσβείας του Ισραήλ, αλλά και θα συνεχίσουμε με τις σκανδιναβικές χώρες, με αρχή τη Σουηδία, με την οποία έχουμε στενές και πολύ καλές σχέσεις.

Στόχος μας, μάλιστα, είναι η ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού σε όλες στις μαρίνες της Πρέβεζας. Η αναβάθμιση, δηλαδή, των λειτουργιών, αξιοποιώντας όλες τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.

Ποια είναι η σχέση που έχετε αναπτύξει με άλλους δήμους;

Το κεντρικό μας προεκλογικό μήνυμα και προσωπικό μου στοίχημα ήταν η εξωστρέφεια και να σπάσω τη διαρκή σιωπή και αφάνεια που κυριαρχούσε για τον Δήμο Πρέβεζας. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχα ενεργά σε όλες τις δράσεις της ΚΕΔΕ και έχω άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και όλο το Δ.Σ. Πολύ σημαντική είναι και της ΠΕΔ Ηπείρου, στην οποία είμαι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ., όπου έχω άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο δήμαρχο Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτση, στην οποία γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας κ. Γιάννης Δαρδαμάνης. Επίσης, ανήκουμε στο Δίκτυο Δήμων Πάφου με δήμους από όλη την Ευρώπη, ενώ συμμετέχω ενεργά και είμαι μέλος στο Δ.Σ. στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ).

Στα τέλη Ιουνίου σημειώθηκε ένας κύκλος συναντήσεων με τους συναδέλφους δημάρχους του Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Μπακογιάννη και κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τους οποίος θα αναπτύξουμε έναν άξονα συνεργασίας και συνεργειών αντίστοιχα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, περιβάλλοντος, παροχής τεχνογνωσίας και ψηφιακής συνεργασίας ως αναπτυσσόμενη smart city και ιδίως με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Ζέρβας με την ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας της CISCO καθιστά τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο ψηφιακής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Τέλος, όπως και το 2019, έτσι και φέτος, ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, θα συμμετάσχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων στο European Week of Regions and Cities 2020 για ενημέρωση, networking, συνεργασίες στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για ποια προϊόντα φημίζεται η Πρέβεζα; Ποιες είναι οι απαιτούμενες κινήσεις ως προς την πιστοποίηση ΠΟΠ για τη γαρίδα του Αμβρακικού και τη σαρδέλα;

Έχει γίνει ο φάκελος για ΠΟΠ αναγνώριση της γαρίδας του Αμβρακικού και της σαρδέλας. Από τον Ιούλιο ξεκινάμε μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις διαδικασίες για να φτάσει ο φάκελος στις Βρυξέλλες. Απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να το καταφέρουμε αυτό. Η γαρίδα (γάμπαρι) και η σαρδέλα (παπαλίνα) μπορούν να ενταχθούν στα ΠΟΠ προϊόντα και είναι ένα στοίχημα για μας να το καταφέρουμε, για να δώσουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Σε συνεργασία, βέβαια, με τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού, εκτός από τις μελέτες που κάνουμε για τα διβάρια, τα ψάρια που υπάρχουν, για την ανάδειξή τους. Μάλιστα, βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχονται στην Πρέβεζα και παρακολουθούν το οικοσύστημα, ενώ κυρίως την άνοιξη βλέπουν πώς χειριζόμαστε τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Γενικά, εκτός από τον πρωτογενή τομέα που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες που υπάρχουν μέσα στον Αμβρακικό και γίνονται συνήθως εξαγωγές στην Ιταλία, υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας στα ορεινά, όπου υπάρχουν μονάδες είτε με τυρί είτε με γάλα. Υπάρχουν τεράστια χοιροτροφεία και πραγματοποιείται τυποποίηση προϊόντων ελαιόλαδου και μελισσοκομία.

Παράλληλα, ο δήμος διαθέτει ξεχωριστή ποιότητα κρασιού από την ξεχωριστή περιοχή του Ωρωπού, αλλά και ελαιόλαδο με πολύ ποιοτικές τυποποιήσεις που κάνουν εξαγωγές.

Θεωρείτε ότι η Πολιτεία βοηθά επαρκώς την Πρέβεζα; Χρειάζεται περαιτέρω στήριξη;

Ανήκω στη νέα γενιά αυτοδιοικητικών και προσπαθώ να λειτουργώ ως μάνατζερ ανάπτυξης και σχεδιασμού. Βέβαια, στους επτά μήνες της δημοτικής μας αρχής πέσαμε, όπως όλος ο πλανήτης, πάνω στην πανδημία του Covid-19 και όλα άλλαξαν, οδηγώντας τους δήμους και τους δημάρχους στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αλλά και των μετρήσιμων μέτρων οικονομικής αλληλεγγύης και θυσιών.

Έχω μια άριστη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. τόσο με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο όσο και με τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, αλλά και με τα στελέχη του υπουργείου. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής στην ενίσχυση και στην αναγνώριση της σπουδαιότητας της λειτουργίας των δήμων, κάτι που φάνηκε το τελευταίο διάστημα με τις έκτακτες ενισχύσεις, αλλά και με τη διάσωση των προγραμμάτων του «Φιλόδημος», που ουσιαστικά ήταν ταμειακά στον αέρα και εντάχθηκαν στο ενήμερο ως προς τον σχεδιασμό αλλά και ταμειακά εγγυημένο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Επίσης, έχουμε διαρκή και άριστη συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, η οποία, πλέον αναβαθμισμένη, θα έχει έναν σπουδαίο και κεντρικό ρόλο, και είμαι σίγουρος ότι και ο πρόεδρός της Ηλίας Γιάτσιος και ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδωνας θα επιτελέσουν ένα πολύ ουσιαστικό έργο στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από τους δήμους.

https://www.youtube.com/watch?v=K-ED6J8_96c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1IqptXwAFgs3DePEidhfJGOKpnq9u_WfSnmEYLkJx5yIog1WAkX9X7x8U

Η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι ως κύτταρο και πρώτη γραμμή της εθνικής λειτουργίας έχουν ανάγκη άμεσης και στοχευμένης ενίσχυσης σε οικονομικό και υλικοτεχνικό επίπεδο λειτουργίας αλλά και ενίσχυσης - ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού ιδίως στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και με τεχνοκρατικές γνώσεις ανάπτυξης και διαχείρισης μελετών και προγραμμάτων και το μητρώο μηχανικών αποτελεί μια καλή αρχή.

Επίσης, ένας κοινός εχθρός για όλους τους δήμους, εκτός από το ναρκοπέδιο της απλής δυσλειτουργικής και έως χαοτικής απλής αναλογικής που κληρονομήσαμε, αποτελεί η αντιπαραγωγική, χρονοβόρα και ανασταλτική γραφειοκρατία που δεν συνάδει με την κουλτούρα και το έργο της παρούσας κυβέρνησης.

Αμβρακικός, ένα μοναδικό οικοσύστημα

Όσοι επισκεφθούν την Πρέβεζα θα πρέπει να εξερευνήσουν τον Αμβρακικό κόλπο. Ένα μοναδικό οικοσύστημα μέσα από το οποίο έρχεσαι σε επαφή με θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια, ανοίγεσαι στα καταγάλανα νερά και «μαγεύεσαι» από την ομορφιά της φύσης.

 

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας.

Αναφορικά με το ιστορικό πλαίσιο της περιοχής, η Πρέβεζα, όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Αργυρός υπολείπεται ενός αγάλματος που να υποδηλώνει τη ναυμαχία του Ακτίου.

H παράκτια ζώνη του Αμβρακικού κόλπου, όπως μας δήλωσε ο Γιάννης Γιοβάνος, είναι γεμάτη εκτροφεία. Προτιμούν τον κόλπο γιατί δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και υπάρχει φυσική τροφή για τα ψάρια.

«Ο Αμβρακικός είναι το μεγαλύτερο φυσικό ιχθυοτροφείο στην Ευρώπη, έχει πολλά χαρίσματα, για παράδειγμα είναι πλούσιος σε πλαγκτόν. Τα ψάρια δεν είναι μόνιμα εδώ, καθώς υπάρχει μια μεταβολή θερμοκρασιών μέχρι και τρεις βαθμούς, τον χειμώνα και το καλοκαίρι, λόγω των ποταμιών» δήλωσε ο Γ. Γιοβάνος, ο οποίος ήταν ο ξεναγός μας στα μαγευτικά νερά και ήταν η τέταρτη χρονιά που κάνει εξορμήσεις στα νερά.

«Η γαρίδα του Αμβρακικού μόλις κρυώσουν τα νερά μπαίνει μέσα στην άμμο. Στα νερά πλέουν περίπου 150 δελφίνια, πανέξυπνα πλάσματα τα οποία με τον ήχο των χειροκροτημάτων μας, έκαναν συνεχώς βουτιές» σημείωσε.

Μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε!

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις