Τριμερής σύσκεψη για την προστασία της Παμβώτιδας

Τριμερής σύσκεψη για την προστασία της Παμβώτιδας από ακάθαρτα ύδατα

Σύσκεψη με στόχο την προστασία της Παμβώτιδας τόσο από εισροές ακάθαρτων υδάτων όσο και από άλλους ρυπογόνους παράγοντες πραγματοποιήθηκε χθες.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η Αντιδημαρχία Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης με επικεφαλής τον Β. Βλέτσα, ο Φορέας της Λίμνης με επικεφαλής τον Φ. Φίλιο, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Αρ. Μπαρτζώκας, ο Αντιπρόεδρος Στέφανος Μάντζιος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΙ.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η αποφυγή εισροής ακαθάρτων υδάτων στην Παμβώτιδα από οποιαδήποτε πηγή. Εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ, γίνεται υπενθύμιση προς τους δημότες ότι όσοι δεν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης μπορούν να το πράξουν ως τις 31/12/2020 με έκπτωση επί των τελών σύνδεσης 40%. Από 1/1/2021 η μη συμμόρφωση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις.

Επειδή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι συνδέουν τους αγωγούς των ακαθάρτων υδάτων των οικιών τους με τους αγωγούς των ομβρίων, με αποτέλεσμα τη συστηματική ρύπανση της λίμνης, καλείται όποιος δημότης αντιληφθεί ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα να το καταγγείλει αμέσως στη ΔΕΥΑΙ.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε, επίσης, να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου και αστυνόμευσης δικτύου ο οποίος θα προβαίνει σε μη προγραμματισμένες περιπολίες σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές. Οι έλεγχοι θα διεξάγονται και από αέρος με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ντρόουνς) τα οποία θα προμηθευτεί ο σύντομα ο Φορέας της Λίμνης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο των μεθόδων διαχείρισης των κοπροσωρών των πτηνοτροφείων, καθώς οι εναποθέσεις τους οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίσθηκε επίσης, από καιρού εις καιρόν να διεξάγονται χημικές αναλύσεις των ομβρίων υδάτων τα οποία εισέρχονται στη λίμνη ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη εικόνα της σύστασής τους κι αν χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι τριμερείς αυτές συναντήσεις να επαναλαμβάνονται ανά τετράμηνο, με σκοπό μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών και τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και μέτρων, να επιτευχθεί η παύση των εισροών πάσης φύσεως ακαθάρτων υδάτων προς τη λίμνη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις