Προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πανδημίας

Προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πανδημίας

Κεκλεισμένων των θυρών και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς του Covid – 19 πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά την προσέλευσή τους στο Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φορούσαν μάσκα και υποβλήθηκαν σε θερμομέτρηση από εθελοντές του περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι πρότεινε στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όχι δια ζώσης, αλλά δια περιφοράς προκειμένου να συμβάλλει το σώμα στην αναχαίτιση των κρουσμάτων και στην προστασία της υγείας όλων, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν. Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε το Σώμα να εξετάσει έναν πιο ασφαλή τρόπο πραγματοποίησης των συνεδριάσεων, προσθέτοντας πως δεν πληρούνται ακόμα όλες οι προϋποθέσεις για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σημείωσε ότι αναμένουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο, λόγω κορονοϊού, ωστόσο η πόλη βρίσκεται σε καλό επίπεδο με ελάχιστα κρούσματα. Όπως είπε στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες υγείας, καθώς και οι πολίτες και φορείς τηρούν τα μέτρα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις Υπηρεσίες του Δήμου για την πρόληψη και την αποφυγή διασποράς του ιού.

Λαμβάνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Γιωτίτσας, εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της παράταξης, Θωμά Μπέγκα, που απουσίαζε, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αποβαίνει η πανδημία σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων.

Κατήγγειλε την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής τον Αύγουστο δια περιφοράς.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, ανέφερε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, ωστόσο δεν μπορεί η συμπλήρωση ενός εγγράφου να αντικαταστήσει τη διαλογική συζήτηση των δια ζώσης συνεδριάσεων του Σώματος.

Να εξεταστεί η δυνατότητα συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρος Νάτσης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βλάσης Παπαχρήστος χαρακτήρισε προσχηματικό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών», Όλυ Τσουμάνη, διερωτήθηκε γιατί να μην πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όταν η πόλη λειτουργεί κανονικά και οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους.

Αναφορά για τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα», Χρήστος Πατσούρας.

Απαντώντας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Νίκος Γκόντας, τις κατηγόρησε ότι για λίγα λεπτά δημοσιότητας, θυσιάζουν τη δημόσια υγεία.

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπό τις δύσκολες συνθήκες και με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων, λόγω του ρευστού τοπίου που επιδεινώνει τα πράγματα. Σημείωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα παραλάβει πάνινες μάσκες από την ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες θα διανείμει στα σχολεία, σημειώνοντας ότι ήδη οι Σχολικές Επιτροπές και η Πολιτική Προστασία έχουν μεριμνήσει για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού. Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών.

Τέλος, ανέφερε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα σχολεία, με στόχο την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κα Καλογιάννη ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο την μελέτη και τον προϋπολογισμό του έργου ανακατασκευής του πεζοδρομίου επί της οδού Δωδώνης στην πρόσοψη του σχολικού συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ο κ. Αρλέτος ανέφερε ότι πρόκειται για το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 150.000,00€. Η σύμβαση του υπογράφηκε πριν από δύο μήνες και με την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα.

Ο Λάζαρος Νάτσης, διατύπωσε το ερώτημα εάν είναι επαρκής ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προβλέπεται να προσληφθούν στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννης Αϊβατίδης απάντησε ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών και για αυτό το λόγο θα επιλεγεί η λύση της υπερωριακής απασχόλησης και οι επιπλέον προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Η Όλυ Τσουμάνη κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και ζήτησε να μάθει τις διεκδικήσεις του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου οι μαθητές να προσέλθουν με ασφάλεια στα σχολεία.

Μείζον χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Χρήστος Πατσούρας ζητώντας ενημέρωση για τις επισκευές στις σχολικές μονάδες.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Ευαγγέλου, ζητώντας να μάθει τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.

Ενημέρωση για τη στέγαση σχολείων στο παλιό «Χατζηκώστα» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σίντος.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ξεκαθάρισε ότι ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να καταγγέλλει τις ολιγωρίες της κυβέρνησης αλλά να υλοποιεί. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες έργα προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα. Για το 28ο Νηπιαγωγείο ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση προσφορών για μια αίθουσα, ενώ απολογήθηκε για τις όποιες καθυστερήσεις για το θέμα του παλιού «Χατζηκώστα».

Όπως είπε ο κ. Ελισάφ «για το θέμα της μετεγκατάστασης των δύο σχολείων οι προκάτοχοί μας δεν είχαν κάνει την παραμικρή ενέργεια. Επιλύσαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δίκτυο της ΔΕΗ, την ύδρευση και την αποχέτευση. Δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα με προχειρότητα καθώς πρόκειται για έργο που φτάνει τις 400.000 ευρώ. Κάναμε σε λίγους μήνες αυτό που κάποιοι δεν έκαναν επί πολλά χρόνια».

Τέλος, σημείωσε ότι οι Σχολικές Επιτροπές σε καθημερινή βάση κάνουν προσπάθειες και για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έργα και άλλα θέματα

Εκτενής συζήτηση στην προ ημερησίας διάταξη έγινε και για τα έργα.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος έκανε λόγο για καταστροφολογία από πλευράς της αντιπολίτευσης αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης που προέκυψε στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά. Όπως είπε κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν ότι με το έργο υδροδότησης του καταυλισμού θα μειωθεί η παροχή νερού σε επιχειρήσεις. Το θέμα αναμένεται να επιλυθεί με την κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης με το αρμόδιο Υπουργείο να έχει την ευθύνη χρηματοδότης και υλοποίησης του έργου, γνωστοποίησε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε παράλληλα σε εισήγηση της παράταξης «Ιωάννινα 2023» στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το θέμα της τουριστικής προβολής του Δήμου. «Υπήρξε συνάδελφος που με κατηγόρησε ότι είμαι υπεύθυνος για την τουριστική κατάρρευση της πόλης σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός έχει καταρρεύσει». Παράλληλα ανέλυσε τα αποτελέσματα της καμπάνιας τουριστικής προβολής στο διαδίκτυο και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απαξιώνονται άνθρωποι και ενέργειες.

Τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και απαντήσεις

Ο Γ. Αρλέτος σημείωσε ότι εν αντιθέσει με τους κόμβους, το έργο του Δακτυλίου έχει πάρει έγκριση δημοπράτησης χωρίς να έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις (οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, απαλλοτριώσεις).

Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις λόγω της υπολειτουργίας του δημοσίου τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ωστόσο έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διακήρυξη του έργου και τη δημοπράτηση του.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» έκανε αναφορά και σε έργα της ΔΕΥΑΙ που καθυστερούν.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο μείωσης των διαρροών, ενώ για το «Safe Water» κατηγόρησε τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα, αφού με δική του ευθύνη το έργο δεν προχώρησε, όπως είπε. «Εμείς ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες, τρέχουμε και θα προλάβουμε» κατέληξε.

Το ζήτημα της καθαριότητας επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον κ. Γιωτίτσα να αναφέρεται στην καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Συλλόγου ΟΤΑ ότι γειτονικοί Δήμοι «δανείζουν» εργαζόμενους στην καθαριότητα. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η πόλη δεν έγινε ξαφνικά βρώμικη. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν το ξέρατε όλοι το Σεπτέμβριο όταν ψηφίζατε κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη ότι υπήρχε πρόβλημα; Αναμένουμε την πρόσληψη 38 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις για να συνδράμουν στην αποκομιδή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ορισμό ιδιώτη. Επιλέξαμε τον διαγωνισμό και όχι την απευθείας ανάθεση για λόγους διαφάνειας. Υπάρχει ‘καταιγίδα’ ογκωδών και είναι αδύνατον η υπηρεσία να ανταπεξέλθει. Ζήτησα λοιπόν τη βοήθεια των γειτονικών δήμων» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Γιωτίτσας έθεσε επίσης τα ζητήματα των κυκλικών κόμβων και της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας, έργα που απορρίφθηκαν για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Προφανώς κανένας δεν χαίρεται για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πόσα έργα παραλάβετε και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα» ανέφερε για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου για την ανεπαρκή υλοποίηση έργων από την προηγούμενη δημοτική αρχή για μια ολόκληρη πενταετία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις