Ο αναστοχασμός δημιουργεί προοπτικές

Ο αναστοχασμός δημιουργεί προοπτικές

Το 2021 είναι εκ των πραγμάτων είναι μία σημαδιακή στιγμή στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που γιορτάζει τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη της ελληνική Επανάστασης.

Σε μία χρονική συγκυρία όμως, που αφενός η χώρα πασχίζει να βγει από το τούνελ της κρίσης, έχοντας ήδη εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης – λόγω πανδημίας – και που ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τον «προαιώνιο» εχθρό στις καθημερινές πλέον προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι επετειακές εκδηλώσεις πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την εθνική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επετειακές εκδηλώσεις μπορούν να στηρίζονται στον τύπο όπως παραδοσιακά συμβαίνει, αλλά καλούνται να υπηρετήσουν και μία νέα ανάγκη, διδάσκοντας από τη μία τη νέα γενιά την παρακαταθήκη της Επανάστασης και δείχνοντας το δρόμο για ένα νέο φωτεινό δρόμο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Η χθεσινή επίσκεψη στα Γιάννενα κλιμακίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρό της Γ. Αγγελοπούλου, αποτέλεσε ένα μικρό προοίμιο της συνολικής προσπάθειας που καλούνται να φέρουν σε πέρας από κοινού οι φορείς και ι πολίτες. Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Μητρόπολη και άλλοι επίσημοι φορείς αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης να αναδείξουν την προσφορά των Ιωαννίνων στην προεπαναστατική περίοδο και στην προετοιμασία του Γένους, για την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας.

Το πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών

Τόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όσο και η περιφέρεια Ηπείρου ανέπτυξαν στις συναντήσεις που έγιναν με την Επιτροπή, τις προθέσεις τους, για τη συμμετοχή των φορέων στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021.

Το πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών, παρουσιάστηκε το μεσημέρι στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με αναφορές του δημάρχου Μ. Ελισάφ στα διαχρονικά μηνύματα της ελληνικής Επανάστασης.

«Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος μας. Μπορεί να αποφέρει, όμως, το μέγιστο κέρδος. Στον αβέβαιο τούτο κόσμο που διανύουμε και μια ακόμη βεβαιότητα μας προσκομίζει το 1821. Μας βεβαιώνει ότι ακόμη και το ανέφικτο καθίσταται εφικτό, το δίκαιο επικρατεί του αδίκου, αν στηρίζονται στις καθολικές αξίες της αρετής, του δικαίου και της ανυποχώρητης μαχητικότητας. Και στην περίπτωση αυτή, έστω έκπληκτοι, ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε μόνοι.

Σήμερα, που στους εξώστες της ιστορίας ανεβαίνουν και πάλι πολλαπλά νέφη απειλής, αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις ας αποτελέσουν την ευκαιρία πέρα από το γόνιμο επαναστοχασμό του παρελθόντος, να οδηγήσουν και στην προοπτική του μέλλοντος, στη χάραξη δηλαδή πολιτικών και στοχεύσεων που θα διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο το και έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτο μέλλον μας», κατέληξε.

Χαιρετισμοί

Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου σημείωσε ότι όλες οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για το πρόγραμμα εκδηλώσεων. «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία με αφορμή τα 200 χρόνια να ορίσουμε σήμερα την ταυτότητά μας αλλά και την Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε από δω και πέρα», ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος τόνισε, ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις. «Το μήνυμα της Επανάστασης ήταν και μήνυμα ειρήνης και προόδου. Ο εορτασμός είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις αρχές και τις αξίες της επανάστασης που παραμένουν αρχές και αξίες για όλη την ανθρωπότητα».

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο θα μετέχει σε όλο το πλέγμα των εκδηλώσεων που θα γίνει στην Ήπειρο. «Το Πανεπιστήμιο έχει συγκροτήσει ήδη Επιτροπή και θα προσπαθήσει να αναδείξει όχι μόνο την ιστορία αλλά και το μέλλον της Ηπείρου».

Ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκδηλώσεις θα έχουν μεγάλη επιτυχία και ότι τα Γιάννενα θα συμβάλλουν με ήθος, μέτρο και ποιότητα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και την προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες.

Ειδική μνεία έκανε στην προσφορά των εθνικών ευεργετών που συνέβαλαν στην ανόρθωση της νεότερης Ελλάδας.

«Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν αποτελούν γιορτή της Αθήνας. Μετέχει ισότιμα η ελληνική περιφέρεια στην οποία γίνονται σπουδαία πράγματα. Σκοπός είναι να γιορτάσουμε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Να περιγράψουμε το μέλλον και τα Γιάννενα με την πρότασή τους το κάνουν στο ακέραιο».

Στο Δημαρχείο

Νωρίτερα, η κα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης δηλώνοντας συγκινημένη που βρίσκεται στην Ήπειρο, την πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών.

«Είμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε. Σε έναν τόπο που έδωσε τους μεγάλους ευεργέτες και σε μία περιοχή που συνυπήρξαν τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί αφήνοντας τα αποτυπώματα ενός παρελθόντος που μένει ζωντανό», ανέφερε η κα Αγγελοπούλου.

Ο κορμός των εκδηλώσεων

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση, περιλαμβάνονται:

– Διεθνές συνέδριο για τον Αλή πασά και την εποχή του.

– Διεθνές συνέδριο για τον διαφωτισμό και την παιδεία στα Γιάννενα.

– Εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για το αρχείο των αγωνιστών.

– Εκθέσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

– Ομιλίες, σεμινάρια και διαλέξεις σε συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού.

– Δράσεις που στοχεύουν στο μέλλον και την προοπτική της πόλης. Μέσα απ’ αυτές τα Γιάννενα θα εκπέμψουν το μήνυμα της δωρεάς οργάνων.

– Δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση στα ΚΑΠΗ.

– Πολιτιστικές δράσεις με την Συμφωνική, τη Φιλαρμονική και τη Μπαντίνα του Δήμου.

Τέλος θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία σε ένα ψηφιακό μουσείο που θα παρουσιάζει συλλογές και εκθέματα με διαδραστικό τρόπο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις