Μωυσής Ελισάφ: Η αναπαλαίωση του Κάστρου Ιωαννίνων θα φέρει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα

Η αναπαλαίωση του Κάστρου των Ιωαννίνων, του οποία πολλά ιστορικά σημεία αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν κατεστραμμένα, έχει ήδη δρομολογηθεί, με τη διαμόρφωση οδού και πλατείας Γλυκίδων, και την αναστήλωση των οθωμανικών λουτρών να έχουν εγκριθεί και να βρίσκονται στη φάση της Δημοπράτησης. Σε μερικά χρόνια από τώρα η δημιουργία «Πάρκου Πολιτισμού» στα Ιωάννινα θα είναι γεγονός.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Μωυσής Ελισάφ, μιλώντας στο kedenews αποκάλυψε ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν, πώς θα αναδιαμορφωθεί ο χώρος, ενώ παραπονέθηκε για τη γραφειοκρατία που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες μεγάλων έργων να είναι υπερβολικά χρονοβόρες.

«Είναι ένα συνολικό έργο ανάπλασης του Κάστρου Ιωαννίνων, του πολιτιστικού πάρκου όπως το ονομάζουμε. Περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα. Το πρώτο είναι η διαμόρφωση οδού και πλατείας Γλυκίδων, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή και βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης. Το δεύτερο έργο είναι τα οθωμανικά λουτρά, που επίσης έχει εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή και βρίσκεται και αυτό στη φάση της δημοπράτησης. Και υπάρχουν και δύο ακόμη έργα, τα οποία θα τα υποβάλλουμε εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος για έγκριση. Πρόκειται για την οθωμανική βιβλιοθήκη και για το δημοτικό μουσείο, το οποίο είναι το τζαμί του Κάστρου. Όλα αυτά είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, επομένως χρειάζεται η έγκριση του για να προχωρήσουν, καθώς υλοποιούνται σε συνεργασία και μετά από προγραμματική σύμβαση που έχει ο δήμος και η περιφέρεια, με το υπουργείο», δήλωσε ο κ. Ελισάφ.

Οι αλλαγές

Μιλώντας για τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο Ιωαννίνων, ι δλημαρχος αποκάλυψε: «Δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές. Θα γίνει αποκατάσταση και ανακατασκευή τμημάτων του χώρου, θα φτιαχτεί ξανά το δημοτικό μουσείο και ο  Μενδρεσές, θα φτιαχτεί ο δρόμος και η πλατεία, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, θα γίνει επίσης κατασκευή - τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης κοινού, συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ ώστε να μπορούν να επισκέπτονται το πολιτιστικό πάρκο και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα αλλάξει τελείως η όψη μιας περιοχής η οποία αυτή τη στιγμή είναι κάπως υποβαθμισμένη. Τα κτίρια αυτά, τα οθωμανικά λουτρά και η οθωμανική βιβλιοθήκη, είναι σχεδόν κατεστραμμένα».

eisodos kastroy ioanninon

Επισκεψιμότητα

«Η περιοχή έτσι κι αλλιώς αποτελεί τουριστικό πόλο. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα και η

αναπαλαίωση του Κάστρου Ιωαννίνων, θα είναι μια περιοχή που θα έχει πραγματικά πολύ

μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Θα αποτελεί μια πολύ ευχάριστη βόλτα για όλους όσοι θα έχουν την τύχη να βρεθούν στο πολιτιστικό μας πάρκο. Δε θα περπατάει πια ο επισκέπτης σε λακκούβες κ.λπ., θα περπατάει σε έναν πολύ όμορφο χώρο, θα έχει εκθεσιακούς χώρους, θα αναμορφωθεί το δημοτικό μουσείο, θα γίνουν τόσο σημαντικές αλλαγές που σίγουρα θα αναβαθμίσουν την πόλη των Ιωαννίνων», υπογράμμισε.

Η γραφειοκρατία

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Ιωαννιτών μίλησε για τη γραφειοκρατία που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Δύο λοιπόν έργα έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησής τους. Δυστυχώς οι διαδικασίες της δημοπράτησης τέτοιων έργων είναι πολύμηνη. Η γραφειοκρατία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απίστευτη. Από τη στιγμή που θα σκεφτείς μέχρι να υλοποιήσεις κάτι περνάει η θητεία σου. Έτσι το έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος γιατί κάποτε οι δήμαρχοι ήταν απόλυτα αυθαίρετοι και για να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία τους πήγαμε στο άλλο άκρο, διαδικασίες οι οποίες οδηγούν στις απραξία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις