Αυξημένες δυνατότητες για έρευνα από το πανεπιστήμιο

Αυξημένες δυνατότητες για έρευνα από το πανεπιστήμιο

Αυξημένες δυνατότητες για έρευνα αποκτά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά την εξασφάλιση 25 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Περιφερειακής Αριστείας» του ΕΣΠΑ 2014-2020, για τις 11 συνολικά προτάσεις που κατέθεσε και εγκρίθηκαν.

Παράλληλα, προχωρά με ένα σχήμα συνεργασιών σε μέρος των προτάσεων, μέσα από συνεννόηση σε επίπεδο ιδρύματος, που φέρνει και ένα νέο τρόπο για τη δημιουργία και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα δημιουργηθούν 154 θέσεις εργασίας.

Οι τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις στις οποίες συνεργάστηκαν, 84 μέλη ΔΕΠ είναι συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ και οι υπόλοιπες από ερευνητές και εργαστήρια 13 εκ. ευρώ, ενώ το 99% των προτάσεων του πανεπιστημίου εξασφάλισε χρηματοδότηση, κάτι που δείχνει και το υψηλό οργανωτικό επίπεδο του ιδρύματος.

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μαζί με τους τρεις αντιπρυτάνεις Σπύρο Γεωργάτο, Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο έδωσαν συνέντευξη Τύπου χτες παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα με τις πρυτανικές αρχές να συγχαίρουν συγκεκριμένα τον Σπύρο Γεωργάτο για την προώθηση της ιδέας συνεργασίας των ερευνητών πάνω στις ιδρυματικές προτάσεις που συνιστούν και μία νέα πρακτική με βάση τη συνέργεια.

Για τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη η επίτευξη αυτών των πολύ καλών επιδόσεων συνιστά μία μεγάλη επιτυχία και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς από το σύνολο των προτάσεων οι τέσσερις είναι απόφαση της Συγκλήτου και συγκλίνουν όπως είπε και με τους πυλώνες της έξυπνης εξειδίκευσης, του αγροδιατροφικού τομέα, του περιβάλλοντος, της υγείας, των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών τεχνολογιών, του πολιτισμού και του τουρισμού, πυλώνες που είχε θέσει και η Περιφέρεια Ηπείρου.

«Πέρα από τη χρηματοδότηση για τις ιδρυματικές προτάσεις που φτάνουν τα 12 εκ., καθιερώθηκε μια πολύ καλή νέα πρακτική που έφερε συναδέλφους από διαφορετικά τμήματα σε συνέργεια, με αποτέλεσμα προτάσεις υψηλού επιπέδου», τόνισε ο κ. Γεωργάτος. «Είναι μια νέα, δημοκρατική, ποιοτική πρακτική συγκρότησης προτάσεων, δεν έχει ξαναγίνει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για πλήρως χρηματοδοτημένες προτάσεις που ακουμπούν στις ανάγκες του ιδρύματος», σημείωσε ακόμα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για την έρευνα και εκτός από τον εξοπλισμό μας δίνεται οι δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέους επιστήμονες», ανέφερε ο Μ. Πασχόπουλος ενώ ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η επιτυχία του πανεπιστημίου δεν ήταν τυχαία, αλλά ακολουθεί τις υψηλές κατατάξεις παγκοσμίως και την άριστη αξιολόγηση και πιστοποίηση τεσσάρων τμημάτων, με τη διαδικασία να συνεχίζεται για τα υπόλοιπα.

Οι προτάσεις

– Kατανόηση των μηχανισμών γήρανσης (σε υγεία και ασθένεια) μέσω της ενσωμάτωσης μοριακών δεδομένων – ωμικής υψηλής ανάλυσης (pathAGE) 2.974.512,00€

– Ανάλυση Μεγαδεδομένων Ρομποτικού συστήματος υποβοηθούμενης βάδισης και 3D συστήματος καμερών για βέλτιστη κινητική αποκατάσταση (MEGATRON) 1.197.885,00€

– Ερευνητική Υποδομή Αναλυτικής Ιατρικών Δεδομένων μεγάλου όγκου με στόχο την Ιατρική Ακριβείας

1.520.903,23€

– Διώνη: Υπολογιστική Υποδομή Επεξεργασίας και Ανάλυσης Μεγάλου όγκου Δεδομένων

3.000.000,00€

– Ανάπτυξη νέων υποδομών που οικοδομούν «ικανότητα» στη βιοϊατρική έρευνα (BIOMED-20)

3.000.000,00€

– Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης 3.000.000,00€

– Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων (FOODBIOMES) 3.943.705,00€

– Ανάπτυξη Βιοδυναμικής στη Διαχείριση Υπολειμμάτων αμπελώνων και οινολάσπης για την παραγωγή βιοενεργού οργανικού λιπάσματος, το οποίο θα εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με μυκοριζικό μύκητα για τη βελτίωση της βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου. 647.700,00€

– Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας για την ποιότητα και την ασφάλεια στην Αγροδιατροφή. 1.568.300,00€

– Ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων (ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ) 3.000.000,00€

– Πρότυπο Κέντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου 1.151.400,00€

Περισσότερα σε Ειδήσεις