Απειλούμενο είδος η Ηπειρωτική Τσίμα της Λίμνης Παμβώτιδας

Στην ημερίδα που διεξήχθη από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συζητήθηκε η πορεία της ιχθυοπανίδας, αναδεικνύοντας ως απειλούμενο είδος την "Ηπειρωτική Τσίμα".

Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και πληθυσμών σχετικά με τους τοπικούς φορείς σχετικά με ιχθυοπληθυσμούς της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους της Τσίμας. Η Ηπειρώτικη Τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας, δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτή και πουθενά αλλού στον κόσμο, και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της περιοχής.

Σήμερα η Ηπειρωτική Τσίμα αποτελεί ένα από τα πιο απειλούμενα είδη αφανισμού και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η κατάσταση αυτή έχει προκληθεί εξαιτίας των ανθρωπογενών πιέσεων που δέχεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Παμβώτιδας τις τελευταίες δεκαετίες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις