Μεικτό σύστημα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου

Μεικτό σύστημα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου θα αποφασίζουν αν οι εξετάσεις θα γίνονται με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως.

Στα «κόκκινα» ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος, που εισέπραξε «όχι» στο αίτημα έκτακτης επιχορήγησης από το υπ. Παιδείας

Στη διακριτική ευχέρεια των συνελεύσεων των Τμημάτων να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εναπόκειται πλέον η σχετική απόφαση, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συζητώντας για την επικείμενη εξεταστική περίοδο και την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Για το δεύτερο, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Αυγούστου, αφού το Πανεπιστήμιο κλείνει στις αρχές του μήνα και η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκ νέου στις 25 Αυγούστου για να επανεκτιμήσει τότε την κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου όμως, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να καθιερώσει ένα μεικτό σύστημα εξετάσεων, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως, καλώντας τις συνελεύσεις των Τμημάτων να αποφασίσουν.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης, όποια απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους φοιτητές και διδάσκοντες. «Παράλληλα, τα τμήματα και οι διδάσκοντες που θα επιλέξουν τη διενέργεια του συνόλου ή μέρους των εξετάσεων με φυσική παρουσία θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη άμεση μετάβαση σε εξ αποστάσεως, αν χρειασθεί», ανέφερε.

Εφόσον επιλεγεί η φυσική παρουσία, τότε θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά γράμμα, ήτοι:

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και κλινικές).

Ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου, με χρήση ενδεδειγμένων απολυμαντικών, πριν την είσοδο νέας ομάδας φοιτητών.

Περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων στις αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα, ώστε να μην υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους.

Επιτροπή διαχείρισης «ύποπτων» κρουσμάτων

Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου:

Σε κάθε τμήμα ορίζεται επιτροπή διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων και καθορίζεται ειδικός χώρος προσωρινής απομόνωσής τους, μέχρι τη διακομιδή σε Νοσοκομείο.

Η Σύγκλητος καλεί τα τμήματα του Ιδρύματος να προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη της λειτουργίας τους κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος, με την προοπτική της επανόδου στην κανονικότητα, με φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών. Ταυτόχρονα, ζητάει να προσδιορισθούν έγκαιρα οι ευπαθείς ομάδες διδασκόντων και φοιτητών, ώστε εναλλακτικά να εφαρμοσθούν διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επισημαίνει, ότι σε περίπτωση που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό, επιβάλλεται άμεσα η μετάβαση στην εξ αποστάσεως διαδικασία εξετάσεων και διδασκαλίας στο τμήμα και η απομόνωση σε υποχρεωτική καραντίνα 2 εβδομάδων για όλους τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο μάθημα, εργαστήριο ή κλινική.

Επιτρέπεται η επαναλειτουργία των φοιτητικών εστιών και των κυλικείων, σύμφωνα με τα ισχύοντα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων περιορισμού της πανδημίας, ιδίως δε αποφυγής των συναθροίσεων.

Σοβαρό οικονομικό έλλειμμα

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι ήδη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έγκαιρη προμήθεια υλικών προστασίας και τη διενέργεια απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης και λειτουργίας.

Η Σύγκλητος ωστόσο απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αυξημένων, έκτακτων αναγκών σε υλικά προστασίας και απολυμάνσεις, καθώς και σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας.

Μιλώντας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι από τα 4,8 εκ. ευρώ, τα 3,5 εκ. καλύπτουν τις ανελαστικές δαπάνες του Πανεπιστημίου. «Με τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλύψουμε το σύνολο της λειτουργίας του Ιδρύματος. Θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε εάν μας δινόταν η δυνατότητα να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας στη ΔΕΗ από το αποθεματικό μας. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας παρέπεμψε στο υπουργείο και από το υπουργείο ζητήσαμε έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά εισπράξαμε αρνητική απάντηση. Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αν πληρώσουμε τη ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό, τον Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο δε θα μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις