Βολές από την αντιπολίτευση για τον οδοφωτισμό

Βολές από την αντιπολίτευση για τον οδοφωτισμό.

Βολές κατά της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, εξαπέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Αρχικά, για ανακολουθία λόγων και πράξεων καθώς και για αντιδημοκρατικό τρόπο άσκησης της εξουσίας εκ μέρους της «Νέας Εποχής» αλλά και των συμπραττουσών παρατάξεων που αποτελούν τη Δημοτική Αρχή, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Στην τοποθέτησή του ξεκίνησε θυμίζοντας ότι προεκλογικά ο σημερινός Δήμαρχος δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόγραμμά του για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, περιέργως πως όμως η πρώτη απόφαση που έλαβε πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του ήταν να ακυρώσει το διαγωνισμό που στήθηκε με μεγάλο κόπο και γνώση από τις υπηρεσίες, μαζί φυσικά με τους άβουλους εταίρους του στην εξουσία, οι οποίοι την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχαν υπερψηφίσει τη διενέργεια του διαγωνισμού.

«Αλήθεια πότε πρόλαβε να αποκτήσει τη γνώση που απαιτείται για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια; Οι συμπράττουσες δυνάμεις, αναθεώρησαν φαίνεται κι αυτές μέσω επιφοίτησης; Αλλιώς δεν εξηγείται πως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατέκτησαν κι αυτές τη νέα γνώση ώστε να συμφωνήσουν στις αποφάσεις ακύρωσης του διαγωνισμού, ο οποίος σημειωτέον προοριζόταν να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, την μοναδική μέθοδο δηλαδή με μηδενικό κόστος για το Δήμο», είπε αρχικά, για προσθέσει ότι το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων εκ μέρους του συνόλου της Δημοτικής Αρχής στέρησε από το Δήμο μια παρέμβαση που σήμερα, ένα χρόνο μετά, θα είχε ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα απολάμβαναν τόσο την ποιοτική αναβάθμιση του φωτισμού όσο και την εξοικονόμηση των πόρων που θα πήγαινε 100% στα ταμεία του Δήμου.

Στη συνέχεια κατέρριψε το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής περί «μηδενικού κόστους» με τη δική της μέθοδο, τονίζοντας ότι εντέχνως αποκρύπτει πως τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράττονται από τους πολίτες προορίζονται για την αποπληρωμή του εργολάβου και όχι για έργα και υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.

Ο κ. Μπέγκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα θέματα δημοκρατίας που κατέλυσε ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή με τις αποφάσεις της για το συγκεκριμένο έργο.

Κλείνοντας ο κ. Μπέγκας προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή ότι μετά από αυτές τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι ανοιχτός για να καταλήξει λέγοντας τα εξής: «Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των πράξεών μας.

Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Μοναδικό μας κριτήριο είναι το συμφέρον των Γιαννιωτών. Μοναδικός μας κριτής είναι ο Γιαννιώτικος λαός. Απαιτούμε την απόσυρση της λεόντειας προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία δεν προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών».

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Παράλληλα, στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, ανέφερε αρχικά πως η παράταξή της και η ίδια προσωπικά «αντιμετωπίζουμε κάθε έργο ανεξαρτήτως μεγέθους, με σοβαρότητα, τήρηση της διαφάνειας και με έλεγχο κάθε διαδικασίας, ως προς τη συμβατότητά της με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Ειδικότερα, όταν αυτό αφορά το δημόσιο συμφέρον και έχει άμεση ανταπόκριση στα οικονομικά των πολιτών. Η δημοτική αρχή, και στην περίπτωση αυτή, κατέδειξε τον εξαιρετικά λανθασμένο και ελαττωματικό τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διαχειρίζεται τα κοινά θέματα. Ήταν πολύ δύσκολο η Δημοτική Αρχή να θέσει τον εαυτό της, με αποκλειστική της ευθύνη, απέναντι σε όλους. Όμως, τα κατάφερε».

Στη συνέχεια σημείωσε και τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή δεν εμπιστεύεται το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε και τις υπηρεσίες του Δήμου, τις οποίες επιθυμεί να μετατρέψει σε μη αποφασιστικούς συντελεστές, σε μια διαδικασία που ορίζεται από τρίτους και η συμμετοχή του Δήμου θα είναι προσχηματική. Την ίδια στιγμή που το αντισυμβαλλόμενο μέρος, ορθώς εκπροσωπείται από τρείς έμπειρους υπηρεσιακούς μηχανικούς, ο Δήμος μας εκπροσωπείται από δύο πολιτικά στελέχη της δημοτικής αρχής. Το έργο είναι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να καθορίσει κρίσιμα θέματα όπως τον διαχωρισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού από άλλες παροχές, την επαναχωροθέτηση των φωτιστικών ιστών και σωμάτων, την ψηφιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων του δικτύου, την εγκατάσταση συστήματος μέτρησης θορύβου, αιθαλομίχλης, κυκλοφοριακών δομών, κτλ. Θέματα που είναι απολύτως κρίσιμα για μία πόλη Νέας Εποχής. Για την οποία, πόλη, δεν ενδιαφέρεται η Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μία ανορθόδοξη διαδικασία. Ενώ έπρεπε να καταθέσει στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο κανονικές μελέτες, προς έγκριση και στη συνέχεια, να αποφασιστεί, το μοντέλο χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου, υπέβαλλε προς έγκριση το σχέδιο μιας προγραμματικής σύμβασης. Μέχρι και σήμερα, 10 μήνες μετά, κανονικές μελέτες, ελεγμένες από τις υπηρεσίες του Δήμου δεν υπάρχουν».

Η «Αριστερή Παρέμβαση»

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση για τα Γιάννενα», αναφέρονται και τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων χρεώνεται επίσημα μια από τις πιο αντιδημοκρατικές στιγμές της αυτοδιοικητικής ιστορίας των Ιωαννίνων. Με τις μεθοδεύσεις της, σε πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και με τη σιωπηλή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να χρεώσει στους πολίτες των Ιωαννίνων ένα έργο, αυτό του οδοφωτισμού, με αμφίβολους τρόπους εκχώρησης σε ιδιώτες και με αμφίβολα αποτελέσματα. Αντί για το φυσιολογικό, να συζητάμε δηλαδή πώς μια πόλη θα μεριμνήσει για την πιο σύγχρονη, περιβαλλοντικά ορθή και ταυτόχρονα, δωρεάν παροχή του οδοφωτισμού, είμαστε υποχρεωμένοι-ες να ακολουθούμε τα τερτίπια μιας Δημοτικής Αρχής που δεν ξέρει να χάνει».

Περισσότερα σε Ειδήσεις