Ένα βήμα πιο μπροστά τα Γιάννενα για νέες φυλακές

Ένα βήμα πιο μπροστά τα Γιάννενα για νέες φυλακές

Από θέση προτεραιότητας για περισσότερους από έναν λόγους φαίνεται πως έχει επανεκκινήσει η διαδικασία ανέγερσης νέου Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα.

Μία πρώτη εικόνα έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου την Παρασκευή στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πόλη με αφορμή την παράδοση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ από το ΚΕ.ΜΕ.Α, λέγοντας, πως η κυβέρνηση προωθεί την ανέγερση νέων Καταστημάτων Κράτησης, με τα Ιωάννινα να διαθέτουν το πλεονέκτημα της έκτασης που έχει βρεθεί και της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.

Όπως προκύπτει από την απάντησή του στην Ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Κεφάλα, στις 21 Μαΐου, τα πλεονεκτήματα της περιοχής των Ιωαννίνων είναι περισσότερα, αφού προστίθενται και οι αυξανόμενες ανάγκες σε συνδυασμό με τη χαμηλή δυναμικότητα του υπάρχοντος Καταστήματος των Ιωαννίνων.

«…στο πλαίσιο αξιολόγησης του εν γένει χωροταξικού σχεδιασμού των Κ.Κ. της χώρας, εξετάζεται – μεταξύ άλλων – η δυνατότητα ανέγερσης νέου Κ.Κ. στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, δεδομένου ότι – εν συγκρίσει με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης, τόσο της οικείας εφετειακής περιφέρειας, όσο και όμορων αυτής – το υπάρχον διαθέτει χαμηλή δυναμικότητα φιλοξενίας κρατουμένων», καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

Οι συνθήκες κράτησης

Στο πρώτο σκέλος της απάντησής του ο κ. Οικονόμου δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την ασφάλεια και των κρατούμενων και του προσωπικού, με αυστηρή τήρηση των διεθνών προδιαγραφών

«Όσον, ειδικότερα, αφορά στο πρόβλημα υπερπλήρωσης που αντιμετωπίζουν τα Καταστήματα Κράτησης (Κ.Κ.), επισημαίνεται, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α.Π, σε καθημερινή συνεργασία με τις Διευθύνσεις αυτών, εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ανάσχεσης του υπόψη προβλήματος, ήτοι προωθούνται άμεσα τα αιτήματα μεταγωγής κρατουμένων προς εξέταση από τη Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, με σκοπό την αποσυμφόρηση και την ορθολογική κατανομή των σωφρονιζομένων, σύμφωνα με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα θέσεων κράτησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:https://epirusonline.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις