Ανοίγουν εργοτάξια στη Λεωφόρο Νιάρχου

anoigoyn-ergotaxia-sti-lewforo-niarhoy-kedenewsgr.jpg

Ανοίγουν εργοτάξια στη Λεωφόρο Νιάρχου! Από το τμήμα του στρατοπέδου Βελισαρίου που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου.

 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. Πρόκειται όμως και για ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να δρομολογηθεί, την τελευταία στιγμή σκόνταφτε σε εμπόδιο! Η Περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε να ολοκληρώσει την μελέτη του έργου, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Υπουργείων και στη συνέχεια να το εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων, να το δημοπρατήσει και τώρα, επιτέλους, να ξεκινά η κατασκευή του.

Κατασκευή του έργου

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019 και στο διάστημα που ακολούθησε χρειάστηκε να ξεπεραστούν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα.

Το πλήρωμα του χρόνου ωστόσο έφτασε, το έργο ξεκίνησε.. Τις επόμενες ημέρες τα εργοτάξια θα αναπτυχθούν και σε εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί.

Η λεωφόρος Νιάρχου θα ανακατασκευαστεί ως περιαστική οδός ταχείας κυκλοφορίας, με πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων και με όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας για ΑμεΑ.

 

Οδικός άξονας

Η μελέτη προβλέπει εκτός του κύριου οδικού άξονα και «τοπικές οδούς» που θα είναι δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με επιπρόσθετο όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων ότι θα έχουν πρόσβαση χωρίς την ανάγκη νέων αδειών, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεώνονταν να τις πληρώσουν οι ίδιοι.

Συνολικά περιλαμβάνει έναν πλήρη ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων και πέντε ισόπεδους κόμβους κυκλικής μορφής, στη σύνδεση με την Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών, στην είσοδο προς Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στην είσοδο προς Πανεπιστήμιο, στην είσοδο του οικισμού της Πεδινής.

Εκτός από τους ισόπεδους κόμβους, ανά 200-300 μέτρα προβλέπονται είσοδοι- έξοδοι στις παράλληλες οδούς της λεωφόρου Νιάρχου, που θα εξυπηρετούν πλήρως τα καταστήματα και όλες τις ιδιοκτησίες.

Πηγή: www.epiruspost.gr/