Λουκέτο στη χωματερή των Αμπελοκήπων

Λουκέτο μπήκε πριν λίγες μέρες από τη δημοτική αρχή στη χωματερή των Αμπελοκήπων, με αποτέλεσμα τα κομμένα κλαδιά και τα ογκώδη απορρίμματα να παραμένουν στους δρόμους του νησιού.

Σκουπίδια, ογκώδη, σπασμένοι κάδοι ακόμα και δημοτικά οχήματα (λεωφορεία και φορτηγά) χωρίς πινακίδες που πιθανόν, λόγω ελλιπούς συντήρησης βρίσκονται σε αχρηστία… Πολύ γρήγορα, από χώρος εναπόθεσης κλαδιών, μετατράπηκε σε μία ανεξέλεγκτη χωματερή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νίκος Μαρίνος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, θέλησε να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη διαχείριση των ογκωδών, ενώ τονίζει ότι δεν ευθύνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι για τα κομμένα κλαδιά και τα ογκώδη που θα παραμείνουν στους δρόμους της πόλης και των χωριών, καθώς δεν υπάρχει χώρος για την εναπόθεσή τους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μαρίνος επισημαίνει: «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια από την υπηρεσία καθαριότητας. Τα σχολεία καθαρίζονται αλλά δυστυχώς όλα τα χόρτα και τα κλαδιά μένουν στους δρόμους. Δεν φέρει καμία ευθύνη η υπηρεσία καθαριότητας, καθώς δεν υπάρχει χώρος για την εναπόθεσή τους. Διανύουμε μία περίοδο όπου σιγά σιγά ανοίξουν καταστήματα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αν δεν γίνει κάτι, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ογκώδη σε κάθε σημείο του νησιού. Οι ποσότητες θα είναι τεράστιες. Θέλουμε να ενημερώσουμε και τους προέδρους των κοινοτήτων ότι υπάρχει αυτή η αδυναμία.

Παλαιότερα τα μεταφέραμε πίσω από το σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, αλλά εκείνο το οικόπεδο πλέον έχει κορεστεί και έχει κλείσει. Στο οικόπεδο μπήκε λουκέτο την περασμένη Πέμπτη και πλέον δεν ξέρουμε που μπορούμε να πάμε τα ογκώδη. Τώρα το πρόβλημα είναι πιο έντονο, γιατί δεν υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Ο κ. Κουτσογιάννης έβρισκε λύσεις. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, αλλά έβρισκε λύσεις».

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Ν. Μαρίνος: «Λύση μπορεί να δοθεί από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ»

Ο κ. Μαρίνος τόνισε ότι ήταν λογικό να μπει λουκέτο στη χωματερή, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι άθλιες. Όμως, επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μία λύση, πριν χειροτερέψει η κατάσταση. Αναφέρει δε, ότι ενδεχομένως, λύση θα μπορούσε να βρεθεί μέσα από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. «Η δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να βρει λύση για το που θα πάνε όλα αυτά. Η εναπόθεση σε αυτό το οικόπεδο γινόταν παράνομα, παράτυπα και το λουκέτο μπήκε, γιατί υπάρχει κορεσμός. Χρειάζεται ψυχραιμία για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά την κατάσταση. Ο Δήμαρχος πρέπει να ορίσει άμεσα υπεύθυνο αντιδήμαρχο καθαριότητας, ώστε και οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι να έχουν έναν άνθρωπο που θα τους λέει τι και πως πρέπει να το κάνουν. Προτείνω συνολικά την αποκομιδή, τη διαχείριση και την ανακύκλωση να την αναλάβει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ».

Σε αδιέξοδο οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων

Από την πλευρά του, ο κ. Διονύσης Λιβέρης, κάτοικος της περιοχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι κάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα για την αποκατάσταση του χώρου, καθώς επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων των Αμπελοκήπων, οι οποίοι από τις δυσάρεστες οσμές δεν μπορούν ούτε να βγουν στην αυλή τους.

«Εδώ και ένα χρόνο η κατάσταση έχει περιέλθει σε τέλμα. Όποιος κατεβαίνει από το αεροπλάνο, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που μπορεί να αντικρίσει. Αυτό όμως είναι δευτερεύον. Το βασικό είναι οι ζωές των παιδιών μας και ο τρόπος ζωής εδώ στο χωριό. Έχουμε θέματα με την μυοκτονία, με τις μυρωδιές, ενώ και τα λύματα του βιολογικού τρέχουν στο ποτάμι (200 μ. απόσταση). Όλα τα σκουπίδια του νησιού, καταλήγουν σε αυτόν εδώ το χώρο.

Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων δεν μπορούν να καθίσουν ούτε στο μπαλκόνι τους ή να βγουν στον κήπο τους. Πολύς κόσμος θέλει να φύγει πλέον από το χωριό. Η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται καθόλου και αποφάσισε να μεταφέρει όλα τα ογκώδη εδώ, χωρίς να έχει κάποια λύση. Το χειρότερο είναι ότι ο Δήμαρχος πήρε μία απόφαση μόνος του, χωρίς καν να ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων του χωριού.

Τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια ανταποδοτικά στους κατοίκους των Αμπελοκήπων. Αυτή τη στιγμή, για τη μεταφορά λυμάτων στο Βιολογικό, πληρώνουμε τα πενταπλάσια από οποιονδήποτε άλλον στο νησί. Για μια απόσταση 200 μέτρων πληρώνουμε 50 ευρώ το φορτηγό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Η δημοτική αρχή καταστρέφει το νησί και δεν δίνει λύσεις για να επουλωθούν οι πληγές», δηλώνει ο κ. Λιβέρης.

Πηγή: imerazante.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις