Στο επίκεντρο η ακύρωση του Π.Δ. για Κυπαρισσιακό

Εξέταση της αίτησης ακύρωσης του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, την οποία έχει υποβάλει η δημοτικής αρχή Ζαχάρως, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 3 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην αίτηση, η αίτηση ακύρωσης βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτό το εν λόγω Π.Δ. «έγινε με σκοπιμότητα και όχι πραγματικά για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή του Κυπαρισσιακού».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η αδυναμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή προκειμένου η ίδια η ΕΤΑΔ να αξιοποιήσει την περιουσία της και συγκεκριμένα λ.χ. να προβεί σε ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιρίων εντός του Καϊάφα τα οποία χρονολογούνται από το 1930!

Μεταξύ άλλων το Π.Δ. για το Κυπαρισσιακό περιλαμβάνει και τη δημιουργία τεχνητών νησίδων εντός της λίμνης, προκειμένου να δημιουργήσουν… φωλιές τα πτηνά, για τα οποία ωστόσο απαγορεύεται ρητά η θήρα εντός του οικοσυστήματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι αναφορικά με το Π.Δ. έχει επισημανθεί ότι

«η αντικειμενική διαπίστωση των τραγικών λαθών και των πλημμελειών, τόσο κατά την διαδικασία ένταξης της Νότιας Ηλείας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura, όσο και της οριοθέτησης/ίδρυσης, μέσω του Π.Δ., της «Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ) του Κυπαρισσιακού κόλπου», πρέπει να οδηγήσει σε άμεση και εκ βάθρων αναθεώρηση, όλης της υπόθεσης, ώστε να μην συνεχίζεται η ακούσια ή εκούσια συγκάλυψη των λαθών, που έχουν διαπραχθεί, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με συνέπεια οι κάτοικοι του νομού Ηλείας και ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου, να υφίστανται τις συνέπειες της στρέβλωσης της πραγματικότητας, με το ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που νομοτελειακά προκαλεί κάθε στρέβλωση. Μέχρι να συμβούν όμως όλα αυτά (τα χρονοβόρα) η Πολιτεία έχει υποχρέωση να ανακαλέσει άμεσα το ψευδεπίγραφο Προεδρικό Διάταγμα, δεδομένου ότι προκαλεί ήδη ανεπανόρθωτη οικονομική και κοινωνική ζημιά στον λαό της Ηλείας, που είναι αδύνατο να αναπληρωθεί».

Πηγή: protinews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις