Ηλικιωμένοι θετικοί στον κορονοϊό σε ιδιωτική δομή – Ένας νεκρός

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν χθες με συμπτώματα covid στο νοσοκομείο του Πύργου, ενώ το βράδυ διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΥ Βάρδας ένας ακόμη ηλικιωμένος όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ηλικιωμένος είχε υποκείμενα νοσήματα και διερευνώνται τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι ηλικιωμένοι είχαν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε εντοπιστεί μεγάλη εστία κορονοϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι. Εκεί, είχαν ανιχνευτεί δεκάδες θετικά κρούσματα μεταξύ των φιλοξενούμενων και του προσωπικού, ενώ πάνω από δέκα ηλικιωμένοι είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό πριν από λίγες ημέρες και προφανώς δεν είχαν προλάβει ακόμη να αναπτύξουν ανοσία, ενώ όπως διαπιστώθηκε είχαν προσβληθεί από το βρετανικό μεταλλαγμένο ιό.

Είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την εστία του ιού στο γηροκομείο στο Μαρούσι.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα κατά του κορονοϊού και στην συνέχεια έδωσε την απάντηση σχετικά με το πώς «κόλλησαν» οι ηλικιωμένοι ενώ είχαν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. «Είναι προφανές ότι υπήρχε μια χαλάρωση. Η πρώτη δόση δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολίου» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό, όπως συνέβη στην επίμαχη δομή:

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Περισσότερα σε Ειδήσεις