Χωρίς ασύρματο το ΕΚΑΒ στην Ηλεία εδώ και δέκα μήνες

Εδώ και δέκα μήνες σχεδόν από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τομείς του ΕΚΑΒ στην Ηλεία, εξυπηρετούνται από την Πάτρα και το κέντρο του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας.

Το γνωστό σε όλους “166” χτυπά στην Αχαΐκη πρωτεύουσα και από εκεί διαβιβάζονται τηλεφωνικώς τα περιστατικά στα πληρώματα των ασθενοφόρων στην Ηλεία. Το ίδιο συμβαίνει λόγω της εφαρμογής του νέου προγραμματισμού που ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι απο την περιοχή της Αττικοβοιωτίας και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Αν και υπήρξαν και υπάρχουν παράπονα για την αμεσότητα της επικοινωνίας των πολιτών και της άμεσης και σωστής καθοδήγησης των πληρωμάτων στα συμβάντα, το σύστημα συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Δυτ. Ελλάδα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος νομός που λειτουργεί στην περιφέρειά μας με το “παλιό” σύστημα είναι η Αιτωλοακαρνανία, όπως έχει ξεκινήσει και για εκεί η μετάβαση στο νεό τρόπο λειτουργίας.

Εκείνο όμως που πληροφορηθήκαμε και αποτελεί μελανό σημείο - όχι μόνο κατά την άποψή μας αλλά και ευρύτερα - είναι πως τα ασθενοφόρα στην Ηλεία δεν έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας με το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πάτρα μέσω ασυρμάτου. Και αυτό σε μια ακραία περίπτωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Ακραία αλλά όχι απίθανη περίπτωση είναι η κατάρρευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλου σεισμού ή μεγάλης πυρκαγιάς - γεγονότα που η Ηλεία έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν, τι θα μπορούσε να συμβεί εφόσαν δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος επικοινωνίας; Από την άλλη - και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει - υπάρχουν τυφλά σημεία στο νομό που δεν υπάρχει κάλυψη απο τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Είναι ελάχιστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως αν συμβεί κάποιο περιστατικό εκεί δεν θα υπάρχει άμεση επικοινωνία.

Σε μια περίοδο όπου συνολικά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, αναβαθμίζεται, δεν θα πρέπει τέτοια κενά που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία σε ακραίες αλλά όχι απίθανες συνθήκες.

Στο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ Πάτρας από όσο γνωρίζουμε υπάρχει στο σχεδιασμό η αντικατάσταση του παλιού συστήματος ασύρματης επικοινωνίας με σύγχρονο, όμως μετά από δέκα μήνες αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

Πηγή: ilialive.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις