fbpx
Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021
Αρχική Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Αποδοκίμασαν τον Πέτσα στην Πάτρα - Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος για το...

Αποδοκίμασαν τον Πέτσα στην Πάτρα – Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος για το νέο ”μπλόκο”

 

Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, Πατρινοί έμποροι έξω από το Δημαρχείο της πόλης.

Ο κ. Πέτσας έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην Πάτρα, όπου θα έχει συναντήσεις για το θέμα του μη ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Το κυβερνητικό στέλεχος μετέβη αρχικά στο Δημαρχείο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αχαίας Ι. Φωτήλα , όπου είχε φυσικά συνάντηση με τον Κ. Πελετίδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση φορέων στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Κ. Πελετίδης: Τα μαγαζιά οδηγούνται στην καταστροφή. Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της 
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησή του στο Δημαρχείο με τον κ. Στέλιο Πέτσα, επέδωσε στον Αναπληρωτή Υπουργό επιστολή σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας που οφείλει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση, για τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο ο Δήμος, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη της Πάτρας και την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Η επίσκεψή σας στην πόλη μας, τη βρίσκει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την «πλάτη στον τοίχο» εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της διασποράς του covid-19.
Δυστυχώς, ενώ αυτό αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση στις διάφορες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρακολουθούμε μία εκτενή περιγραφή και έκφραση ικανοποίησης για τα μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα.
Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και ένα χρόνο, για λήψη μέτρων όπως: μαζικά τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να υλοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική παρακολούθηση, να «τρέξει» ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να ενισχυθούν τα δημόσια Νοσοκομεία, να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να προχωρήσει η επίταξη μεγάλου ιδιωτικού Νοσοκομείου της πόλης, αυτά δεν έγιναν δεκτά.
Οι ενενήντα φορείς της πόλης διεκδικούν αυτά τα αιτήματα, συνεχίζουν την προσπάθεια και η ζωή τους δίνει δίκιο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς να παίρνει αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με εξαίρεση την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι φτάσαμε ως εδώ με τα καταστήματα κλειστά, με lockdown. Έχει αποδειχτεί ότι υπερμεταδότες του ιού δεν είναι οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου, το αντίθετο, όσο λειτουργούσαν έδωσαν διαπιστευτήρια στην τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, σε αντίθεση με τους μεγάλους του χώρου, όπου υπήρχαν αναμονές, ουρές, προβλήματα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της. Να ανοίξουν τα μαγαζιά στην πόλη μας, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή. Οι πολυεθνικές, οι «όμιλοι», τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τους να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς μικρομεσαίους. Στο χέρι του λαού είναι εάν θα τους κόψει τη χαρά ή όχι.
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα στήριξης, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου. Να μη γίνεται διακοπή ρεύματος στα καταστήματα από τους παρόχους ενέργειας.
Κύριε Υπουργέ,
Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη. Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς. Ως Δήμος, μετά την άδικη, απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης να σταματήσει τα rapid tests στον Κοινωνικό Οργανισμό, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ, προχωρήσαμε στην παραγγελία tests που θα τα κάνουμε με δικές μας δυνάμεις στον εργασιακό χώρο του Δήμου.
Η μετάθεση της ευθύνης στο λαό, η αυτοδιάγνωση με τα self-tests, δεν είναι μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να περιορίσει τη διασπορά, για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.
Ο Δήμαρχος Πατρέων
Κώστας Πελετίδης

Οι έμποροι του Νομού έχουν ήδη εκφράσει από την έντονη δυσαρέσκειά τους για την  αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης -μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων- προειδοποιώντας ότι την Δευτέρα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους.

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει:

“Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4.

Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ