Αχαΐα: Ώρα μηδέν για τα Νοσοκομεία - Αγώνας δρόμου των γιατρών 

Σε ασφυκτική πίεση με πολύ υψηλά επίπεδα απλών νοσηλειών Covid και νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται τα μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Την τεράστια ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ο οποίος ήδη εδώ και πέντε ημέρες –σε αγαστή και συνεχή συνεργασία- με τους διευθυντές και τους διοικητές των νοσοκομείων έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να συνδράμουν οι ιδιώτες ιατροί στην ‘’πρώτη γραμμή’’ .

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα έκτακτη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, όπου αποφασίσθηκαν οι επόμενες κινήσεις για την επείγουσα ενίσχυση του προσωπικού με διάφορες ειδικότητες στα μεγάλα νοσοκομεία του Νομού Αχαΐας.

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 100 ασθενείς σε κλινικές κορονοϊού, δύο παιδιά με covid στο Παιδιατρικό Τμήμα και 26 άτομα στις ΜΕΘ. Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας νοσηλεύονται 83 ασθενείς σε κλίνες covid και 9 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αχαΐα με πληθυσμό 288 χιλιάδες κατοίκους, είναι κατά 13 φορές μικρότερη από την Αττική.

Πρόεδρος ΙΣΠ Μαστοράκου Άννα: ‘’Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη’’

Η Πρόεδρος του ΙΣΠ, Μαστοράκου Άννα, μίλησε στο κedenews για την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, ώστε να καταρτισθούν λίστες με εθελοντές, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια Νοσοκομεία σε νευραλγικές θέσεις αλλά και θέσεις όπως οι γραμμές δειγματοληψίας και τα εμβολιαστικά τμήματα, οι οποίες καλύπτονται από νοσοκομειακούς γιατρούς που πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν προκειμένου να συνδράμουν στις ΜΕΘ και τα επείγοντα.

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει πραγματικά προθυμία στην Αχαΐα από ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να καλύψουν τις ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, διευκρινίζοντας βέβαια ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, όπου θα διασφαλίζεται η ορθή διαδικασία της παροχής υπηρεσιών και φυσικά θα καλύπτεται η αστική ευθύνη για τους ιατρούς. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, έχει επικοινωνήσει με την 6η ΥΠΕ αλλά και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας , αναμένοντας επίσημη απάντηση.

Ήδη, ο ΙΣΠ έχει ιχνηλατήσει τις ανάγκες και πάνω από 25 ιατροί έχουν επικοινωνήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία της Πάτρας και του Ρίου για να αναλάβουν καθήκοντα στην ‘’πρώτη γραμμή’’.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Μαστοράκου, ‘’είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα σε δραματικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό θα μπορεί να γίνει με ένα ευέλικτο ωράριο στις εφημερίες διότι είναι πολύ σημαντικό να μην ‘’πέσει’’ το μεγάλο ανάχωμα, που προσφέρουν οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Υγείας’’.

Είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο τούτη την ύστατη στιγμή να κρατηθούν οι ισορροπίες διότι καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα αλλά και πολλοί νοσούντες με ήπια συμπτώματα κορονοϊού χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση και θεραπείες μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τα νοσοκομεία που ‘’βουλιάζουν’’ .

Στις ‘’κόκκινες’’ περιοχές η Αχαΐα

Το σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων της Αχαΐας θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητες φωτός, διότι οι επόμενες μέρες αναμένονται εφιαλτικές, όπως διαμηνύουν και τα στοιχεία που κατατάσσουν την Αχαΐα στις ‘’κόκκινες’’  περιοχές.

Οι ‘’κόκκινες’’ περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι αυξημένος είναι οι ακόλουθες :

Άνδρου: 75, 91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Αχαΐας: 51,89 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

του Δυτικού Τομέα Αθηνών: 57,59 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

της Δυτικής Αττικής: 75,19 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ζακύνθου: 56,43 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Καστοριάς: 55,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Καλύμνου: 47,53 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 45,65 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Πειραιά: 71,27 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Χαλκιδικής: 45,32 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις