Αλλάζει όψη το έλος της Αγυιάς - Τι ανακοίνωσε ο Κ. Πελετίδης

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο έλος της Αγυιάς και συγκεκριμένα στο χώρο που είναι τοποθετημένα από τον Δήμο τα όργανα γυμναστικής για όλους τους Πατρινούς.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα ακούμε τις υποκριτικές δηλώσεις των κυβερνήσεων και των άλλων παραγόντων, που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση των ανθρώπων στην φύση, για να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο και την αιτία, που είναι το ίδιο το σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων.

Η σημερινή μας επίσκεψη στο Έλος της Αγυιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την προστασία και την ανάδειξή του.

Ένας πανέμορφος χώρος στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας που παρότι κατά τα άλλα προστατεύεται από τους νόμους, είχε εγκαταλειφθεί στην βρωμιά και τα σκουπίδια από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, περιμένοντας τον επενδυτή, που θα τον εκμεταλλευόταν για τα κέρδη του.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που μπήκαμε μπροστά από την εποχή που ήταν επικεφαλής ο αείμνηστος Παναγιώτης Κοσιώνης και με τους αγώνες του λαού της Πάτρας και των πρωτοπόρων δρομέων, όπως ο Φάνης Τσιμιγκάτος μπορέσαμε να αποτρέψουμε την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα από τις τότε Δημοτικές Αρχές.

Εμείς, έχοντας προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού και την προστασία και ανάδειξη αυτού του χώρου, καθαρίσαμε, ανακατασκευάσαμε υποδομές, διαμορφώσαμε μια μεγάλη έκταση πολλών στρεμμάτων και λειτουργούμε τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις. Μια πραγματική όαση για παιδιά μας.

Παράλληλα οι εργαζόμενοί μας, με σκληρή προσπάθεια, ετοίμασαν μελέτη, για την προστασία, ανάπλαση και ανάδειξη του Έλους. Μια δύσκολη προσπάθεια, που παρά την πολύχρονη γραφειοκρατική καθυστέρηση των εγκρίσεων και την χρηματοδότηση, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, μαζί με την Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου μας, Ελένη Αλεξοπούλου, να παρουσιάσουμε το έργο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι η Δημοτική Αρχή, από την προηγούμενη θητεία της έχει διαμορφώσει μεγάλους χώρους, όπως το Νότιο Πάρκο και την έκταση στον Κόκκινο Μύλο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού. Με γραμμή ανυπακοής και ντε φάκτο ενέργειες, σώσαμε τους χώρους από τα νύχια του Υπερταμείου και των δανειστών και τους αποδώσαμε στον λαό, ενώ διεκδικήσαμε και παραχωρήθηκε στον Δήμο το Πλατανόδασος.

Έχουμε επίσης, ανοιχτούς λογαριασμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση, τους οποίους πρέπει να κλείσει η σημερινή. Να παραχωρηθεί στον Δήμο για αξιοποίηση ο χώρος του πρώην σκουπιδότοπου στον Ρηγανόκαμπο για να δημιουργήσουμε το Ανατολικό Πάρκο, μια ακόμα κοινόχρηστη έκταση, που δικαιούται ο λαός της Πάτρας.

Παρά τον αγώνα και τις προσπάθειές μας, δεν έχουμε αυταπάτες ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, όπου δάση, παραλίες, διαχείριση απορριμμάτων, αποτελούν νέα πεδία επενδύσεων και κερδών, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και να προστατευθεί το περιβάλλον. Το αντίθετο γίνεται. Καταστρέφουν το περιβάλλον και την ζωή μας, για τα κέρδη των λίγων, με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στην Βουλή, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσία».

Ο λαός μας με τον αγώνα του να βρει την δική του διέξοδο, έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Στην συνέχεια, η Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου Πατρέων, Ελένη Αλεξοπούλου, παρουσίασε το σχέδιο ανάπλασης του Έλους και την τεχνική του περιγραφή, κι έκανε γνωστό, ότι εντός των ημερών, ο Δήμαρχος Πατρέων, θα υπογράψει με τον ανάδοχο την σύμβαση του έργου, για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΥΙΑΣ

Περισσότερα σε Ειδήσεις