Καλάβρυτα: Η πρώτη ελεύθερη πόλη γιόρτασε κεκλεισμένων των θυρών

Χωρίς επισημότητα, χωρίς κόσμο, χωρίς επισήμους και εκπροσωπήσεις, λόγω των αυστηρών μέτρων, λιτά και απέριττα, με την ουσία της μνήμης και της παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, τα Καλάβρυτα, τίμησαν σήμερα 21 Μαρτίου 2020 την επέτειο της απελευθέρωσής τους, την πρώτη ελεύθερη πόλη από το τουρκικό ζυγό που σηματοδότησε την εθνική παλιγγενεσία.

Το πρωί τελέσθηκε η δοξολογία, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου. Ακολούθησε το τρισάγιο στο Ηρώο, η κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο και ο Εθνικός μας Ύμνος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερώνυμος, τόνισε οτι τιμούμε σήμερα τους ήρωες μας, αυτούς που μας ελευθέρωσαν, σε πρωτόγνωρους καιρούς. Εύχομαι η χάρις του Αγίου Αλεξίου, που είναι προστάτης και βοηθός των Καλαβρύτων να διώξει αυτήν την λαίλαπα που μας ταλανίζει και να φέρει ιαση ψυχών και σωμάτων.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε:

Σήμερα γιορτάζουμε τα 199 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας, σήκωσαν το ανάστημά τους και ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης, εκεί ψηλά στην Άγια Λαύρα στις 17 Μαρτίου και στις 21 Μαρτίου, σαν σήμερα, μας έκαναν ελεύθερους και έδωσαν το σύνθημα για την εθνική παλιγγενεσία. Μπορεί φέτος, να τιμήσαμε την ημέρα, όχι με λαμπρότητα και επισημότητα όπως αρμόζει, αλλά λιτά και απέριττα, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, όμως κρατάμε ψηλά το λάβαρο της μνήμης και της τιμής στην ιστορία μας και στην ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου.

Ελπίζουμε σύντομα να βγούμε από αυτήν την δύσκολη περιπέτεια, υγιείς και δυνατοί και του χρόνου, στην επέτειο των 200 χρόνων να τιμήσουμε πάνδημα και όπως αρμόζει.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας, με υπομονή και υπακοή.

Πηγή: kalavrytanews.com

Περισσότερα σε Ειδήσεις