Ξεκίνησε το πρόγραμμα κοψίματος και καψίματος κουκουλιών πιτυοκάμπης

Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει για την καλύτερη τη φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών του Πεντελικού, ξεκίνησε την υλοποίηση σειράς δράσεων για το 2020, κοψίματος και καψίματος κουκουλιών πιτυοκάμπης (κάμπια), με σκοπό την προστασία των δένδρων από την πιτυοκάμπη (κάμπιας) από την αναδασωμένη περιοχή της Μικρής Καλλιθέας Πεντελικού.

Η νέα αυτή δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης και την επίβλεψη του Δασαρχείου Πεντέλης.

Στην δράση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, η Τοπική Σύμβουλος Πεντέλης Μαρία Κοσμερίδου, ο Υπεύθυνος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης Ιωάννης Ζούνης και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής.

Η συγκεκριμένη δράση του Σ.Π.Α.Π. για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης (κάμπιας) θα συνεχισθεί με το κόψιμο και το κάψιμο των κουκουλιών εκατέρωθεν των δασικών δρόμων στις περιοχές Κοκκιναρά και πλησίον της Μικρής Καλλιθέας Πεντελικού. Η συνολική έκταση επέμβασης και τα ακριβή όριά της έχουν προσδιοριστεί και επιλεγεί από την παρατήρηση των υπαρχόντων κουκουλιών της πιτυοκάμπης (κάμπιας) στα πεύκα πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασσίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε, σχετικά:

«Η προσπάθεια για αναζωογόνηση του Πεντελικού είναι μια προσπάθεια συνεχής. Δε σταματά στην αναδάσωση. Δε σταματά στο πότισμα, παρά συνεχίζεται με τη φροντίδα των αναδασωμένων δέντρων που μεγαλώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρώτη δράση για το 2020, που έγινε σήμερα με απόλυτη επιτυχία στη περιοχή της Μικρής Καλλιθέας, με το κόψιμο και κάψιμο των υπαρχόντων κουκουλιών, για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης (κάμπιας), με σκοπό να μην προσβληθούν τα αναδασωμένα δασύλλια του Πεντελικού.

Ο Σ.Π.Α.Π. σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης παρακολουθούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια τις αναδασωμένες περιοχές του Πεντελικού και όποτε κριθεί αναγκαίο αποφασίζουν την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης (κάμπιας), με κόψιμο και κάψιμο κουκουλιών ή με επίγειους ψεκασμούς με μη χημικά ειδικά βιολογικά σκευάσματα, εγκεκριμένα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή των νέων αυτών δενδρυλλίων.

κουκουλιών

Ο Σ.Π.Α.Π. με τις αυτές τις δράσεις συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δασικού πλούτου του Πεντελικού, που με τόσο κόπο προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσουμε, ώστε να επαναφέρουμε το Πεντελικό στην πρότερη μορφή του.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και τους συναδέλφους αιρετούς που ήταν μαζί μας σήμερα για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα στελέχη του Δασαρχείου Πεντέλης και προσωπικά το Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα για την εξαιρετική συνεργασία και την αμέριστη επιστημονική υποστήριξή του έργου του Σ.Π.Α.Π.».

κουκουλιών

Περισσότερα σε Ειδήσεις