«Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε σύσταση να γίνει τον Σεπτέμβριο η Ανθοκομική Έκθεση- Του εξήγησα ότι τότε δεν θα υπάρχουν λουλούδια» (βίντεο)

Φαίνεται πως ο κορονοϊός δεν αποτέλεσε εμπόδιο και η μεγαλύτερη Ανθοκομική Έκθεση των Βορείων Προαστίων είναι πλέον έτοιμη να ανοίξει τις πύλες και να υποδεχτεί τους λάτρεις του πράσινου, των φυτών και των λουλουδιών.

Η φετινή, 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, ξεκινά τη λειτουργία της την Παρασκευή 29 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2020, στο καταπράσινο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Σήμερα, λίγο μετά τις τρεις, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, Γιάννης Παντελεάκης, και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας, Γιώργος Περγαντής παραχώρησαν σχετική συνέντευξη Τύπου. Μίλησαν για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να επισκεφθεί με ασφάλεια το Άλσος Κηφισιάς, αλλά και για τις αλλαγές που θα υπάρξουν φέτος λόγω της πανδημίας.

Όσα δήλωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος

«Με χαροποίησε πολύ η απόφαση της διεξαγωγής της 66ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς και η αποφασιστηκότητα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να μη διακοπεί αυτή η αδιάκοπη συνέχεια πολλών δεκαετιών. Το άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά. Για εμένα δεν υπήρχε δίλημμα ούτε δευτερόλεπτο. Ήταν μεγάλη μου χαρά που οι συνεργάτες και οι συνάδελφοι ήταν αποφασισμένοι όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να την διοργανώσουν και φέτος.

Ο κ. Βορίδης ήταν ένθερμος της πρόθεσης να γίνει και φέτος η Ανθοκομική μας και μεσολάβησε στο Υπουργείο Υγείας και την Αρμόδια Επιτροπή. Συζήτησα επίσης με τον υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη. Κι εκείνος έδειξε ευαισθησία. Αλλά και με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ως οφείλει και από την θέση του, πάντοτε με την απαιτούμενη αυστηρότητα και πρόληψη, έκανε σύσταση να γίνει τον Σεπτέμβριο η Ανθοκομική Έκθεση. Αλλά του εξήγησα ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν λουλούδια. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Απλώς είπε την άποψη αυτή. Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί συνέβαλαν και όταν συνεδρίασε η Αρμόδια Επιτροπή πριν δυο εβδομάδες ήταν ομόφωνη η απόφαση.

Είναι μια εντελώς διαφορετική 'Εκθεση όσον αφορά το μεγαλείο της και την τόλμη της. Γιατί φέτος τολμάμε. Φέτος η Ανθοκομική Έκθεση νικάει τον φόβο και περνάει στην ιστορία και για αυτόν τον λόγο. Και βέβαια συμβολίζει αυτή τη συγκυρία της επαναφοράς των δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι σε επίπεδο μαζικό φαίνεται ότι, αν όχι η μόνη, είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτό το διάστημα. Έχει λοιπόν έντονο συμβολισμό, στον οποίο νομίζω πως κι εσείς θα σταθείτε και θα τον αναδείξετε. 

Λόγω των περιορισμών που πρέπει να ακολουθήσουμε και υπό τον όρο που βάλαμε κι εμείς οι ίδιοι αλλά και το Υπουργείο Υγείας και η Αρμόδια Επιτροπή, φέτος το ζητούμενο δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών, για αυτό και η διαφήμιση θα είναι συγκρατημένη. Η επικοινωνία θα έχει κάποιο όριο. Αυτό διότι αν συρρεύσουν στην Κηφισιά και το Άλσος χιλιάδες άτομα και μάλιστα ταυτόχρονα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαχείρηση. Ζητούμενο λοιπόν φέτος δεν είναι το πλήθος, αλλά η ήρεμη διεξαγωγή, με κανόνες και περιορισμούς.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης έχει ειδοποιηθεί και θα εκπροσωπήσει και τον πρωθυπουργό στον οποίο στείλαμε πρόσκληση και επιστολή και θα εγκαινιάσει την 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Τον αγιασμό θα τον ευλογήσει ο Μητροπολίτης Κηφισιάς - Αμαρουσίου και Αττικής, Κύριλλος.

Εκτός από μια παράδοση, κι εκτός από την αισιοδοξία ότι η ζωή νικάει και το κακό υποχωρεί, εμείς εδώ στην Κηφισιά αυτή την τεχνογνωσία της φυτικής παραγωγής και της ανθοκαλλιέργειας θα την συνεχίσουμε, παραδίδοντας τη σκυτάλη ο καθένας στον επόμενο  και πιστεύω ότι για αιώνες θα υπάρχει αυτή η όμορφη έκθεση, η οποία όμως θα δίνει το υπόδειγμα και θα παρακινεί τέτοιες ενέργειες που θα τονώνουν και θα ενθαρρύνουν την πρωτογενή παραγωγή να κερδίζουν συνέχεια έδαφος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της 66ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, Γιάννης Παντελεάκης:

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσιόρδα, την επιτροπή λοιμωξιολόγων και όλους αυτούς τους εξαίρετους επιστήμονες οι οποίοι μας κάνουν να νιώθουμε σήμερα περήφανοι, να έχουμε την υγείας μας, τους γονείς μας, αυτούς που αγαπάμε. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που άνθισαν την ψυχή μας θέλουμε να τους καλέσουμε στην 66η Ανθοκομική Έκθεση κατά τη διάρκειά της, να τους ομορφύνουμε κι εμείς λίγο την ταλαιπώρια τους. Να τους κάνουμε δώρο ό,τι λουλούδια, ό,τι φυτά θέλουν. Και φυσικά δώρο από εμάς θα έχουν και όλοι όσοι έχουν εργασθεί στα νοσοκομεία μας.

Κάποια πράγματα δεν θα είναι ακριβώς στο επίπεδο που τα έχουμε συνηθίσει και θα ήθελα να με συγχωρήσετε για αυτό. Προετοιμαζόμασταν για μια άψογη Ανθοκομική Έκθεση, είχαμε αναθέσει για πρώτη φορά σε συγκεκριμένο σκηνογράφο να κατασκευάσει τις πύλες μας, κάτι το οποίο φυσικά δεν κατέστη δυνατό. Οπότε για τυχόν τέτοιες ατέλειες θα θέλαμε την επιείκειά σας.

Προετοιμαζόμασταν και για την αναβάθμιση του Άλσους Κηφισιάς. Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της υπογειοποίησης των καλωδιώσεων. Περνάμε παροχές υπογείως έτσι ώστε να ομορφύνει αισθητικά το Άλσος, αλλά και να είναι έτοιμο από υποδομές για να μπορεί να αντεπεξέλθει και σε άλλες πολύ απαιτητικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Τα περίπτερα φέτος θα είναι λίγο περισσότερα από 40.

Στην είσοδο θα έχουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι και τα ΑΜΕΑ».

Μείωση του εισιτηρίου για την 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, 10 π.μ. - 4 μ.μ., η είσοδος είναι δωρεάν. Από τις 4 και μετά για όλους εκτός από ανέργους και κάποιες ειδικές κατηγορίες, το εισιτήριο θα κοστίζει ένα ευρώ. Μέχρι πέρσι η τιμή ήταν 1,50 ευρώ. Ωστόσο φέτος αποφασίστηκε να μειωθεί καθώς δεν θα υπάρξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί να είναι δωρεάν η είσοδος για τους ηλικιωμένους, κάτι που θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Ανθοκομική Έκθεση θα έχουν έκπτωση 30% στις τιμές των ανθοκομικών τους προϊόντων, κάτι που θα ισχύσει και του χρόνου.

Ο υπεύθυνος Ασφαλείας, Γιώργος Περγαντής, μας ενημέρωσε για όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί:

  • Θα υπάρχει μονοδρόμηση της κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών.
  • Θα κρατήσουμε την απόσταση μεταξύ τους στο 1,5 μέτρο.
  • Η ομάδα μας θα είναι σε εγρήγορση. Αν παρατηρηθούν κάποια δείγματα τα οποία παραπέμπουν σε άτομο που ενδεχομένως νοσεί από τον covid-19, θα επέμβουμε αμέσως ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα προφύλαξης.
  • Θα γίνεται δειγματοληπτική θερμομέτρηση εκεί που εμείς κρίνουμε ότι υπάρχει υποψία αυτός ο άνθρωπος να είναι ασθενής.
  • Θα υπάρχει ιατρική ομάδα μέσα στον χώρο που θα έχει επικοινωνία με το κεντρικό πρόσωπο συντονισμού και την ομάδα ασφαλείας.
  • Έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τυχόν περιστατικά κορονοϊού.
  • Για τις ημέρες και ώρες που περιμένουμε υψηλό αριθμό επισκεπτών, θα έχουμε 3.000 κάρτες σε τρία διαφορετικά χρώματα προκειμένου να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό επισκεπτών.
  • Ο αριθμός των ταυτόχρονων επισκεπτών θα είναι περίπου χίλια άτομα.
  • Θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι και έξοδοι.
  • Σε περισσότερα από 70 σημεία μέσα στο Άλσος Κηφισιάς θα υπάρχουν απολυμαντικά, σε όλα τα περίπτερα καθώς και στον χώρο του καφέ.
  • Θα γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις στις 7 π.μ., αλλά και το μεσημέρι, και στο Άλσος αλλά και περιμετρικά (στις στάσεις λεωφορείου, παγκάκια κλπ.).
  • Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική διότι είναι ανοιχτός χώρος. Ωστόσο θα υπάρχουν μάσκες και γάντια για όσους θελήσουν και θα γίνονται συστάσεις για τη χρήση τους.

Διαδικτυακή συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στο πλαίσιο της 66ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Η Φωτεινή Δάρρα με τους συνεργάτες της δημιουργεί ένα πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός στον παλμό της νέας εποχής. Με την υπέροχη φωνή της θα ερμηνεύσει ελληνικά και διεθνή τραγούδια εκπέμποντας σήμα μέσω live streaming για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με απoλύτως επαγγελματικές προδιαγραφές.

Η έναρξη των καινοτόμων αυτών συναυλιών θα γίνει από τον χώρο του άλσους της Κηφισιάς. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου, έπειτα από την πρόταση του προέδρου της, Γιάννη Παντελεάκη.

Η συναυλία θα εκπέμψει από την επίσημη ιστοσελίδα της Φωτεινής Δάρρα, την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς, καθώς και από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στόχος της συναυλίας είναι να προσφέρει μια ανάσα πολιτισμού στους δημότες στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και να τους αγκαλιάσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της προβολής.

[video width="576" height="576" mp4="/wp-content/uploads/2020/05/video-1590587878.mp4"][/video]

[video width="576" height="576" mp4="/wp-content/uploads/2020/05/video-1590587520.mp4"][/video]

[video width="576" height="576" mp4="/wp-content/uploads/2020/05/video-1590587423.mp4"][/video]

 

Ανθοκομική

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις