Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τηλεργασία: Πώς θα εφαρμοστεί από Δευτέρα στην Αττική

Τηλεργασία: Πώς θα εφαρμοστεί από Δευτέρα στην Αττική

Από τη Δευτέρα 21/9 μπαίνει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας του 40% των εργαζομένων, το οποίο είναι υποχρεωτικό και αφορά στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους στην Αττική. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε τέσσερα κύματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δε φορούν μάσκα.

Τα νέα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Πώς θα εφαρμοστεί

Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής καλούνται να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά τη δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης σε ΦΕΚ, θα έχουν περιθώριο 24 ωρών, να δηλώσουν στην «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα εργάζονται υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία».

Η υποχρέωση προαναγγελίας αφορά όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε ότι το μέτρο της τηλεργασίας θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την τηλεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ