«Ο θρόνος του Ξέρξη»: Από αυτό το σημείο έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

  • Το σημείο απ’ όπου παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στην Αττική γεμάτες ιστορία και ενδιαφέροντα γεγονότα. Αξιοθέατα που έχουν υποστεί φθορές, άγνωστα για τους περισσότερους ενώ βρίσκονται διπλά μας. 

Της Νατάσσας Βουδούρη

Ο λόγος για το οχυρό παρατηρητήριο από το οποίο παρακολούθησε ο Ξέρξης την συντριβή του στόλου του, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Πρόκειται για μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω, με τους σημερινούς κατοίκους του Περάματος να αποκαλούν αυτή την τοποθεσία ως «ο Θρόνος του Ξέρξη».

Σύμφωνα με τους ιστορικούς..
  • Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία (αν και νεότερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800)
  • Οι Έλληνες συμμετείχαν με περίπου 371 τριήρεις

Την αυγή, λοιπόν, της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω στην Αττική, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

Από εκεί ο βασιλιάς των Περσών είχε πανοραμική θέα προς την περιοχή της Ψυτάλλειας και του στενού της Σαλαμίνας, όπου έγινε η ναυμαχία. Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα. Η ήττα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας προκάλεσε πανικό στους Πέρσες. Ότι απέμεινε από τον στόλο έφυγε και γύρισε στις Σάρδεις.

“Η μάχη στη Σαλαμίνα”: 

Πληροφορίες από: mixanitouxronou.gr και exploringgreece.tv

Διαβάστε επίσης:

Μυκηναϊκή ακρόπολη: Ο άγνωστος θησαυρός της αρχαίας Σαλαμίνας