Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη

Μία σοβαρότατη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη ήρθε στο φως της δημοσιότητας από συλλογικότητες.

«Προφανώς ο αστυνομικός ποντάρει στο ότι δεν θα τολμήσει μια ξένη γυναίκα υπό κράτηση να αντισταθεί, και πολύ περισσότερο να καταγγείλει, επειδή αυτή είναι χωρίς χαρτιά κι αυτός είναι εξουσία» σημειώνει η συλλογικότητα γυναικείων δικαιωμάτων «το Μωβ» ενώ λίγες ημέρες μετά την επίσημη καταγγελία της μετανάστριας, χωρίς καμία προειδοποίηση, οι γυναίκες της σχετικής πτέρυγας μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα.

«Είμαστε εξοργισμένες που στην Ελλάδα του 2020 μια γυναίκα εξακολουθεί να κινδυνεύει να κακοποιηθεί σεξουαλικά από άντρα, και μάλιστα ενώ είναι αυτή κρατούμενη κι αυτός αστυνομικός. Προφανώς ο αστυνομικός ποντάρει στο ότι δεν θα τολμήσει μια ξένη γυναίκα υπό κράτηση να αντισταθεί, και πολύ περισσότερο να καταγγείλει, επειδή αυτή είναι χωρίς χαρτιά κι αυτός είναι εξουσία» σημειώνει η φεμινιστική συλλογικότητα «το Μωβ» στην καταγγελία της ενώ παράλληλα γνωστοποιεί ότι υπήρξε καταγγελία και στις αρχές και είχε ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Από πλευράς της, η συλλογικότητα «Αλληλέγγυες/οι για την Πέτρου Ράλλη» που ανέδειξε εξίσου την καταγγελία δίνοντας περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση περιγράφει το χρονικό ως εξής:

«Το Σάββατο 25/7, νέα κρατούμενη στην Π.Ρ. χρειάστηκε να κατέβει στο ιατρείο προκειμένου να κάνει την τακτική ένεση ινσουλίνης. Ενώ τη συνόδευε γυναίκα αστυνομικός, ο Δημήτρης, γνωστός ως βιαστής των κρατητηρίων, έχει γίνει αναφορά σ΄αυτόν σε προηγούμενες καταγγελίες/επιστολές γυναικών και θα γίνει και στη συνέχεια, προσφέρθηκε να την κατεβάσει ο ίδιος, όπως και έκανε. Έξω από το εξεταστήριο η γυναίκα παρενοχλήθηκε από πέντε ένστολους. Τελικά, μεταφέρθηκε από το Δημήτρη με το ασανσέρ, στο γκαράζ, αντί για τον 3ο όροφο, όπου και έκανε απόπειρα να τη βιάσει στην οποία η ίδια αντιστάθηκε. Το ιατρείο και το γκαράζ είναι σημεία μέσα στο κολαστήριο της Π.Ρ. όπου δεν υπάρχουν κάμερες»

«Την Παρασκευή 31/7 η κακοποιημένη γυναίκα συμβουλεύτηκε δικηγόρο για τη δυνατότητα μήνυσης με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό της και τις άλλες, πιστεύοντας ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, και οι μπάτσοι κατάλαβαν τι επιχειρούσε από τις κάμερες ασφαλείας των επισκεπτηρίων.

Το Σάββατο 1/8 κλήθηκε από ανώτερα στελέχη της Π.Ρ. το τμήμα διοικητικών υποθέσεων για διερεύνηση του περιστατικού. Θορυβήθηκαν πολύ αυτή τη φορά γιατί όλο το σύστημα αστυνομικών και διοικητικών υπαλλήλων με τη σιωπή τους είναι συνένοχοι στην κακοποίηση αυτή.

Τη Δευτέρα 3/8, χωρίς καμία προειδοποίηση, την ώρα που έτρωγαν μεσημεριανό φαγητό οι γυναίκες, μπήκαν αστυνομικοί και τους είπαν ότι σε 10’ πρέπει να αδειάσουν τα κελιά, να πάρουν τα πράγματά τους γιατί θα φύγουν. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πτέρυγα των γυναικών της Π. Ρ. άδειασε και οι κρατούμενες μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο κέντρο κράτησης την Αμυγδαλέζα. Εκεί, ως και σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικής δίαιτας για τις κρατούμενες που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το ένα περιστατικό αφορά μια 42χρονη γυναίκα από την Αιθιοπία που κατήγγειλε τη σεξουαλική επίθεση σε βάρος της και το δεύτερο μια 33χρονη Ιρανή η οποία σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές δήλωσε ότι συνευρέθη μαζί του με τη συναίνεσή της.

Κατά το ρεπορτάζ, ο αστυνομικός έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα και θα ελεγχθεί πειθαρχικά αλλά και ποινικά καθώς είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδικήματα της απόπειρας εγκλήματος και της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας – άρθρα 42 και 343 του Ποινικού Κώδικα, ενώ αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δεν γνωρίζουν αν «τα θύματα και μάρτυρες κατηγορίας θα παραμείνουν κρατούμενες ή αν θα απελαθούν».

Περισσότερα σε Ειδήσεις