fbpx
Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αστυνομική βία και πανδημία μέσα από τα μάτια της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων...

Αστυνομική βία και πανδημία μέσα από τα μάτια της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά

«Η πολιτεία μας και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, να απαντήσουν στο ερώτημα “Τι αστυνομία θέλουμε;”»

Της Λυδίας Μπέντρος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά Σπύρος Λιότσος μίλησε στο kedenews για τα γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν ως «αστυνομική βία» στο κέντρο της Αθήνας εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου και της επετείου μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και για τις ελλείψεις στο σώμα της αστυνομίας εν μέσω πανδημίας.

Λιότσος Σπυρίδων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά Σπύρος Λιότσος

Μιλώντας εκ μέρους των αστυνομικών υπαλλήλων του Πειραιά και εκπροσωπώντας τους ως πρόεδρος της Ένωσης, ο κ. Λιότσος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως η πολιτεία μας και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, να απαντήσουν στο ερώτημα “Τι αστυνομία θέλουμε;” και όχι να χρησιμοποιούμε την αστυνομία για πάρεργα. Πρόκειται για ένα ερώτημα που υπάρχει και τα 24 χρόνια που υπηρετώ στην αστυνομία.

Σήμερα, ό,τι και να γίνεται στην ελληνική κοινωνία και επικράτεια, πρέπει να υπάρχει και ένας αστυνομικός ‒ και δεν μιλάω για τα αστυνομικά θέματα, όπως η τήρηση της τάξης ή η προστασία περιουσίας και του πολίτη».

Οι εκδηλώσεις αστυνομικής βίας

Σύμφωνα με την απαγόρευση των συναθροίσεων που όρισε η κυβέρνηση στις 17 Νοεμβρίου αλλά και αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου ‒ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου‒, με σκοπό την προστασία των πολιτών από την πανδημία, επεισόδια δημιουργήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και των πολιτών.

η αστυνομία στον εορτασμού του πολυτεχνείου
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια του Πολυτεχνείου

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά δήλωσε: «Δεν θεωρώ πως ήταν προκλητικός ο τρόπος της αστυνομίας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας, όπου χάνουν τη ζωή τους από αυτήν καθημερινά 100 συνάνθρωποι μας. Δεν μπορούμε αυτό σε αυτή τη χρονική στιγμή να το ξεχνάμε και να φέρνουμε σε κίνδυνο την κοινωνία και τους πολίτες.

Και εγώ θα ήθελα να κάνω πορείες για τους συναδέλφους μου και τα δικαιώματά τους, όμως δεν το κάνω, γιατί σκέφτομαι τους 100 συνανθρώπους μου που χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, και αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι. Δεν νομίζω πως είναι σωστό να αφήνουμε 2 και 3 χιλιάδες ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας σπέρνοντας τον τρόμο, τον πανικό αλλά εντέλει και τον θάνατο».

Οι ελλείψεις της αστυνομίας εν μέσω πανδημίας

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις της αστυνομίας εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Λιότσο, καθώς ‒όπως ανέφερε‒ «το προσωπικό υπολείπεται κατά 50-60% από την οργανική δύναμη που θα έπρεπε να έχει κανονικά», ενώ την ίδια στιγμή «πολλοί αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους με κίνδυνο να νοσήσουν».

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, «τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων που εκπροσωπώ καταστρατηγούνται κατά κόρον καθημερινά.

Η κρατική στήριξη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί να στερούν από τον οικογενειακό τους προγραμματισμό χρήματα για να αγοράζουν το αλεξίσφαιρο γιλέκο τους ή να πρέπει να πληρώσουν για να φτιάξουν το περιπολικό.

αστυνομικός με μάσκα

Όσον αφορά την πανδημία, από τον Μάρτιο ζητούσαμε από την πολιτεία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειαζόμασταν. Αυτό όμως καθυστέρησε και έγινε έπειτα από παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε καλό δρόμο είμαστε τον τελευταίο έναν μήνα, όχι από την αρχή. Γίνεται μια προσπάθεια, αλλά με δική μας πίεση και δεν θα έπρεπε να πιέζουμε για τα αυτονόητα.

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Έλληνα αστυνομικό παντού, για οποιαδήποτε κρατική ενέργεια και παρέμβαση γίνεται ‒ και δεν μιλάω για τα αστυνομικά θέματα, όπως η τήρηση της τάξης ή η προστασία περιουσίας και του πολίτη.

Ζητάμε την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικινδύνου. Τέλος, κάνω έκκληση να γίνει εξορθολογισμός των αστυνομικών δυνάμεων, και ειδικά στα αστυνομικά τμήματα όπου εξυπηρετείται ο πολίτης και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αστυνομίας. Αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό, γιατί αυτή τη στιγμή το προσωπικό υπολείπεται κατά 50-60% από την οργανική δύναμη που θα έπρεπε να έχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ