Μουσείο Κυθηραϊκής Μετανάστευσης: Ένα οραματικό έργο αρχίζει να σχεδιάζεται

Μουσείο Κυθηραϊκής Μετανάστευσης: Ένα οραματικό έργο αρχίζει να σχεδιάζεται έπειτα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του οικείου Δήμου και του Σωματείου «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Κυθήρων η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ του Δήμου Κυθήρων και του Σωματείου «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» με σκοπό την εκπόνηση των μελετών για την δημιουργία του «Μουσείου Κυθηραϊκής Μετανάστευσης» που θα γίνει στον χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Αγ. Πελαγίας.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, πρότεινε προ ετών στο Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» την δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείου για τον ελληνικό χώρο, που θα σχετίζεται με το φαινόμενο της μετανάστευσης, ιδιαίτερα έντονο στο νησί των Κυθήρων.

Προς τούτο προτάθηκε η αξιοποίηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Αγ. Πελαγίας, το οποίο ευρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον λιμένα του οικισμού, από τον οποίον επί σειρά ετών αναχώρησαν για τη νέα τους πατρίδα χιλιάδες Κυθήριοι.

Η ιδέα αυτή, άκρως πρωτοποριακή σε πανελλήνιο επίπεδο, θα προσδώσει ιδιαίτερο πολιτιστικό κύρος στον Δήμο μας και ταυτόχρονα θα εφοδιάσει τον οικισμό της Αγίας Πελαγίας με ένα παγκυθηραϊκό σημείο αναφοράς, μετατρέποντάς τον πέρα από σημείο διαμονής χιλιάδων επισκεπτών και σε σημαντικό πολιτιστικό τοπόσημο για ολόκληρο το νησί.

Το γεγονός ότι ο οικισμός της Αγ. Πελαγίας δεν διαθέτει σήμερα διατηρητέο ιστορικό κέντρο, αλλά ούτε και κάποιο μείζον επισκέψιμο μνημείο, ενισχύει την ανάγκη για να δημιουργηθεί σε αυτόν ένας σημαντικός μουσειακός χώρος.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» θα αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων και τον συντονισμό για την τελική ωρίμανση του συγκεκριμένου έργου (που προφανώς θα απαιτήσει χρόνο) σε επίπεδο εκπόνησης μελετών και τευχών δημοπράτησης, ώστε μόλις αυτά ολοκληρωθούν στο σύνολό τους, ο Δήμος μας να είναι σε θέση να εντάξει το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο όραμα, που ευρίσκει συμπαραστάτες τους «Φίλους Μουσείων Κυθήρων», η συμβολή των οποίων στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας – και κυρίως στις διαδικασίες μελέτης και χρηματοδότησης της ανακατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων – είναι αναγνωρισμένη.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον τόπο μας καθώς ξεκινά και επίσημα η διαδικασία μελέτης και ωρίμανσης του οραματικού μας σχεδίου για την δημιουργία Μουσείου Μετανάστευσης στην Αγία Πελαγία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Φίλους των Μουσείων Κυθήρων και προσωπικά την κα Ελένη Τζωρτζοπούλου και τους συνεργάτες της. Ξεκινάει ένα ωραίο ταξίδι που είμαι σίγουρος ότι θα μας οδηγήσει σε έναν μοναδικό προορισμό».

Περισσότερα σε Ειδήσεις