Δήμαρχος Κυθήρων για ηχητικό ντοκουμέντο: «Αφησαν το νησί να καεί για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα»

Σε βαρύτατες καταγγελίες για όσα συγκλονιστικά ακούγονται για τη φωτιά στα Κύθηρα, τον Αύγουστο του 2017, στο ηχητικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας,  προχώρησε ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

«Το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά ξεκαθαρίσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα», τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά τη φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018, ακούγεται ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο ευσταθούν.

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ.: αρχηγό της Πυροσβεστικής) και Βασιλειάδη (σ.σ.: υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα και στη Μάνη χωρίς εναέρια μέσα. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις Εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά», ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν», συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο οποίος μετέβη στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο, το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

-Κύριε υπαρχηγέ, νομίζω ότι τελειώσαμε.

– Κύριε αντιδήμαρχε, τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε.

Η φωτιά είχε σβήσει, αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική», πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσουν νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρία χρόνια μετά, δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα, δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα, ούτε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση», κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Πηγή: inboxnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτιά στο Μάτι: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης – Η «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα