Αφιέρωμα: Η Οικία του Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα

Ένας αγωνιστής, διανοούμενος και ποιητής που πέθανε σαν σήμερα στις 19 του Ιούνη του 1951

Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν ένας από τους μείζονες Έλληνες παραδοσιακούς ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

Της Νατάσσας Βουδούρη

  • Γεννήθηκε το 1884 στην Λευκάδα. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, αλλά η ποίηση τον έκανε να τα παρατήσει.
  • Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, έγραψε πατριωτικά ποιήματα και αργότερα αναβίωσε με δικά του έξοδα της «Δελφικές Εορτές».
Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα

Το 1878 με τη μεταφορά του Ναυστάθμου από τον Πόρο, στον όρμο της Φανερωμένης, έφτιαξαν ένα μικρό οίκημα από τις πέτρες του ανεμόμυλου, το οποίο χρησίμευσε ως Διοικητήριο, μέχρι το 1881, όπου ο Ναύσταθμος μεταφέρθηκε στον Όρμο Παλουκίων, σημερινή του θέση. Στη συνέχεια ο κάτω χώρος του μικρού οικίσκου χρησιμοποιήθηκε από το μοναστήρι ως αρσανάς και ο επάνω χώρος ως ησυχαστήριο ενός μοναχού της μονής.

Όταν το 1933 ο Άγγελος Σικελιανός ήρθε στη Σαλαμίνα και επισκέφτηκε το μοναστήρι, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του τοπίου και εξέφρασε την επιθυμία, να του παραχωρηθεί ένας χώρος για να μείνει. Έτσι του παραχωρήθηκε το σπιτάκι στην παραλία της μονής όπου έμελλε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του και να δημιουργήσει εκεί το σημαντικότερο μέρος του έργου του.

Το σπίτι αυτό στέγασε επίσης την αγάπη και την ευτυχία του Άγγελου και της Άννας Καμπανάρη από το 1938 έως το τέλος του 1949. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του λαμβάνει απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας, σε ηλικία 67 ετών.

Έτσι το σπίτάκι ερήμωσε για σαράντα χρόνια. Το 1991 σε εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού που πραγματοποίησε ο Δήμος Σαλαμίνας, η Άννα σύζυγος του Άγγελου, εξέφρασε την επιθυμία να αναστηλωθεί το σπιτάκι και να δώσει προσωπικά τους αντικείμενα για να γίνει ένα μικρό μουσείο.

«Στο έρμο χωράφι εκεί στη Σαλαμίνα,

Π’ανάμεσα απ’αγκάθια και χαλίκια

Μια κοίτη καθαρήν είχα διαλέξει,

Τα δειλινά για να πλαγιάζω…»

Πληροφορίες από newsbomb.gr και el.wikipedia.org

/*-->*/ /*-->*/

Διαβάστε περισσότερα νέα για την Περιφέρεια Αττικής

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις