«Σπιναλόγκα του Πειραιά»: Kτίσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καραντίνα χιλιάδων ανθρώπων

  • Το νησάκι του Αγίου Γεωργίου, η… Σπιναλόγκα του Πειραιά, με τα κτίσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καραντίνα χιλιάδων ανθρώπων
  • Ένα από τα αξιοθέατα της διαδρομής Πέραμα – Παλούκια. 
  • Πρόκειται μία νησίδα γης με αρκετό πράσινο και μερικά διάσπαρτα ερημωμένα κτίρια του 19ου αιώνα χωρίς πόρτες και παράθυρα, που σαν φάντασμα απλώνεται σιωπηλά στο μέσον της πολυσύχναστης ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα. Σήμερα ονομάζεται "το νησάκι του Αγίου Γεωργίου". Το αρχαίο όνομα του τόπου δεν είναι γνωστό. Σήμερα ονομάζεται έτσι από ένα μικρό εκκλησάκι που είναι κτισμένο επάνω στον βράχο.

    Της Νατάσσας Βουδούρη 

    Πώς ήταν τα σπίτια

    Είναι μία νησίδα έκτασης 9.000 στρεμμάτων. Πάνω του διακρίνονται μια σειρά από οικήματα, εμφανώς κάποια πολύ παλαιά, ακόμα και μισογκρεμισμένα, και άλλα σχετικά πιο καινούργια. Είναι ό,τι έχει απομείνει για να θυμίζει το κολαστήριο του Αργοσαρωνικού.

    Στο σημείο αυτό πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαιότερος ναός, και ότι το νησί κατοικείτο ή τουλάχιστον χρησιμοποιούνταν ως βάση. Εκεί σήμερα βρίσκονται διάφορα μεταγενέστερα ίχνη αρχαίας Ελληνικής τέχνης και στρώματα κοχυλιών. Ο Άγιος Γεώργιος στην αρχαιότητα φιλοξενούσε αποικία των Φοινίκων, οι οποίοι ασχολούνταν με την αλιεία κοχυλιού και την παραγωγή πορφύρας.

    Κάθε σπίτι αποτελείται από δύο ευρύτερα δωμάτια εφοδιασμένα με μερικά κρεβάτια εκστρατείας και ένα νιπτήρα. Η στεγανότητα της οροφής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

    Σε ένα από τα σπιτάκια είχε εγκαταστήσει ο πανδοχέας του νησιού της καραντίνας την κουζίνα και μια τραπεζαρία, όπου συγκεντρωνόμαστε τις κοινές ώρες του φαγητού. Μερικά βήματα κάτω από το οίκημα του επισιτισμού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

    Το λοιμοκαθαρτήριο

    Το 1865 δημιουργήθηκε στην νησίδα του Αγίου Γεωργίου λοιμοκαθαρτήριο με σκοπό την αντιμετώπιση κρουσμάτων χολέρας. Στο νησί παρέμεναν πληρώματα και επιβάτες πλοίων που προέρχονταν από περιοχές που βρισκόταν σε έξαρση η επιδημία, ενώ από εκεί είχαν περάσει για «κάθαρση» και μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας. Όπως η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, ο τραπεζίτης και Εθνικός Ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός,ο διάσημος αρχιτέκτονας Charles Edouard Jeanneret ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.

    Το 1924 δέχτηκε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία για κάθαρση, ενώ το τελευταίο κρούσμα χολέρας αντιμετωπίστηκε στο νησί το 1947.

    Εν συνεχεία, πέρασε στη δικαιοδοσία του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού για τις λειτουργικές ανάγκες του. Εδώ και κάμποσα χρόνια ανήκει διοικητικά στον Δήμο της Σαλαμίνας.

    Δείτε το βίντεο

    Πληροφορίες από ellas2.wordpress.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:https://kedenews.gr/perifereia-attikis/niswn/dimos-alaminas/%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5-%ce%ac%ce%be%ce%b9%ce%b6%ce%b1%ce%bd/

Περισσότερα σε Ειδήσεις